LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ogorčenost i šokiranost studenata

Otvoreno pismo studenata Fizioterapije iz Pregrade: tjedan dana prije upisa ih obavijestili da se studij ukida!

Na adresu redakcije pristiglo je otvoreno pismo studenata studija Fizioterapije iz Pregrade, a pismo prenosimo u cijelosti.

Na adresu redakcije pristiglo je otvoreno pismo studenata studija Fizioterapije iz Pregrade, a pismo prenosimo u cijelosti.

Na adresu redakcije pristiglo je otvoreno pismo studenata studija Fizioterapije iz Pregrade.

Navedeni studenti su tek jučer obavješteni da im se studij ukida - i to tjedan dana prije upisa u novu godinu!

Pismo prenosimo u cijelosti.

Dana 15. rujna 2014. bili smo pozvani na sastanak na kojem su nas obavijestili da se tjedan dana prije upisa u višu godinu naš dislocirani studij Lavoslava Ružička iz Vukovara ukida u Pregradi. Naime, bivša dekanica Gordana Bujišić prošle godine kod upisa na prvu godinu obećala nam je da ćemo studij kao što smo i upisali završiti u Pregradi. Sada nam je rečeno da je Dislocirani studij fizioterapije u Pregradi izgubio dozvolu za rad 2012. godine i da nema novaca za financiranje profesora, a mi se sada pitamo: "Zašto su nas uopće upisali ako nije bilo sigurno da ćemo moći završiti ovdje u Pregradi".

Svi smo izvanredni studenti i plaćamo visoku školarinu, a sada se pitamo kamo idu svi ti novci, zar nisu oni namijenjeni za financiranje profesora? Veleučilište nam je omogućilo upis na Zdravstveno veleučiliste u Zagrebu  također u statusu izvanrednog studenta, ali tek sada nastaju problemi.

Naime, kada je srednja škola završila morali smo odabrati na koji studij krenuti. Svi smo željeli upisati fizioterapiju, međutim, imali smo na izbor gdje studirati. Između Zagreba, Rijeke, Splita i Vukovara, izabrali smo dislocirani stručni studij u Pregradi. Pregradu smo odabrali zbog različitih razloga. Ono što nas je najviše privuklo je sama udaljenost našeg prebivališta odnosno udaljenost od boravišta do fakulteta jer mnogi od nas su imali mogućnost upisa kao redovani studenti u drugim gradovima.

Osjećamo se prevareno i izigrano. Puno nas studenata je zaposleno u obližnjim toplicama odnosno bolnicama, te nam je zaista bitan studij kako bi stekli što više znanja, vještina i sposobnosti. Uz plaćenje već visoke školarine trebali bismo sami financirati stanovanje i hranu u Zagrebu, dok Pregrada nudi puno niže cijene stanova nego što su u Zagrebu.

Također nam je Pregrada u blizini svih bitnih bolnica odnosno toplica koje su nama fizioterapeutima bitne. Bitne su koliko zbog obavljanja prakse toliko i  zbog stažiranja i zaposlenja jednoga dana. Nedaleko od Pregrade je „Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice“, Akromion, Sv. Katarina i mnoge druge. Upravo zbog ovih razloga želimo ostati ovdje u Pregradi jer mnogi od nas bi morali odustati zbog financijskih razloga.

Nismo dobili nijedan konkretan odgovor od sadašnje dekanice Sandre Mrvice Mađarac koja se izvlačila na činjenicu da ona nije bila dekanica kad se nas upisivalo te da ona nije odgovorna za ukidanje našeg studija.

Upravo iz tih razloga molimo sve koji nam mogu pomoći ili uputiti nas kako doći do rješenja ovog problema i omogućiti nam daljnje obrazovanje.

                                                                                                       S poštovanjem, studenti grada Pregrade!

FOTO: FLICKR