Poziv „nemirnima“

Otvorene su prijave za novu generaciju polaznika Mirovnih studija

Mirovni studiji

Centar za mirovne studije od 1997. godine organizira neformalni obrazovni program Mirovni studiji za sve građane željne djelovanja, koje će potaknuti društvene promjene. Ako želite propitivati teoriju u kombinaciji s praktičnim i iskustvenim učenjem, ovo je vaša prilika.

Centar za mirovne studije poziva sve zainteresirane da se informiraju o Mirovnim studijima te prijave na program koji s radom kreće u listopadu 2016. godine Radi se o interdisciplinarnom obrazovnom području koje radi na razumijevanju uzroka nasilnih sukoba, razvija pristupe za zaustavljanje nasilja, rata, teških kršenja ljudskih prava te stvara uvjete za izgradnju pravednijih sustava, društava koja pružaju otpor i traže rješenja za manifestacije direktnog, strukturnog i kulturnog nasilja. Ovaj neformalni obrazovni program Centar za mirovne studije u kontinuitetu provodi od 1997. godine, u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih Mirta.

Današnje društveno stanje CMS prepoznaje kao stanje negativnoga mira – odsustva nasilja, rata i održavanja ravnoteže straha i nemoći – te ga svojim djelovanjem nastoji zamijeniti konceptom pozitivnoga mira – orijentacijom na aktivan angažman u uklanjanju uzroka sukoba. Pored poznavanja teorija, strategija i zakonskih mehanizama, na Mirovnim studijima artikuliraju se postojeće aktivističke prakse i potiču novi oblici rada na društvenoj promjeni.

Iskustva bivših polaznika, FOTO: Facebook/Centar za mirovne studije

Program se sastoji od 250 sati, tijekom kojih će polaznici kroz iskustveno, participativno i kritičko učenje – koje pretpostavlja da svatko dolazi s određenim iskustvom i znanjem, da je znanje među nama, a da nas razmjena i kritičko propitivanje zadanih obrazaca osnažuju za djelovanje – sudjelovati u različitim radionicama i predavanjima te se moći okušati u praktičnom radu i javnim dijalozima.

U trajanju od listopada 2016. do lipnja 2017. godine, program će se održavati utorkom i četvrtkom popodne te jedan vikend mjesečno u Kući ljudskih prava. Polaznici će kroz module Uvod u mirovne studije, Ljudska prava, Izgradnja mira, Suzbijanje rasizma i ksenofobije te Društvena solidarnost moći steći mnoga korisna teorijska i praktična znanja; o tome i više nego dovoljno govore pozitivna iskustva bivših polaznika.

Sve detalje i dodatne informacije o prijavama možete pronaći na službenoj i Facebook stranici CMS-a te u službenoj brošuri. Prijave su otvorene do 10. listopada.

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje; izvor: https://unsplash.com/photos/y02jEX_B0O0

Književni i likovni radovi

Studenti Filozofskog u potrazi za radovima sljedećeg broja časopisa „The Split Mind"

Časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu objavio je natječaj za kratku prozu, poeziju, prijevode, eseje i kritike za sljedeći broj, a od ove se godine možete prijaviti i za naslovnicu i likovne priloge koji će se u njemu nalaziti.

delfi

Međunarodna radionica o antičkoj drami

Traju prijave za kazališnu radionicu u Grčkoj

Svi oni koji žele znati nešto više o antičkoj grčkoj drami, mogu se prijaviti na radionicu koja će se održavati u Grčkoj. Rok prijave je do 1. svibnja.

Zalazak sunca

Europska volonterska služba

Traži se volonter koji će dva mjeseca provesti na plaži u Turskoj

Od siječnja do ožujka iduće godine jedan će hrvatski volonter promovirati važnost očuvanja okoliša morskih kornjača u Turskoj. Zainteresirani kandidati svoje prijave mogu poslati do 20. prosinca.

erasmus

Studiranje u inozemstvu

Raspisan Erasmus+ natječaj za mobilnost; prijave studenata Muzičke akademije ponešto drugačije od ostalih

Svi studenti koji se prijavljuju, ispunjavaju i šalju samo jednu „online” prijavu u kojoj je moguće odabrati do tri različita inozemna sveučilišta, a rok za prijavu je 15. veljače 2018. do 12 sati.

Ribroo 2016

Sveučilište u Rijeci

Prijavite se na Ribroo i najbolje se pripremite za prvu godinu studija

Na trodnevnom druženju sudionici su podijeljeni u grupe koje vode stariji studenti, a organizirane su radionice o učenju, sveučilištu, studentskim razmjenama i poslovima, sportske aktivnosti i večernje zabave uz DJ-a.