LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TO MI, TO VI – simpozij studenata psihologije i medicine

Otvorene prijave za studentski simpozij na temu Drugog svjetskog rata

Studenti i stručnjaci iz područja psihologije, medicine, povijesti, filozofije, različitih jezika, sociologije, pedagogije i srodnih struka pozvani su na interdisciplinarni simpozij na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Prijave su otvorene do 27. siječnja 2019.

Studenti i stručnjaci iz područja psihologije, medicine, povijesti, filozofije, različitih jezika, sociologije, pedagogije i srodnih struka pozvani su na interdisciplinarni simpozij na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Prijave su otvorene do 27. siječnja 2019.

Ususret međunarodnom obilježavanju Dana sjećanja na holokaust studenti psihologije Filozofskog fakulteta u Osijeku u suradnji s udrugom studenata medicine CroMSIC s Medicinskog fakulteta u Osijeku organiziraju interdisciplinarni simpozij na temu Drugog svjetskog rata. Prijave su otvorene do 27. siječnja 2019., a okviran datum održavanja simpozija je od 5. do 8. ožujka 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Dobrodošli su svi studenti preddiplomskih, diplomskih, integriranih i poslijediplomskih studija te stručnjaci humanističkih i društvenih znanosti te medicine iz Osijeka, ali i drugih gradova.

Ciljne su skupine studenti i stručnjaci iz područja psihologije, medicine, povijesti, filozofije, različitih jezika, sociologije, pedagogije i srodnih struka, a među najbitnijim ciljevima su upoznavanje s najmračnijim događajem 20. stoljeća iz nekoliko perspektiva, upoznavanje sa psihološkim fenomenima koji objašnjavaju masovnu poslušnost, zatim stjecanje znanja o medicini toga doba te kako možemo reagirati ako bi se tako nešto ikada ponovilo. Simpozij obuhvaća studentska izlaganja, rasprave, analize književnih i filmskih djela te interaktivne radionice uz predavanja stručnjaka iz nekoliko područja povijesti, opće medicine, psihologije. Osim navedenih aktivnosti bit će organizirana i neformalna druženja kako bi se studenti upoznali i tako stvorili nova poznanstva. 

Neke od predloženih tema iz psihologije su stereotipi i diskriminacije, teorije vodstva te utjecaj logora, rata i/ili propagande na psihu pojedinca i grupe, predložene su povijesne teme one o sukobima i diplomaciji, holokaust te općenite, ali i nepoznate zanimljivosti o uzrocima i posljedicama 2. svjetskog rata, dok su predložene teme iz medicine primjerice medicina i farmacija u razdoblju rata, ratna kirurgija te lebensborn. Teme iz glazbe, filma i kazališta obuhvaćaju položaj glazbe i kazališta te same kazališne predstave tijekom rata. Studenti s područja jezika mogu govoriti o dnevnicima i memoarima preživjelih zatvorenika te o povezanosti književnosti, književnika i znanstvenika s ratom, a studentima pedagogije predložene su teme vezane uz školstvo, utjecajne učitelje i profesore ili pak položaj učitelja židova ili Roma tijekom tog razdoblja. Naravno, slobodni ste izlagati i o nečemu drugome, ali je važno da ostanete u okviru teme simpozija.

Jedine su napomene da vaša izlaganja traju do 30 minuta, dok radionice nemaju ograničeno trajanje. Prijavljujete se ispunjavanjem Google obrasca, a detaljnije o pozivu na sudjelovanje na simpoziju možete pročitati na poveznici.

 

FOTO: PIXABAY/MARISMITHPIX