LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s voditeljicom projekta „RoboCode"

Osječke studentice dinamičnim radionicama programiranja podučavaju nove generacije

Deset osječkih studentica volontiranjem na projektu „RoboCode" održava radionice programiranja osječkim osnovnoškolcima. O samom projektu i daljnjim planovima razgovarali smo s voditeljicom Anom Leh.

Deset osječkih studentica volontiranjem na projektu „RoboCode" održava radionice programiranja osječkim osnovnoškolcima. O samom projektu i daljnjim planovima razgovarali smo s voditeljicom Anom Leh.

„RoboCode" je projekt koji je do sada održan u šest osnovnih škola u Osijeku. Deset volonterki sa studija Informacijskih znanosti uče djecu programirati robote na dvosatnim radionicama. Mi smo porazgovarali s voditeljicom projekta i jednom od volonterki; Anom Leh.

Kako je pokrenut sam projekt?

Već nekoliko posljednjih godina profesor Filozofskog fakulteta i član OSC-a, Tomislav Jakopec, imao je predavanja u osnovnim školama o Lego Mindstorms EV3 robotima. „Osijek Software City" imao je dva robota koja su korištena za predavanja. Nakon toga je došao na ideju malo naprednijeg oblika radionica koji bi uključivao manje djece te bi se radilo o individualnom radu s robotima. Prihvatila sam biti voditeljica projekta s njim kao inicijatorom.

Što je bilo potrebno za pokretanje projekta?

Za početak je bilo potrebno prenijeti znanje profesora Jakopeca kolegici Stojanović i meni kako bismo mogle održavati radionice u osnovnim školama. Prvotna ideja nam je bila da u projektu sudjeluju učenici razredne nastave, no kako je odlučeno da će se uvesti obvezna informatika za učenike 5. i 6. razreda odlučeno je kako će projekt biti namijenjen njima. Službeni projekt  pokušavali smo pokrenuti od rujna 2016. Dobili smo podršku Osijek Software City-a, imali smo 10 volontera, no nedostajalo nam je još 8 robota. Tražili smo sponzore, a onda se javio Rotary klub „Osijek" koji je htio pomoći s prikupljanjem donacija za projekt. Krenuli su s akcijom „Dobar film za dobru stvar", pomoću koje su kupili tih 8 robota što nam je omogućilo pokretanje projekta. Danas bi teško bilo zamisliti pokretanje projekta bez njih, ali i bez Marija Lijića, osnivača i direktora Biscuit People-a koji nam je pomogao s pronalaskom sponzora i s provedbom samog projekta od samih početaka. Projektu su se na koncu priključili i NK „Osijek", „Bobi" i „Five" koji su donacijama pomogli pri prikupljanu potrepština za projekt. Slijedio je poziv školama i službeno pokretanje projekta od akademske godine 2017./2018.

Tko su volonteri i kako radionice izgledaju?

Svi volonteri su studenti informacijskih tehnologija na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Kolegice Dajana Stojanović i Ivana Ćosić zajedno su sa mnom sudjelovale u organizaciji projekta, a ostali su se priključili kada su radionice krenule. Ono što smo naučili prvih tjedana je da projekt neće biti savršen, te da na prvom projektu učimo. Pa smo tako naučili da 10 volontera nije dovoljno, jer je 10 tjedana radionica dugačak period i nekome će sigurno nešto iskrsnuti i na neke radionice neće moći doći. Tako su neki od volontera u svim radionicama do sada morali raditi s dvama učenika, no na kraju smo uvidjeli da se učenici u parovima više opuste. Ostatak volontera koji sudjeluju u radionicama su: Ivona Grgić, Marija Buhin, Tena Vilček, Endrina Eskić, Lana Horvatić, Andrea Mihaljević, Jelena Duvančić i Katarina Blažević.

Dosadašnji pobjednici; Izvor: Ana Leh

Kakve su reakcije škola na projekt?

U Osijeku je 15 osnovnih škola i svima je poslan službeni mail u obliku poziva na sudjelovanje u projektu, a neke smo i telefonski kontaktirali. Osam škola pristalo je na radionice, a nadamo se da ćemo s još dvije postići dogovor.

A reakcije samih učenika?

Do sada je velika većina učenika bila oduševljena. Većina učenika se prvi put susrela s ovim tipom robota, no radili su na mBot-ovima i micro:bit-ovima, tako da su se susreli s nekom vrstom robotike. Neki su zainteresirani više, neki manje, što je normalno. Ono što je nas kao volontere iznenadilo je izrazita želja učenika za nečim naprednijim, čak i nestrpljivost, i to nas je oduševilo.

Planovi za budućnost?

Nakon 10 radionica slijede pripreme za hackathon i sam hackathon koji će se održavati preko božićnih praznika. U svakoj školi odabrali smo dvoje najboljih koje će sudjelovati u pripremama. Sveukupno će to biti dvadeset djece. Od tih 20 birat ćemo 10 najboljih za samo natjecanje gdje će učenici imati 3 sata za rješavanje praktičnih zadataka. Najbolji učenik dobit će svog „EV3 Mindstorms" robota kojeg će nam osigurati NK „Osijek". Time ćemo završiti prvi ciklus radionica. Volonterke Jelena Duvančić i Katarina Blažević već planiraju novi, kraći ciklus u nekom od ostalih gradova u županiji, a postoji i mogućnost da se na proljeće ide i u Dalmaciju. U konačnici, sa zadovoljstvom možemo reći: „RoboCode" je tek počeo.

FOTO: ANA LEH