Splitski Studentski centar

Odgovor ravnateljice splitskog SC-a na "provokaciju" mladih studenata otvaranjem menze

Sveučilište u Splitu

Prije nekoliko dana smo prenijeli članak sa stranica Slobodne Dalmacije u kojem se navodi kako su studenti iz udruge "Mladi HSLS-a" otvorili menzu.

Prije nekoliko dana smo prenijeli članak sa stranica Slobodne Dalmacije u kojem se navodi kako su studenti iz udruge "Mladi HSLS-a" otvorili menzu.

Članak možete pročitati ovdje, a mi vam donosimo odgovor ravnateljice splitskog Studentskog centra, Gordane Raos.

Poštovani !

Ponukana neistinitim i površnim navodima u članku objavljenom u dnevnoj novini „Slobodna Dalmacija“dana 16.listopada 2014.g. te na linku web stranice dnevnih novina „Slobodna Dalmacija“ , kao ravnateljica Studentskog centra Split, ustanove koja upravlja navedenim prostorom buduće menze, osjećam se prozvanom od šaćice mladih liberala, a njihov neprimjereni performans smatram običnom provokacijom.

Stoga, radi objektivnog informiranja javnosti imam potrebu dati priopćenje o stvarnom i činjeničnom stanju i upoznati mlade performene o stanju buduće menze, kada se već prije organiziranja svog performansa i plasiranja neistina nisu za informaciju obratili na pravu adresu. Očigledno je bilo ljepše izvesti neuspjelu predstavu izvan kazališnih dasaka nego saznati pravu istinu glede menze, ukoliko ih je istina uopće i zanimala.

Od nesretnog zatvaranja menze „Indeks“ uvijek sam sve zainteresirane informirala o problemima i pravnoj zavrzlami sa kojom se suočava uprava SC-a u nastojanju da se ponovo otvori studentski restoran u centru gradu, pa je sasvim sigurno da takve informacije ne bi bile uskraćene ni mladim liberalima .Naime, nitko od dotičnih iz mladeži HSLS-a me nije kontaktirao u svezi restorana „Indeks“ , pa je notorna laž u članku da sam se oglušila na njihove upite.

Nema nikakvog razloga da ne odgovorim zainteresiranima jer od mene nijedan upit ni u manje važnim stvarima nije ostao bez odgovora, a osobito kada to pitaju studenti i osobito kada se to tiče studentskog standarda. Ne samo zato što to javnost zanima već što je to pitanje za SC i za mene osobno od velike, važnosti. Nakon objave prijepornog članka primila sam niz poziva od studenata, roditelja, kolega sa Sveučilišta, udruga te brojnih drugih koji redovno prate studentski standard, a koji su dobro upoznati sa stanjem ove menze , pa sve njih i začuđuje ovakvo cinično i podrugljivo iskrivljavanje činjenica te krajnje neprofesionalan način obezvrjeđivanja mog dosadašnjeg kontinuiranog i iscrpljujućeg rada na rješavanju i otvaranju menze „Indeks“ , nezaustavljivog nastojanja mojih suradnika i mene osobno, kompetentnih studenata i cijelog sveučilišta, a i samog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nažalost, dopuštam sve ovo razumjeti kao njihovo skretanje pozornosti i dobivanje jeftinih političkih poena olako se rugajući jednom važnom projektu, a kao bivši sudac u tom javnom nastupu uočavam i elemente kaznenog djela iznošenjem ili prenošenjem neistinih tvrdnji,  klevetu i sramoćenje kažnjivo po KZ Republike Hrvatske.

A sad evo i istine. Od prisilnog zatvaranja navedene menze u centru grada, zajedno sa svojim suradnicima, intezivno sam radila na što bržem rješavanju složenih imovinsko – pravnih odnosa, koji su sprječavali ponovni rad  menze i projekt da se ona opet otvori na manjoj površini. Tromost sustava se ni uz kakve napore nije mogla nadvladati pa smo je svi trpjeli, ali vjerujući u pozitivan ishod nismo „spavali“, paralelno smo pripremali ostalu dokumentaciju i arhitekt, projekt nove menze koji je ovih dana zgotovljen.

Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i diobe sa suvlasnicima u državnom proračunu nije bilo sredstava za ovu investiciju, pa se SC odrekao dijela svojih dospjelih novčanih potraživanja prema resornom ministarstvu kako bi od istog ishodio potreban novac za ovu investiciju. Zajedničkom suglasnošću i razumijevanjem SC-a, Sveučilišta i MZOS-a  stvorila se financijska mogućnost za realizaciju ovog projekta menze. Dakle, projekt je napravljen, novac je na računu, a uz prevladavanje još pojedinih administrativnih rješenja kreće se u postupak javne nabave i odabir najpovoljnijeg izvođača .Vjerujem da će tijekom ove akademske godine menza „Indeks“ biti završena i na naše zadovoljstvo biti stavljena u funkciju.

Žalosti me činjenica što se mladi ljudi, pojedini naši studenti, služe ovakvim metodama koje sigurno nisu dobronamjerne i ne pomažu. Njihova nestrpljivost i nerazumijevanje stvarnosti, a osobito predlaganje da se studentska menza dade privatniku, pokazuje potpuno nepoznavanje funkcioniranja sustava studentske prehrane i površan odnos prema ovom dijelu studentskog standarda, a pretpostavljam i ostalom. Otvaranje te teme bilo bi preširoko za ovo priopćenje,pa sam o tome spremna govoriti druge prigode i na drugom mjestu, a svakako i uvijek sve u cilju poboljšanja studentskog standarda.

Skrećem pozornost da je rad SC-a Split uvijek bio transparentan i otvoren prema javnosti, a osobito prema našim studentima koji su uvijek u središtu svih naših aktivnosti i naš  su motiv, pokretač i cilj pa pozivam sve zainteresirane da i dalje sve što ih zanima o radu Studentskog centra Split mogu saznati izravno od ravnateljice i njenih suradnika u dane  „Otvorenih vrata“ srijedom od 10,00 do 13,00 h, koje sam ustanovila u SC-u unatrag dvije godine, kako bi sve zainteresirane osobe i ukupna javnost imali objektivna saznanja o svim stvarnim činjenicama i o svemu što radi Studentski centar Split. 

Komentari na članak

Vezani članci

Menza Lašćina

Pravilnik o studentskoj prehrani

Konkretnije promjene u Pravilniku početkom studenoga

Postoji mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, ali točne promjene bit će moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika.

Maketa na rivi

Rješenja žalbi

Studentski centar u Splitu objavio konačnu rang listu za domove

Studentski centar u Splitu objavio je konačne rang liste, sukladno žalbama koje su podnesene.

Otvorenje LEGO®Certified Storea u Zagrebu

LEGO Store Hrvatska

Otvorenje LEGO®Certified Storea u Splitu!

Otvaranje LEGO®Certified Storea u Splitu pratit će prigodni program, posebna ponuda, pokloni za kupce, kao i nagradne igre putem kojih će posjetitelji moći osvojiti različite proizvode iz LEGO® asortimana.

SCool Fest: Publika

Završio veliki studentski festival

FOTO: SCool Fest okupio više od 10 tisuća mladih i isprofilirao se kao ponajbolji studentski event u Zagrebu

SCool Fest dao je studentima sve što im treba - sport, zabavu i edukaciju. Sve to u velikim zagrebačkim studentskim domovima i Studentskom centru. Festival su organizirali studenti za studente.

Ecotrophelia 2014.

Studentsko natjecanje Ecotrophelia Hrvatska 2015.

Kreirajte ekoinovativne prehrambene proizvode i otputujte u Milano!

Ecotrophelia Hrvatska 2015. je studentsko natjecanje u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda. Sudjelovati mogu svi studenti bez obzira na fakultet.