Škola ljudskih prava

O demokraciji i ljudskim pravima na splitskom Pravnom fakultetu

Pravni fakultet, Split

Pravni fakultet u Splitu u suradnji s brojnim partnerima radi na projektu „Škola ljudskih prava". Donosimo vam zaključke prvih predavanja.

Škola ljudskih prava prvi je ovakav projekt na Pravnom fakultetu u Splitu. Realizaciju ovog projekta možemo zahvaliti Studentskom zboru Pravnog fakulteta u Splitu u suradnji s udrugom ELSA Split, Splitskom debatnom unijom, Koordinacijom gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske, udrugama ELSA Sarajevo i ELSA BiH, Studentskim zborom Pravnog fakulteta u Osijeku i udrugom Pravnik.

U utorak, 1.ožujka, održalo se predavanje na temu Demokracija i ljudska prava. Predvodio ga je prof. dr. sc. Zdravko Bazdan, profesor Sveučilišta u Dubrovniku i bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. U sam fokus stavlja ugaoni kamen Ujedinjenih naroda, odnosno Opću deklaraciju o ljudskim pravima, demarkacijsku liniju koja presijeca ljudska prava. Deklaracijom se kao prvi subjekt međunarodnih odnosa umjesto države stavlja čovjek. Profesor je, navodeći krilaticu Francuske revolucije kao posebnu kategoriju, izdvojio bratstvo. Ključ uspjeha vidi u njegovom promicaju među narodima bez obzira na spol, naciju, rasu. Prvotno je potrebno spoznati, zatim promicati te braniti ljudska prava. Pritom je obrazovanje oruđe jer bez njega nema perspektive.

Sljedeće je predavanje održala Đordana Barbarić, predsjednica Udruge Most i članica Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice. Riječ je o nevladinoj udruzi koja je nastala 90-ih godina. Ljudska prava smo na ovaj način sagledali iz ugla civilnog društva. Volonterskim radom, poštujući različitosti i ljudska prava pružaju konkretnu pomoć ranjivim skupinama različitih kategorija koje su u riziku od siromaštva. Budući da Udruga svojim etuzijastičnim porivom otvara Pandorinu kutiju  i vjerom da su promjene u našem društvu ipak moguće, ostvaruju i značajne rezultate na lokalnoj, regionalnoj te nacionalnoj razini.

Nakon kratke pauze, Splitska debatna unija izvodi simuliranu debatu na aktualnu temu pripada li ženama pravo na pobačaj. Vještim argumentiranim raspravljanjem su doveli atmosferu do usijanja.

Za sam kraj imali su dva Case Studyja. Prvi slučaj Sejdić i Finici protiv Bosne i Hercegovine pripremile su Dženana Planić i Nina Vukmirović, članice ELSA Sarajevo, ujedno i pobjednice Dubrovnik Summer Law Seminara. Studentice su svojom uspješnom prezentacijom iznijele problematiku slučaja, gdje je trebalo uzeti u obzir specifične društvene i političke okolnosti u kojima je donesen Ustav BiH i ciljeve koji su se tim Ustavom željeli postići. Napominju kako je sud naglasio da je razlikovanje po osnovi nečijeg etničkog podrijetla posebno težak oblik rasne diskriminacije koji iziskuje dodatni napor i aganžman državnih organa u njenom sprječavanju.

Drugi Case Study pripremile su Emina Hoot i Ajdina Batalović, članice ELSA BiH i ELSA Sarajevo. Izlaganje je bilo na temu slučaja Zoranić protiv Bosne i Hercegovine. Studentice su vješto povezale ova dva slučaja i ukazale nam na važnost borbe za ljudska prava.

Komentari na članak

Vezani članci

Mozgalo - drugo predavanje

Udruga eSTUDENT

Drugo motivacijsko predavanje u sklopu projekta „Mozgalo“

Na predavanju studenti mogu naučiti što je „Customer Relationship Management“ te saznati kako ga iskoristiti u odnosu s kupcima, prodaji ili kampanjama.

Geomedicina

Udruga PRIMUS

Predavanje „Geomedicina (ne) stanuje ovdje”

Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Gordana Medunić s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Medijateci Francuskog instituta 11 . ožujka 2016. u 18 sati.

Lean Startup Meeting 1105

Lean Startup Meetup

Dvoje Britanaca planiraju u 12 mjeseci pokrenuti 12 startupova, saznajte kako u ponedjeljak!

Njihovi su startupi različiti i kreću se od prodaje čaja i čestitki na pretplatu do aplikacija za traženje juice-barova.

Lila Rose

Gostovanje Lile Rose

Predavanje u Splitu: Kultura života i pravo na život – borba za život nerođenih u SAD-u

Rose je sudjelovala u mnogo istaknutih debata te je jedna od 25 najutjecajnijih žena mlađih od 35 godina u Washingtonu.

Predavanje na Sveučilištu o robotima iz Japana

Predavanje i demonstracija

Roboti iz Japana stižu u Split

Želite uživo vidjeti robote? Dođite 7. ožujka u Sveučilišnu knjižnicu u Splitu, poslušajte predavanje koje će održati prof. Takahashi i sudjelujte u njegovoj demonstraciji robota.