Globalna orijentacija

Novost na Algebri: Svi se diplomski studiji izvode na engleskom jeziku

Novosti na Algebri

Svoju globalnu orijentaciju Visoko učilište Algebra jasno je naglasilo uvođenjem engleskog jezika na diplomske studije iz područja računarstva i digitalnog marketinga.

Za studente diplomskih studija na Visokom učilištu Algebra započela je nastava na engleskom jeziku – radi se o prvoj generaciji studenata koji imaju priliku studirati u međunarodnom okruženju uz studente iz inozemstva te na engleskom jeziku. Na ovogodišnje diplomske studije, koji počinju u ovom semestru, upisano je 12 posto više studenata nego prošle akademske godine, a početak novih studija obilježen je i dvama novim smjerovima.

Uvođenjem engleskog jezika na diplomske studije iz područja računarstva i digitalnog marketinga Algebra naglašava svoj daljnji smjer razvoja i važnost internacionalizacije studija te privlačenja inozemnih studenata. Podatak po kojem je Hrvatska zadnja na tablici članica EU-a po udjelu stranih studenata u ovoj instituciji vide kao priliku kojom bi se trebalo otvoriti jedno iznimno važno područje, i to ne samo za obrazovanje već ponajviše za gospodarstvo koje vapi za digitalnim stručnjacima raznih profila.

– Ovo je zasigurno prilično avangardni potez za koji bi se netko mogao pitati – pa zašto si stavljamo na leđa takav dodatni teret kad svake godine i ovako rastemo po broju upisanih studenata i kvaliteti onih koji nastavljaju školovanje na Algebri? Međutim, s obzirom na to da smo od početka inzistirali na dugoročnoj održivosti našeg sustava te odgovornosti prema hrvatskom gospodarstvu, ovo je bio, možda, i zadnji trenutak da tako nešto poduzmemo. – istaknuo je dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Dodao je:

– U maloj zemlji kakva je Hrvatska moramo studentima dati sve što je u našoj moći kako bi s onime što su stekli tijekom visokog obrazovanja bili globalno konkurentni. S druge strane, ako ne počnemo intenzivno raditi na privlačenju stranih studenata na studije, a ne samo na Erasmus razmjenu, vrlo brzo ćemo se naći u problemu. Naime, već sada je teško zadovoljiti sve upite za mladim digitalnim stručnjacima koji svakodnevno stižu u Algebrin centar karijera, a studenti na razmjeni uglavnom nisu zainteresirani za angažman, već više za stjecanje kratkoročnog iskustva. –

O globalnoj orijentaciji svakako govori i odabir pokretanja novih smjerova na Algebri. Podatkovni smjer namijenjen je onima koji su do sada završili neki od srodnih preddiplomskih ili integriranih studija poput informatike, računarstva, ali ne isključuje i ljude koji su diplomirali na ekonomiji ili nekim prirodnim znanostima, a vide priliku u stvaranju poslovne vrijednosti korištenjem podataka. Danas, kada se u svim područjima ljudskog djelovanja prikupljaju neviđene količine podataka, mogućnostima primjene podatkovne znanosti nema granica.

– Ovo je prvi akreditirani smjer podatkovne znanosti u ovom dijelu Europe i rezultat je dugogodišnjeg iskustva Algebrinih stručnjaka u ovom području te obogaćen sjajnim partnerima, redom iskusnim praktičarima. Praktična primjena i poslovna vrijednost među najvažnijim su smjernicama korištenim pri pripremi programa, a poglavito smo vodili brigu da se zainteresiranim studentima omogući i suradnja s Algebra LAB-om, novim odjelom Algebre koji radi na vrlo zanimljivim projektima s gospodarstvom, na čemu će i oni sami moći sudjelovati. – naglašava dr. sc. Leo Mršić, voditelj podatkovnog smjera na diplomskom studiju primijenjenog računarstva.

Smjer razvoja računalnih igara razvijen je kako bi studentima pružio znanja iz jednog od najpropulzivnijih područja multimedijske industrije. Struktura kolegija osmišljena je tako da odgovara na postojeće zahtjeve za znanjima i vještinama u ovoj industriji, ali jednako tako anticipira i buduće trendove razvoja. Izbor odgovarajućih razvojnih alata koji se koriste na studiju omogućuje studentima razvoj igara za različite platforme, od onih mobilnih do klasičnih konzola ili PC-a. Studenti koji završe ovaj smjer moći će samostalno planirati i izrađivati 2D/3D-igre, temeljiti svoje proizvode na proširenoj i virtualnoj stvarnosti (AR, VR), znat će izrađivati i aplicirati 3D-modele u igrama, usavršavati ergonomiju igara te će, općenito, razumjeti tržišne principe i tehnike monetizacije računalnih igara.

– Već više godina industrija videoigara premašuje prihode holivudske filmske industrije, ali i globalne glazbene industrije, pa više ne treba čuditi da je prihod od igara premašio 100 milijardi dolara godišnje. Ovakav trend pokazuje o koliko se ozbiljnoj i velikoj industriji radi, no ona traži i pojedince sa specifičnim znanjima koji kombiniraju programiranje i kreativne vještine poput 3D-modeliranja, grafike, vizualnih efekata ili izrade scenarija te ih dodatno okrunjuju poslovnim vještinama poput sposobnosti monetizacije igara. Studenti će s diplomskog smjera razvoja računalnih igara izlaziti upravo sa znanjima koje tvrtke u ovom području traže. – rekao je Predrag Šuka, voditelj diplomskog smjera razvoja računalnih igara.

Visoko učilište Algebra prvo je na širem području koje u svojoj ponudi diplomskih studija ima smjerove iz ovih područja.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti

Prilika za studente međunarodnih odnosa

Oxford daje stipendije koje potpuno pokrivaju troškove školovanja

Natječaj je otvoren za međunarodne studente koji planiraju diplomsko školovanje započeti u rujnu 2016. godine.

Velike novosti za studente koji se žele obrazovati u Velikoj Britaniji

UniWorld otkriva

Velike novosti za one koji žele studirati u Velikoj Britaniji

UniWorld je organizacija koja nudi besplatno savjetovanje tijekom postupka prijave za diplomske studije u Velikoj Britaniji. U ponedjeljak će u Info zoni zainteresiranima otkriti novosti o njihovoj dostupnosti kao i važne informacije o dostupnim studijskim programima.

https://www.pinterest.com/pin/7459155618863961/

Fulbright program

Završite diplomski studij na jednom od američkih sveučilišta s pokrivenim troškovima

U tijeku je natječaj za stipendije za diplomski studij na nekom od američkih sveučilišta. Prijave su moguće do 20. rujna 2020. godine.

Dio postave "Walking Osijek", FOTO: Karla Bilandžić

„Walking Osijek"

Osječki studenti „prošetali Osijekom" i postali viralni

Kronični nedostatak sadržaja i infrastrukture suvremene kulturne scene u Osijeku te nepostojanje promotivnog spota na stranom jeziku potaknule su osječku grupu studenata završne godine na čelu s profesoricom engleskog jezika s Ekonomskog fakulteta u Osijeku na snimanje „Walking Osijeka" gdje će u nekoliko minuta predstaviti neke od najpoznatijih osječkih lokacija iz perspektive studenata.

Najbolje aplikacije i stranice za učenje stranih jezika

Ciklus radionica

CINAZ besplatno priprema učenike za ispit engleskog jezika na državnoj maturi

Profeorica Valentina Grbić vodit će nekoliko radionica engleskog jezika u udruzi CINAZ. Osmišljene su kao pripreme za državnu maturu.