LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Novo izdanje konferencije CECIIS okupilo brojne sudionike

Od 21. do 23. rujna na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike održava se jedna od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u Srednjoj Europi. Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije.

Od 21. do 23. rujna na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike održava se jedna od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u Srednjoj Europi. Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije.

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu svečano je otvorena 27. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2016. Održava se od 21. do 23. rujna 2016. godine Na otvorenje je pristiglo više od 200 sudionika, što ovogodišnje izdanje čini jednim od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina. Otvorenju je, između ostalih, prisustvovao Hrvoje Šlezak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

Samom otvorenju CECIIS-a 2016 prethodilo je otvorenje paralelnog događanja Dan e-škola u sklopu kojeg je ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić predstavio projekt e-Škole. Naglasio je kako svrha projekta nije samo opremanje škola, već i stvaranje digitalno kompetentnih učenika i nastavnika, a dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček rekao je kako se radi o jednom od trenutno najvažnijih projekata u Hrvatskoj na kojem je samo na ovom fakultetu angažirano 30-ak zaposlenika.

CECIIS se kroz dvadeset i sedam godina postojanja razvila u jednu od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u Srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko baza podataka. Ovogodišnja konferencija u znaku je velikih podataka, s naglaskom na analitike u učenju (Big Data – Learning Analytics), a svoje radove prezentiraju znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 17 zemalja Europe i svijeta.

Pozvana predavanja održala su tri inozemna priznata znanstvenika. Prvog dana tako je govorio prof. dr. sc. Dragan Gaševid (The University of Edinburgh, Ujedinjeno kraljevstvo) sa zanimljivom temom pod nazivom Learning Analytics: Using Data to Understand Learning. Isti dan predavanje pod nazivom Big Data in the Policy Cycle: Policy Decision Making in the Digital Era održao je prof. dr. sc. Peter Parycek (Danube University Krems, Austrija). Drugi dan konferencije predavanje pod nazivom Big Data and Learning Analytics: How New Learning Technologies Will Shape the Future of Higher Education održao je prof. dr. sc. Wim Van Petegem (KU Lueven, Belgija). Autori znanstvenih radova prezentirali su najnovija dostignuća iz područja informacijskih i inteligentnih sustava u ukupno šest sekcija.

Foto: FOI

Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije. Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić predstavio je spomenuti projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, pilot projekt, a koordinatori rezultata predstavili su aktivnosti koje je odradio tim projektnog, znanstvenog i stručnog osoblja na Fakultetu organizacije i informatike. Gospođa Eva Szalma s Budapest University of Technology and Economics predstavila je srodne projekte D-TRANSFORM i LACE.

U okviru CECIIS-a, prvog dana konferencije također se održala i jednodnevna Studentska poster sekcija. Studenti FOI-ja i drugih fakulteta u sklopu sekcije predstavili su svoje istraživačke radove, dok su studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirali svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju.

Drugog dana konferencije održana je prezentacija znanstveno-istraživačkog projekta pod nazivom Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju – primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu – HigherDecision. Članovi projekta izložili su sve dosadašnje rezultate i postere te održali prezentacije za sve zainteresirane znanstvenike i širu zajednicu.

FOTO: FOI