Intervju s Ivanom Burazinom, pokretačem Shift konferencije

Novi koncept Shift konferencije nudi odlične prilike mladim programerima i dizajnerima

Shift konferencija

Osnivač Shifta i tvrtke Codeanywhere Ivan Burazin najavio je što nas očekuje na ovogodišnjoj konferenciji i mladima dao savjete kako skupiti što više znanja i poznanstava.

Bliži se jedan od najvećih informatičarskih događaja u jugoistočnoj Europi – splitski Shift developer conference.  2. i 3. lipnja Split će okupiti elitne svjetske developere, povodom čega smo razgovarali s Ivanom Burazinom, pokretačem Shift konferencije i osnivačem tvrtke Codeanywhere, koja trenutno broji 14 zaposlenih i ostvaruje odlične rezultate. Shift konferencija već je postala tradicija u Splitu i regiji, a svake godine iznenadi sudionike svojom kvalitetom i organizacijom. Prve godine organiziranja u prvih sedam dana prodane su samo dvije karte, dok su ove godine u prvih sedam dana gotovo sve karte bile rasprodane i podijeljene partnerima. Tu su također i rezultati u vidu poticanja mladih start-upova.

– Mnogo je start-upova koji su prošli konferenciju i teško ih je sve nabrojati, no istaknuo bih PhotoMath, BellaBeat i Oradian koji su prijašnjih godina bili pobjednici na konferenciji, a sada su već lideri u svojim sektorima. Sakupili su brojne investicije i razvili svoje proizvode koji sad rastu na tržištu. – rekao nam je Burazin.

Koncept ovogodišnje konferencije biti će drugačiji u odnosu na prijašnja izdanja.

– Shift konferencija bila je koncipirana kao start-up konferencija u kombinaciji s tematikom informacijskih tehnologija, a ove godine će biti namijenjena developerima. Tržište nam je pokazalo veću potrebu i interes za time, pa smo se prilagodili i preuredili koncept konferencije. Konferencija prolazi kroz različite teme iz područja dizajniranja proizvoda, razvijanja software-a i vođenja tvrtki s digitalnim proizvodima,  te je namijenjena ponajviše dizajnerima digitalnih proizvoda i programerima. – 

Shift je okupio elitne svjetske developere, koji su ujedno osnivači najpoznatijih developerskih tvrtki današnjice u svijetu - Amazon, Shazaam, Ericsson, Docker, Trello, GitLab, Intercom, Cloud66, Localytics, AutoDesk, Squarespace, Toptal i mnogi drugi. Upravo oni na Shiftu drže predavanja o trendovima, iskustvima i izazovima koji su pred programerima danas te je ovo prava prilika za sve zaljubljenike u nove tehnologije da poslušaju što se novo sprema te kako su ovi giganti postali uspješni. Našeg sugovornika pitali smo je li imao poteškoća s pronalaskom predavača ili su inozemne tvrtke već prepoznale vrijednost Shift konferencije i Splita kao mlade start-up scene.

– Nije ih bio problem nagovoriti, jer već znaju benefite ove konferencije. Ovo je već peta godina organiziranja Shifta i svi dosadašnji predavači i sudionici imaju pozitivno mišljenje o događaju i gradu u kojemu se organizira. Uvijek se pobrinemo da imaju dobro iskustvo u našem gradu, kao i na konferenciji. Tu je također i networking koji najviše radim, i na taj način dolazimo do mnogih ljudi iz svijeta, a pomaže nam i marketing destinacije na kojem se sve više radi, posebice od snimanja Game of Thrones serijala na ovim lokacijama. Gledajući splitsku start-up scenu, vidi se veliki pomak, tvrtke su počele ozbiljnije raditi i idu u dobrom smjeru, no ima tu još mnogo mjesta za napredak. Gledajući regiju – mnoge velike kompanije kao što su Google ili IBM otvaraju svoje urede u Hrvatskoj i okolici, a ima i novih domaćih proizvoda koji osvajaju svjetsko tržište. Dobra je stvar da IBM dođe i otvori svoj ured, no još bi bolje bilo kada bi mi imali neki svoj IBM. Trenutno se suočavamo s nedostatkom kadra u tom području, no raste svijest o tome i vidi se napredak. – 

Jedna od vrijednosti konferencije je i umrežavanje predstavnika start-upova s uglednim predavačima, no upravo to mladi često ne znaju iskoristiti, bilo da je razlog strah, trema ili nešto drugo. Burazin nam je dao svoj osvrt na to:

– Shift broji oko tisuću sudionika i spada u manje konferencije u ovom sektoru, te je upravo to jedan od ključnih faktora zbog kojeg stranci dolaze na ovu konferenciju. Sudionici mogu lako pristupiti predavačima, predstaviti svoje projekte i ideje te dobiti konkretne savjete od predavača iz velikih svjetskih kompanija. Takvo umrežavanje nije moguće na konferencijama od 3, 5 i više tisuća sudionika jer su tada predavači potpuno odvojeni od publike i jako je teško ostvariti kontakt s njima. Inozemni start-upovi prepoznali su tu vrijednost i šteta je što naši mladi to još ne znaju iskoristiti. Predavači su jako otvoreni za razgovor s mladima, žele saslušati njihove ideje i rado će se upoznati, bilo da se to odvija na pozornici, izvan pozornice ili na neformalnim druženjima i zabavama koje prate konferenciju; na kojima u opuštenoj atmosferi mladi mogu pristupiti predavačima. – 

Tradicionalno, Shift osim konferencije koja će se održati u HNK Split ispred 1200 posjetitelja, ima i natjecateljski dio – Shift Hackathon, koji prethodi konferenciji. Ranije je to bilo klasično natjecanje start-upova, a ove godine je okrenuto mladim i talentiranim programerima koji prihvaćaju izazov razvijanja potpuno nove aplikacije po želji (tema je otvorenog tipa) u samo 24 sata. Ukupna vrijednost svih nagrada ovogodišnjeg Hackathona je veća od 150.000 američkih dolara! 20 timova će dobiti priliku prezentirati svoju aplikaciju posjetiteljima Shift konferencije i stručnom žiriju na glavnoj pozornici HNK Split te se boriti za primamljive nagrade, među ostalim, ispred investitora i investicijskih fondova, koji mladim programerima mogu pomoći pri realizaciji poslovnih ideja.

Budući da se konferencija održava za nekoliko dana, zanimalo nas je i je li sve spremno za četvrtak i koje još aktivnosti Codeanywhere organizira.

– Većina organizacije je gotova, ove godine je bilo lakše dogovoriti sve što je bilo potrebno jer se već zna za Shift i vrijednost koju daje gradu i društvu. Osim ove konferencije, Codeanywhere potiče promjenu u društvu kroz meet-up za programere kojeg organiziramo četiri puta godišnje u splitskom Microsoft Innovation centru gdje donosimo novosti o različitim trendovima, te uz pizzu i piće mladima približavamo svjetske inovacije u području IT-a. Ni konferenciju ni ova događanja ne organiziramo radi profita već želimo potaknuti pozitivnu promjenu i dati nešto društvu, jer vjerujemo da kroz rast firme raste zajednica i obrnuto. – 

Za kraj Burazin je uputio poticajnu poruku i poziv mladima da dođu na konferenciju:     

– Super je prilika za sve koji su zainteresirani za to područje, želim im poručiti da dođu, iskoriste ovu priliku, upoznaju ljude i čuju iskustva iz svjetskih kompanija. Mogu izvući mnogo iz ovoga i bilo bi mi jako žao da ne iskoriste ta poznanstva. – 

Ako i vi želite biti dio ove priče, pratite našu Facebook stranicu na kojoj možete osvojiti ulaznice za Shift konferenciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Note

Ekscentrični nastup novosadskog Gifta

Hitovi benda Depeche Mode zagrijat će Tvornicu kulture

Nakon šest godina, novosadski bend Gift vraća se u Zagreb. U Tvornici kulture očekuje nas kvalitetno izvođenje hitova benda Depeche Mode, uz ekscentričan i autentičan scenski nastup.

Menza Index

I dalje bez uporabne dozvole

Vrata splitske menze Index još uvijek zatvorena

Unatoč obećanjima iz prosinca prošle godine o otvaranju odmah nakon Nove godine, splitska studentska menza i teretana i dalje nisu otvorene za studente. Problem je u tome što nema uporabne dozvole.

Unisport

U organizaciji Splitskog sveučilišnog sportskog saveza

Započele prijave za Unisport natjecanja u odbojci i rukometu

Rukomet će se igrati 11. i 12. travnja, a odbojka 13. travnja. Oboje u muškoj i ženskoj kategoriji.

Znanstveni kutak

Klub mladih Split

3. izdanje Znanstvenog kutka na temu "Kako organizirati Festival znanosti"

Tema 3. izdanja Znanstvenog kuta je „Na valovima svjetlosti u budućnost ili Kako organizirati Festival znanosti?“

FOTO: Hoću knjigu

Novo top mjesto dalmatinskih knjigoljubaca

Mlađi brat zagrebačkog Interlibera zablistao u Splitu

Nakon uspješnog Interlibera, hrvatske knjigoljupce dočekala je još jedna književna manifestacija, ovog puta u Splitu. S daškom dalmatinskog štiha, smjestila se u centru Joker pod nazivom Interlibar, a traje do 19. studenog.