Luka Abrus otvorio App Start Contest

"Ništa se zanimljivo neće dogoditi doma, izložite se tom svijetu u kojem želite biti!"

Luka Abrus otvorenje App Start 2017

Govorio je i o nastanku ideja, razvoju koncepta, važnosti istraživanja interesa prije pokretanja projekta i početka samog programiranja. Napravio je osvrt i na korisničko iskustvo koje treba biti na prvom mjestu.

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva 19. siječnja 2017. godine, motivacijskim predavanjem CEO-a tvrtke Five Luke Abrusa, otvoren je App Start Contest, najveće studentsko natjecanje u izradi mobilnih i web aplikacija. Na predavanju pod nazivom „Što bih volio da sam znao kad sam studirao“, Luka Abrus podijelio je s prepunom dvoranom studenata iskustvo koje je stekao tijekom studentskih dana radom u velikoj korporaciji, tri manja startupa i dvije vlastite tvrtke.

– Kada sam završio FER, imao sam dva ili tri projekta, pisao sam za neke časopise i mislio sam za sebe da sam najpametniji na svijetu, a zapravo nisam imao pojma. Dok nisam počeo ići po konferencijama, dok nisam počeo putovati, dok se nisam počeo izlagati tom tržištu maksimalno, nisam shvatio da sam živio u rupi. Mentalno i lokacijski. 

Abrus je kao jako važnu stvar za studente za vrijeme studija istaknuo to da se pokrenu i koriste sve što im je dostupno za osobni razvoj. Također, preporučio je i da idu na studentske razmjene, stručne prakse, da putuju te da vide kako ljudi vani funkcioniraju i kako razmišljaju. Veoma je bitno posjetiti tržište na kojemu žele prodavati svoje ideje i proizvode, da budu prisutni tamo i “upijaju” te ljude.

– Smislite neki razlog, nađite neku konferenciju. Prijavite se kao press, to smo mi znali raditi. Išli smo kao novinari na kongres, ulaznica je bila 2000 eura, ja sam znao neku novinarsku ekipu, obećao sam im članak, a oni su mi dali propusnicu i bio sam na konferenciji tri ili četiri dana.

Govorio je i o nastanku ideja, razvoju koncepta, važnosti istraživanja interesa prije pokretanja projekta i početka samog programiranja. Napravio je osvrt i na korisničko iskustvo koje treba biti na prvom mjestu. O radu s klijentima rekao je da je važno znati što klijent zapravo želi i da prema svima treba biti ljubazan. Uz to je ispričao i zanimljivu anegdotu kako im jedan klijent nije platio naručeno jer je shvatio da ipak nema novca, ali ih je nedugo nakon toga preporučio za mnogo veći i unosniji projekt.

– Mi smo cijeli svoj biznis razvili putem preporuka.

Zanimljivo je istaknuti da je Viktora Marohnića, osnivača Five-a, upoznao nakon što je Marohnić pobijedio na natjecanju u izradi aplikacija koje je Luka Abrus organizirao za korporaciju u kojoj je tada radio. Sreli su se 2010. godine na konferenciji gdje ga je Viktor Marohnić pozvao da mu se pridruži u kompaniji, a Luka je bez puno razmišljanja pristao te su danas ravnopravni i uspješni partneri.

Na kraju, dao je odgovor na pitanje zašto bi studentima preporučio prijavu na App Start Contest:

– Ekipa koja ide na App Start Contest, vi nakon faksa nećete tražiti posao, nego ćete ga nuditi vrlo brzo. Ako si neki “običan” student želi osigurati posao nakon faksa, najbolje što može napraviti je da bude frend s nekim tko ide na ASC. Ta ekipa ima super pozicije u firmama, sve firme se trgaju za njih i mislim da bi bilo suludo propustiti priliku kao što je ASC, zbog osobnog razvoja, da se izložite tržištu, da osjetite tu draž rada u timu, suradnje pa i toga da radite greške, propuštanje rokova, živciranje zbog trećeg ili  petog člana tima koji ne radi ništa. To je to što vam treba za vrijeme faksa, nemojte to propustiti!

Prijavite se na App Start Contest i ostvarite nezamislivo. Prijave su otvorene do 3. veljače, a prijaviti se možete na web stranici eSTUDENTa i na Facebook stranici App Start Contesta.

Komentari na članak

Vezani članci

Europski kup u triatlonu

Europski kup u triatlonu

Više od 400 mladih sportaša na Jarunu traži mjesto za odlazak na Olimpijske igre

– Na ovom velikom natjecanju svoju kartu za Olimpijske igre mladih tražit će i jake juniorske snage hrvatskog triatlona poput sportaša Luke Dumančića, Frana Tisaja i Zare Baković, članova TK Zrinski te Paole Horvat i Filipa Filoševića, članova TK Swibir iz Zagreba, na što smo posebno ponosni. – rekao je Dorijan Pavliša.

Lopta na obruču

Sportsko-edukacijski projekt

Na ovogodišnjoj Humanijadi studenti odmjeravaju snage u deset sportova

Projekt Humanijada slavi svoju jubilarnu 25. godišnjicu. Studente će okupiti u termama Tuhelj, a oni će se educirati, zabavljati i odmjeravati svoje snage u velikom broju sportskih disciplina.

Predavanje STEMI

Elektroboj

Dođite na motivacijsko predavanje "STEMI - behind the scenes"

Kao uvod u ovogodišnje natjecanje svoj put od studentskog projekta do uspješne poslovne priče ispričat će pobjednici Elektroboj natjecanja 2014. godine, ujedno i kreatori šesteronožnog robota pauka koji služi kao alat za učenje robotike, elektrotehnike i programiranja.

Danijela Jozić (Tportal.hr) na FPZG-u

Predavanje na FPZG-u

„Maraton karijera”: Danijela Jozić upoznala studente s novinarskom profesijom, a Igor Pekija objasnio što je „media monitoring”

– „Maraton karijera” je hvalevrijedan projekt jer samo na ovakav način studenti mogu dobiti pravu sliku o tome što ih čeka u profesijama koje odaberu u budućnosti. – rekla je Danijela Jozić.

https://pixabay.com/en/innovation-business-information-561388/

Predavanje na FOI-ju

Tea Zavacki otkriva 5 ključnih lekcija za početak uspješne karijere

26-godišnja Tea Zavacki će u srijedu, 7. studenog 2018. godine, u 18 sati na Fakultetu organizacije i informacija održati predavanje pod nazivom „Putovanje od diplome do posla koji voliš kroz 5 naučenih lekcija”.