Matejino iskustvo iz Poljske

„Nevjerojatne su prilike koje se vani pružaju i svima preporučujem da se prijave na razmjenu“

Razmjena u Poljskoj

Mateja Cvrtnjak posljednjih je pet mjeseci provela u Poljskoj, a prije nego što se tamo vrati raditi podijelila je s nama iskustva i doživljaje stečene tijekom razmjene.

U želji da iskoriste mlade i lude studentske godine, ali i da bi naučili nešto novo, mnogi studenti odlaze na studentske razmjene. Naravno, uvijek ima i onih plašljivih koji smatraju da je to možda prevelik zalogaj koji predugo traje i nosi sa sobom previše komplikacija.

No, svi oni koji su razmjenu iskusili, uglavnom ju i preporučuju kao vrijedno iskustvo koje pomaže izgradnji karaktera, razvoju samostalnosti i snalažljivosti, a ima i višestruke koristi za stručno usavršavanje. Jedna je od studentica s pozitivnim iskustvom i naša sugovornica Mateja Cvrtnjak, studentica polonistike i kroatistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koja je posljednjih pet mjeseci provela u Varšavi.

Budući da studira poljski jezik i književnost, studentska razmjena u Poljsku uslijedila je kao prirodan razvoj studija, ali i ideja koja je Mateju kopkala dulje vrijeme. Razmišljanje o posljedicama dodavalo je plusiće u kategoriju zašto ne otići, no želja za stručnim usavršavanjem naposljetku je prevladala.

– Htjela sam otići na studentsku razmjenu i to posebno u Poljsku jer studiram poljski jezik i književnost. Smatrala sam da bi to bila izvrsna prilika za usavršavanje poljskog jezika, stjecanje poznanika i još bolje upoznavanje poljske kulture. Dugo sam se dvoumila, nisam znala je li to pametna odluka  s obzirom na to da bi odlazak na Erasmus značio da ću morati produljiti studij u Zagrebu, ali nakon što sam zbrojila sve pluseve i minuse, odluka je pala i odlučila sam se prijaviti. Rekli bi mladi – nek' ide život. –

Jedina prepreka na koju je Mateja naišla, ako ju uopće možemo tako nazvati, bilo je rješavanje papirologije, skupljanje informacija o samoj razmjeni i planiranje puta. No, to su slatke muke.

– Prijava je tipična dosadna birokracija koja zahtijeva puno papira, puno potvrda, potpisa i pečata, ali ako se prate sve informacije koje matični fakultet uvijek da, nema nikakvih problema. Najgore je bilo čekanje jer prvo Sveučilište u Zagrebu odlučuje dva mjeseca tko će dobiti stipendiju, a onda Sveučilište u Varšavi dva mjeseca odlučuje hoće li uopće prihvatiti tog studenta. U svakom slučaju čekanje se isplatilo, a čak i skupljanje potpisa od triju, četiriju različitih osoba. –

Čekanje se isplatilo, a u Poljskoj je Mateja bila smještena u jednom od varšavskih studentskih domova, za što je, kaže, izuzetno zahvalna jer su stanovi tamo izuzetno skupi. Međutim, suprotno tome, obrazovanje im je potpuno besplatno, a studenti su puno angažiraniji na nastavi od hrvatskih – za ono što studiraju pokazuju popriličan interes koji za sobom povlači i zavidno znanje. Domaćini su prema strancima izuzetno ljubazni, a Poljska je iz više razloga privlačna destinacija za ovakve studentske razmjene, zbog čega se i na ulicama i u studentskim domovima događaju srazovi nekoliko kultura.

– U Poljskoj su svi jako ljubazni, druželjubivi, svi će pomoći ako nešto treba, nema nikakvih problema. Osobno nisam imala nikakvih loših iskustava i svi su se prema meni odnosili kao prema Poljakinji (mnogi su čak i bili uvjereni da sam Poljakinja). Usto je i poželjna zemlja ponajviše zbog tog što je jeftina. Jeftina je za sve one koji imaju euro kao valutu i zato studenti tamo odlaze. Naravno i zbog piva i votke i odlične hrane. Ne znam kako je bilo prethodnih godina, ali ove je godine bilo jako puno Španjolaca, Talijana i Turaka. –

Puna pozitivnih iskustava i oduševljenja Poljskom, Mateja nam je vrlo lako odgovorila na pitanje o svemu lijepom što je tijekom boravka tamo doživjela.

– Mislim da je svaka studentska razmjena odlična jer studenti upoznaju puno ljudi, puno različih kultura i samim se time razvijaju kao osobe. Ja sam nakon svoje studentske razmjene samostalnija, bogatija za jedno iskustvo, a najviše volim svoju razmjenu jer sam pronašla i ljubav i posao iz snova u Varšavi pa je ispalo da sam se u Zagreb vratila tek na godišnji odmor. –

No, zato smo ostali bez odgovora na pitanje o negativnim iskustvima.

– Nisam, srećom, imala nikakvih problema. Sve je bilo toliko odlično da mi je čudna činjenica da se nemam na što žaliti. Mnogi su mi govorili da samo čekam, da ću vidjeti kako su Poljaci loš narod. Ja sam očito imala sreće jer su me svi prihvatili kao svoju, jako su ljubazni i topli. Poljska je kao zemlja također predivna, ima toliko toga za posjetiti i vidjeti, a pruža i odlične prilike. Jednostavno nemam nikakvih zamjerki. –

Budući da je doživjela toliko lijepih iskustava bez imalo problema tijekom razmjene, Mateja svim kolegama, pogotovo onim neodlučnima, poručuje da se prijave jer sigurno neće požaliti.

– Nevjerojatne su prilike koje se vani pružaju i zbog toga svim studentima preporučujem da se prijave na razmjenu jer sigurno nitko neće požaliti. –

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna s Darthom

Snježna preobrazba

Pojavom snježnih pahulja Darth Vader stiže u Poljsku

U jednom malenom poljskom gradiću svaki put kad padne snijeg događa se nešto prilično nevjerojatno. U neobičnu priču uključili su se i blagdanski raspoloženi Stormtrooperi.

Petra Petrinec

Erasmus iskustvo: Petra Petrinec

Murcia: stan obavezno naći preko grupe na Facebooku, a najbolje se cuga u Erasmus baru!

Petra Petrinec nedavno je završila Erasmus iskustvo u Murciji, a dolazi s Hrvatskih studija, smjer povijest i komunikologija. Kako se provela i što je naučila na jugu Španjolske, doznajte u članku.

Marija Gudelj

Erasmus iskustvo: Marija Gudelj

Torino, grad u kojemu se najkraći dogovor pretvori u druženje do jutra

Marija je svoje Erasmus iskustvo stekla u Torinu. Pročitajte po čemu je Torino bolji od Hrvatske, kako je upoznala ekipu, što joj nedostaje i zašto bi se vratila za tren oka!

Post Erasmus

Back To Reality

VIDEO: Preživite povratak s Erasmusa na najbezbolniji način!

Najbolji semestar ikad! U stranom si gradu i, zajedno s još nekolicinom tebi predragih ljudi iz svakog kutka svijeta, vodiš novi samostalni život ... Imaš novu malu obitelj s Erasmusa. Baš kad pomisliš da će taj „najbolji-semestar-ikad“ zauvijek trajati, probudiš se i zadnji je dan Erasmusa.

Hostel Madrid

Petra Buljan

Televisa presenta: početak Erasmusa u Madridu

Čim sam prvi put izašla na ulicu riješena svih 40 kila kofera i okrenula se oko sebe, primijetila sam ekipicu na svakom kantunu. Neš ti toga, pomislila sam, ima toga i u nas. Dok me, u prolazu, ispod glasa, nisu upitali trebam li droge.