Održan četvrti susret „Maratona karijera“

Ne dajte hrvatskoj negativi da vas zatuče i ne ograničavajte se studijem na kojem ste trenutno

Predavanje Nenada Bakića na PMF-u

Tijekom četvrtog susreta „Maratona karijera“, na PMF-u, studenti su imali priliku čuti životne priče i savjete dvaju hrvatskih uspješnika – meteorologa Zorana Vakule i poduzetnika Nenada Bakića. 30-ak prisutnih studenata postavilo je mnoga pitanja stručnjacima svoje profesije i, očekivano, susret je bio iznimno zanimljiv.

Članovi udruge Studentski informativni kutak i organizatori projekta Maraton karijera i četvrti su posjet fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upriličili zanimljivim gostovanjem. Čak dva gosta, investitor i poduzetnik te bivši student matematike Nenad Bakić te meteorolog i bivši student fizike Zoran Vakula, zainteresirala su studente svojim dolaskom i popunila gotovo čitavu dvoranu A101 Matematičkog odsjeka na PMF-u.

Svoju je priču prvi prepričao Nenad Bakić obraćajući se prvenstveno studentima matematike, ali i ostalima. Iako je nekad bio među boljim studentima u generaciji, njegov se kasniji životni i poslovni put usmjerio malo drugačije nego što je mislio. Veliki zaljubljenik u financije pokrenuo je prvi financijski portal, a nešto kasnije krenuo u poduzetničke vode. S poduzetništvom je, kako je ispričao studentima, konačno realizirao svoju kreativnost. Za uspjeh u poduzetništvu spomenuo je kao nužne strastvenu upornost, vještinu komuniciranja i vještinu učenja (jednako kao i želju za učenjem). Uvjeren da ljudska kreativnost nema granica ovaj se poduzetnik čvrsto zalaže za uvođenje STEM edukacije u hrvatsko školstvo, a u svojem je naumu toliko uspješan da je čak imenovan posebnim savjetnikom Predsjednice RH-a za digitalnu transformaciju i STEM. U želji da svako dijete dobije priliku za nova, moderna znanja i da se hrvatski obrazovni sustav približi europskim standardima Nenad Bakić neumorno radi na kulturi uspjeha zemlje te želi da jednog dana, štoviše, definirao je i godinu 2031, kultura i uspjeh naše zemlje budu zavidni. Zaključno, savjetovao je studentima da ne daju hrvatskoj negativi da ih zatuče, neka posao kojim će se baviti bude onaj s kojim će rasti i izgrađivati se, a ne onaj koji će raditi samo da zarade i zadovolje svoju okolinu.

Selfie s Nenadom Bakićem; izvor: SIK

Zoran Vakula prognozirao je slabo pokislu atmosferu na Horvatovcu i bio je u pravu. Njegov su dolazak dočekali deseci studenata s brojnim pitanjima. Simpatični se predavač nebrojeno puta našalio na vlastiti račun i na račun već uobičajenih hrvatskih komentara o njegovu radu. Priznao je, posao kojim se danas bavi nije bio nešto što je sanjao dolaskom na studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U želji da siđe roditeljima s grbače i osamostali se što ranije, prihvatio je svoj prvi posao u meteorološkim vodama. Danas u potpunosti živi svoj posao, na poslu i izvan njega, stoga ne čudi da daje prognoze i na obiteljskom ručku ili susjedima dok šeće psa. Upravo se zato, rekao je Vakula studentima, ne trebamo ograničavati upisanim studijem i ne trebamo biti tužni ako se ne bavimo strukom jer nas život često može okrenuti u drugome smjeru, a sam studij ukazati na neka nova znanja i vještine kojih dotad nismo bili ni svjesni. 

– Ako volite to, neka će vam sila pomoći da u tome i uspijete. – rekao je Zoran Vakula studentima dajući im do znanja da je na koncu zaista najvažnije raditi ono što voliš i u čemu najviše ustraješ.

Predavanje Zorana Vakule; izvor: SIK
 
Niz predavanja Maratona karijera približava se kraju te uskoro slijedi posljednji, peti susret i to na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Organizatori će i toga dana studentima prirediti novu dozu inspiracije uz predavanje, ali i drugi sadržaj poput panel-rasprave hrvatskih uspješnika. Sve informacije bit će dostupne na njihovoj Facebook stranici kao i na stranici udruge Studentski informativni kutak.

Komentari na članak

Vezani članci

CROZ radionica

Timebox radionica na „Maratonu karijera"

Što nam donosi ograničavanje našeg najvrjednijeg resursa?

Kako najbolje rasporediti svoje vrijeme studentima je često prava enigma. U sklopu nadolazećeg „Maratona karijera" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva organizatori su pripremili zanimljiv sadržaj koji će studentima na zabavan i interaktivan način odgovoriti na ovo pitanje i njemu slična.

https://www.pexels.com/photo/group-of-people-wearing-blue-volunteer-shirts-1081223/

Volontiraj i ti

Volontiranje – obogaćivanje životopisa, ali i samoga sebe

Volontiranjem možete obogatiti svoj životopis, ali je u igri puno više stvari kojima se obogaćujete. Iskoristite svoju šansu tako što ćete se prijaviti na natječaj SIK-a i portala Studentski.hr do 17. ožujka.

Informiranje - pravo mladih

Projekt "Informiranje - pravo mladih"

SIK priprema predstavljanje predstavničkih tijela mladih

Studentski informativni kutak organizira radionicu na kojoj svi zainteresirani mladi imaju priliku upoznati se s radom studentskih zborova, domskih odbora, savjeta mladih i drugih tijela.

PMF-ov tulum za izvanredne rokove

Mali pogon Tvornice kulture

PMF-ovci organiziraju veliki studentski party za kraj izvanrednih ispitnih rokova!

Rasplešite se na plesnom podiju koncertnog prostora Tvornice kulture - Mali pogon, uz rock ritam osamdesetih i devedesetih te malo trasha.

PMF, Kemijski odsjek

Znanstveno otkriće

PMF-ovci u suradnji s kolegama sa Sveučilišta McGill i Birmingham pomaknuli granice supramolekulske kemije

Halogenska veza intenzivno se proučava posljednjih nekoliko desetljeća u svim područjima kemije, a ponajviše u kristalnom inženjerstvu. Otkrivanjem njenih novih akceptora znanstvenici s PMF-ova Kemijskog odsjeka postigli su veliki uspjeh!