Studentski rad

Nastavlja se apsurd papirologije u riječkom Student servisu

https://pixabay.com/en/contract-signature-lease-available-1464917/

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova i odluka o minimalnoj naknadi za studentski rad i mjesecima nakon stupanja na snagu donose pomutnju u riječkom Student servisu.

Iako su prošla tri mjeseca od stupanja na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova, Student servis u Rijeci još uvijek muku muči s papirologijom. Naime, nakon posljednjeg članka o ovoj temi koji možete pronaći na poveznici, riječki studenti nisu uvidjeli nikakve promjene na bolje, već su na vlastitoj koži iskusili administrativne probleme Student servisa, a obavijest koja je donijela lošu vijest studentima grada koji teče možete pronaći u nastavku. 

Izvor: Facebook/screenshot
 
Od četvrtka, 24. siječnja, Student servis u Rijeci onemogućio je korištenje iznimno korisne opcije za sve studente, a to je podizanje ugovora preko web-servisa, te nije bilo potrebe za fizičkim odlaskom u Student servis. Sada studenti obavezno moraju podignuti ugovor na Kampusu ili u Indexu, i to prije datuma početka rada što studentima koji rade iz mjeseca u mjesec na istom radnom mjestu uvelike otežava situaciju.
 
Podsjećamo, prema novom Zakonu o obavljanju studentskih poslova odluka ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divljak stupila je na snagu 1. siječnja 2019. godine o minimalnoj naknadi za obavljanje studentskih poslova po satu i iznosi 23,44 kune. Ujedno, u članku 13. novog Zakona propisano je i obavezno povećanje naknade za rad nedjeljom te iznosi minimalnih 35,16 kuna. 
 
Iako bi tako trebalo biti, u praksi često nije, a to potvrđuje i izjava anonimne studentice koja je 25. siječnja 2019. godine podignula ugovor u riječkom Student servisu za rad nedjeljom sa satnicom od 23,44 kune. 
 

Kada sam došla po ugovor u Student servis nisam znala da mi se nedjelje moraju plaćati više, poslodavac mi je rekao da će mi platiti minimalnu studentsku satnicu. Radnica na šalteru je istaknula da mi ne može izdati ugovor sa satnicom od 23,44 kune za rad nedjeljom. Spremala sam se otići i kontaktirati poslodavca kada mi je ugovor ipak izdan uz kratku opasku radnice na šalteru da se to ne bi smjelo događati. Ja sam još uvijek u šoku, na koji to način Student servis štiti prava studenata ako im izdaje ugovor na kojem im piše manja satnica nego što je zakonski dopuštena? 

Sporni ugovor prilažemo u nastavku. 

Izvor: Doriana Tomac/screeshot

Nakon ovog iznenađujućeg otkrića uputili smo pitanje riječkom Student servisu te primili odgovor koji prenosimo u cijelosti. 

Mi smo studenticu pitali koja je satnica, ako je min od 23,44 kn, mi to pišemo, a poslodavac povećava za 50% rad nedjeljom i to mu piše u ugovoru. Ako ugovor ne dođe za rad s povećanom satnicom od 50%, mi to ne obračunavamo, nego šaljemo poslodavcu na ispravak.

Ponovno dolazimo do apsurda u riječkom Student servisu. Naime, SS može izdati ugovor u kojem satnica nije po zakonu, ali ako im se isti takav ugovor vrati na obračun, oni ga neće prihvatiti. Student servis u Rijeci neće prihvatiti ugovor koji su sami izdali. U ovom kaosu vrlo se teško snalaze poslodavci i zaposlenici samog servisa, a nažalost ispaštaju oni koji bi trebali biti zaštićeni – sami studenti. 

Komentari na članak

Vezani članci

Pilule

Zaštita od neželjene trudnoće

Pilule za abortus na američkim sveučilišnim kampusima: da ili ne?

Prema prijedlogu Zakona o planiranom roditeljstvu, država bi trebala opskrbljivati sveučilišne kampuse pilulama za abortus kako bi mlade žene mogle preuzeti kontrolu nad vlastitom budućnošću te na siguran način prekinuti neželjenu trudnoću.

https://pixabay.com/en/the-conference-lecture-lecture-hall-3248255/

Dani e-infrastrukture

Srce daje priliku studentima da izlože ideje o unaprjeđenju sustava

Pozivaju se studenti da do 25. siječnja 2019. godine prijave svoje prijedloge ili radove povezane s odabranim temama nadolazećih Dana e-infrastrukture. Srce DEI 2019 održat će se u Zagrebu, 1. i 2. travnja.

OTP banka

Savjeti za studentski džep

Kako izbjeći financijske probleme na faksu?

Studentski život je jedno od najljepših razdoblja u životu mlade osobe, no postoji i ona mračna strana. Svi studenti imaju dvije stvari zajedničke - želju za bogatim studentskim životom i manjak novca kojim bi isfinancirali sve te želje i potrebe.

Knjiga

Studentski život

„Tko hoće raditi i studirati, nađe način, tko neće, nađe izliku.”

Studentski život donosi mnoštvo obveza koje se moraju izvršavati, a većina studenata odlučuje se i na potragu za poslom. S nama su svoja iskustva podijelili studenti koji paralelno rade i studiraju, zbog čega se osjećaju mnogo sretnije i pametnije provode svaki slobodan trenutak.

društvene mreže

Sa sjednice Vlade

Zbog novog bi se zakona moglo pratiti sve što komentirate na društvenim mrežama

Ponašanje na internetu moglo bi se značajno promijeniti stupi li na snagu najavljeni zakon o kojem je progovorila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.