Studentski rad

Nastavlja se apsurd papirologije u riječkom Student servisu

https://pixabay.com/en/contract-signature-lease-available-1464917/

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova i odluka o minimalnoj naknadi za studentski rad i mjesecima nakon stupanja na snagu donose pomutnju u riječkom Student servisu.

Iako su prošla tri mjeseca od stupanja na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova, Student servis u Rijeci još uvijek muku muči s papirologijom. Naime, nakon posljednjeg članka o ovoj temi koji možete pronaći na poveznici, riječki studenti nisu uvidjeli nikakve promjene na bolje, već su na vlastitoj koži iskusili administrativne probleme Student servisa, a obavijest koja je donijela lošu vijest studentima grada koji teče možete pronaći u nastavku. 

Izvor: Facebook/screenshot
 
Od četvrtka, 24. siječnja, Student servis u Rijeci onemogućio je korištenje iznimno korisne opcije za sve studente, a to je podizanje ugovora preko web-servisa, te nije bilo potrebe za fizičkim odlaskom u Student servis. Sada studenti obavezno moraju podignuti ugovor na Kampusu ili u Indexu, i to prije datuma početka rada što studentima koji rade iz mjeseca u mjesec na istom radnom mjestu uvelike otežava situaciju.
 
Podsjećamo, prema novom Zakonu o obavljanju studentskih poslova odluka ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divljak stupila je na snagu 1. siječnja 2019. godine o minimalnoj naknadi za obavljanje studentskih poslova po satu i iznosi 23,44 kune. Ujedno, u članku 13. novog Zakona propisano je i obavezno povećanje naknade za rad nedjeljom te iznosi minimalnih 35,16 kuna. 
 
Iako bi tako trebalo biti, u praksi često nije, a to potvrđuje i izjava anonimne studentice koja je 25. siječnja 2019. godine podignula ugovor u riječkom Student servisu za rad nedjeljom sa satnicom od 23,44 kune. 
 

Kada sam došla po ugovor u Student servis nisam znala da mi se nedjelje moraju plaćati više, poslodavac mi je rekao da će mi platiti minimalnu studentsku satnicu. Radnica na šalteru je istaknula da mi ne može izdati ugovor sa satnicom od 23,44 kune za rad nedjeljom. Spremala sam se otići i kontaktirati poslodavca kada mi je ugovor ipak izdan uz kratku opasku radnice na šalteru da se to ne bi smjelo događati. Ja sam još uvijek u šoku, na koji to način Student servis štiti prava studenata ako im izdaje ugovor na kojem im piše manja satnica nego što je zakonski dopuštena? 

Sporni ugovor prilažemo u nastavku. 

Izvor: Doriana Tomac/screeshot

Nakon ovog iznenađujućeg otkrića uputili smo pitanje riječkom Student servisu te primili odgovor koji prenosimo u cijelosti. 

Mi smo studenticu pitali koja je satnica, ako je min od 23,44 kn, mi to pišemo, a poslodavac povećava za 50% rad nedjeljom i to mu piše u ugovoru. Ako ugovor ne dođe za rad s povećanom satnicom od 50%, mi to ne obračunavamo, nego šaljemo poslodavcu na ispravak.

Ponovno dolazimo do apsurda u riječkom Student servisu. Naime, SS može izdati ugovor u kojem satnica nije po zakonu, ali ako im se isti takav ugovor vrati na obračun, oni ga neće prihvatiti. Student servis u Rijeci neće prihvatiti ugovor koji su sami izdali. U ovom kaosu vrlo se teško snalaze poslodavci i zaposlenici samog servisa, a nažalost ispaštaju oni koji bi trebali biti zaštićeni – sami studenti. 

Komentari na članak

Vezani članci

Ugovor, Izvor: Pixabay

Studentski rad

Studenti peticijom traže konačno donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova

Studenti se zapošljavaju na temelju zastarjelog Pravilnika koji broja područja studentskog rada nejasno definira, stoga traže žurno stavljanje točke na i ovome problemu kako bi ih se napokon zaštitilo. 

Izložba "Radite to u svoja četiri zida"

Najbolje od produkcije ADU-a

Najuspješniji studentski radovi u različitim umjetničkim područjima na Danu otvorenog trga!

Plesni performans umjetničke organizacije Škvadra, otvorenje izložbe „Radite to u svoja četiri zida” i „Preobražaj” F. Kafke – uspješni su radovi studenata Akademije dramske umjetnosti koji će se predstaviti 28. rujna na Danu otvorenog trga.

Vlada RH

Službeno priopćenje

Ministarstvo financija potvrdilo da novi porezi neće ići na štetu studenata

Oporezivat će se i stipendije studenata, ali one će morati iznositi više od 1 750 kuna mjesečno. Ako uzmemo u obzir da državna stipendija iznosi 1 200 kuna mjesečno, morat će to biti jako visok iznos da bi ušao u sustav poreza.

https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/

Moguće povećanje minimalne plaće u RH

Ponovno bi trebala rasti minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova kao i naknada za SOR

Na sjednici Vlade predloženo je povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj, zbog čega bi trebala porasti i minimalna satnica za studentski rad za nešto manje od dvije kune, ali i naknada za SOR-ovce.

Voda, slikaq

Sveučilište u Osijeku

Svjetski dan voda donosi novčane nagrade za najbolje pisane studentske radove i fotografije

8. međunarodna konferencija Voda za sve održat će se u Osijeku 21. i 22. ožujka, a na njoj će se predstaviti najbolji radovi pristigli na natječaje za studentski rad i fotografiju. Njihove se prijave zaprimaju do 5. ožujka.