LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje na Ekonomskom fakultetu

Najpubliciraniji njemački statističar izazvao zanimanje riječkih studenata

Härdleovo predavanje izazvalo je zanimanje studenata i javnosti, a tumačio je što je po pitanju kriptovaluta novo u ekonomskom, ekonometrijskom, statističkom smislu.

Härdleovo predavanje izazvalo je zanimanje studenata i javnosti, a tumačio je što je po pitanju kriptovaluta novo u ekonomskom, ekonometrijskom, statističkom smislu.

O trendovima u razvoju kriptovaluta od kojih je najpoznatiji Bitcoin, govorio je u utorak, 8. svibnja, na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, profesor Wolfgang Karl Härdle sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu. Riječ je o svjetski poznatom znanstveniku, koji je po rang ljestvicama trenutno među top 10 njemačkih ekonomista te je najpubliciraniji njemački statističar.

Härdleovo predavanje izazvalo je zanimanje studenata i javnosti, a tumačio je što je po pitanju kriptovaluta novo u ekonomskom, ekonometrijskom, statističkom smislu. Pritom je objasnio da se otvara jedno posve novo područje istraživanja, što može biti posebno interesantno za mlade znanstvenike, dok i tradicionalna istraživanja doživljavaju stanovitu evoluciju.

Foto: PRemium Image

Kao prednost kriptovaluta u odnosu na tradicionalne sustave u modernom svijetu, istaknuo je brzinu prijenosa i nepromjenjivost podataka te sigurnost. Tradicionalne metode statistike proučavanja uzoraka mogu se primijeniti u izračunu, odnosno praćenju tržišta kriptovaluta i njihove volatilnosti. Jedno je pratiti trendove na burzi, a drugo trendove kriptovaluta gdje nema stanke, nema vikenda, već se stalno nešto zbiva, 24 sata na dan. 

Kriptovalute su nova forma novca, kao dolar, rubalj, euro, ali nisu vezani za centralne banke, već za internetsku zajednicu, pojasnio je Härdle. Dodao je da će tehnike bazirane na blockchainu utjecati na sve dijelove društva, na medicinski, financijski i druge sektore.

FOTO: PREMIUM IMAGE