LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državne stipendije bi se dodjeljivale jednom godišnje i trajale bi 9 mjeseci

Nacrt Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju

U nacrtu je istaknuto kako MZOŠ želi povećati izravne potpore studentima slabijeg socioekonomskog statusa pružajući im pristup visokom obrazovanju.

U nacrtu je istaknuto kako MZOŠ želi povećati izravne potpore studentima slabijeg socioekonomskog statusa pružajući im pristup visokom obrazovanju.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predložilo je nacrt Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

U nacrtu je istaknuto kako MZOŠ želi povećati izravne potpore studentima slabijeg socioekonomskog statusa pružajući im pristup visokom obrazovanju. Ministarstvo više nema obvezu dodjeljivanja stipendija djeci poginulih hrvatskih branitelja, a isplatu državnih stipendija redovitim studentima deficitarnih struka, studentima smještenim u domove socijalne skrbi ili u udomiteljskim obiteljima te redovitim studentima s invaliditetom preuzela je Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu.

U nacrtu je istaknuto kako MZOŠ više neće dodjeljivati stipendije izvrsnim studentima, već će to činiti visoka učilišta. Tim će korakom visoka učilišta sama definirati izvrsnost sukladno vlastitim prioritetima, a to će omogućiti kvalitetniju dodjelu stipendija.

Izmjene u Pravilniku tiču se i samog natječaja koji će se provoditi u dva koraka. U prvom koraku dokumenti će se slati putem interneta i u elektroničkom obliku. U drugom koraku kandidati koji trebaju dobiti stipendiju dokumente će slati u pismenom obliku. Cilj ovog postupka je smanjiti količinu vremena koju studenti trebaju uložiti u prijavu na natječaj, smanjiti mogućnost grešaka te ubrzati dodjelu stipendija.

Državne stipendije prema novom Pravilniku više ne bi vrijedile za cjeloukupno vrijeme trajanja studija, već bi se dodjeljivale jednom godišnje, odnosno studenti bi se svake akademske godine morali prijavljivati na natječaj. Ovim korakom spriječile bi se malverzacije i ukinula bi se revizija stipendija koju se dosad provodilo svake godine

Dodjela stipendija je predviđena u trajanju od devet mjeseci, a početak bi uvijek bio mjesec siječanj.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poziva zainteresiranu javnost na iskazivanje mišljenja do 12. prosinca.

FOTO: GOOGLE MAPS