LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

Na snagu stupa izmjena Zakona

Izmjene zakona znače da redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života ako su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj

Izmjene zakona znače da redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života ako su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Siniše Varge, svi redoviti studenti stariji od 26 godina od sutra, 16. studenoga, napokon mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje preko visokog učilišta i to prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je objavljen u „Narodnim novinama”, a na snagu stupa 16. studenoga. 

Izmjene zakona znače da redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života ako su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj, odnosno da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici Europske unije koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren privremeni ili stalni boravak te da nisu obvezno osigurani u drugoj državi članici Europske unije.

Studenti za sada pravo na zdravstveno osiguranje mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina kao redovni studenti, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Status o obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđuje se za studente koji su zahtjev sa potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a prije dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te za studente  koji su zahtjev s potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju odnosno poslije 16. studenoga i u tom slučaju status se utvrđuje od dana kada su podnijeli zahtjev odnosno kada su se javili HZZO-u.

Važno je napomenuti da se prema zakonu status obveznog zdravstvenog osiguranja ne može utvrđivati retroaktivno odnosno prije nego na snagu stupi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Podsjetimo, u nove izmjene Zakona o obvezatnom zdravstvenom osiguranju nije integriran prijedlog studentskih predstavnika da se unutar spomenutih 8 godina besplatnog zdravstvenog osiguranja ne računaju godine mirovanja. Borba za ostvarenje i tog cilja tek predstoji.

FOTO: STUDENTSKI.HR