LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija u uvali Scott

Na izborima za Nacionalni odbor ESN-a nema plastičnih čaša, a ni šminke

– Erasmus studentska mreža i inače se bavi aktivnostima korisnima za društvo i zajednicu, a ovakva konferencija naša je prilika da se glasnije čuje što radimo i da potaknemo druge mlade na ovakav način života – volontiranje, aktivno građanstvo i važnost očuvanja okoliša. – objašnjava Ivana Medved.

– Erasmus studentska mreža i inače se bavi aktivnostima korisnima za društvo i zajednicu, a ovakva konferencija naša je prilika da se glasnije čuje što radimo i da potaknemo druge mlade na ovakav način života – volontiranje, aktivno građanstvo i važnost očuvanja okoliša. – objašnjava Ivana Medved.

Uvala Scott ovog će vikenda postati mjesto susreta predstavnika Erasmus studentske mreže Hrvatska u organizaciji riječkog ogranka. Radi se o konferenciji organizacije koja okuplja studente iz sedam gradova Hrvatske – Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Osijeka, Dubrovnika i Požege.

Iako je u fokusu organizacije pomaganje internacionalnim studentima, ono je samo jedan od ciljeva kojima pokušava učiniti Europu boljim mjestom. Naime, redovito organizira aktivnosti koje promiču društvenu uključenost, promoviraju mobilnost, potiču na aktivno građanstvo, kao i očuvanje okoliša. Tako će ova konferencija, imena Nacionalna platforma, osim radionica i izbora za nacionalni odbor na dnevnom redu imati i edukacije i aktivnosti koje će potaknuti sudionike na način života koji stvara što je moguće manje otpada. Primjerice, neće biti plastičnih čaša i tanjura, potiče se putovanje jednim automobilom kako bi se smanjilo zagađenje zraka, večernje aktivnosti održat će se bez šminke i skupocjenih haljina kao revolt protiv brze mode, a organizirat će se i Instagram zeleni izazovi, tijekom kojih će se sudionici snimati kako čine nešto pozitivno za okoliš.

– Erasmus studentska mreža i inače se bavi aktivnostima korisnima za društvo i zajednicu, a ovakva konferencija naša je prilika da se glasnije čuje što radimo i da potaknemo druge mlade na ovakav način života – volontiranje, aktivno građanstvo i važnost očuvanja okoliša. – objašnjava Ivana Medved, predsjednica riječkog ogranka.

Hrvatska je samo jedna od 39 zemalja koje čine Erasmus Student Network (ESN). Europska je to organizacija koja ove godine slavi svoj 30. rođendan, a nastala je kao inicijativa nekoliko studenata koji su odlučili pomagati studentima na razmjeni. Danas broji oko 13 500 volontera diljem Europe. Da je Hrvatska važna članica ESN-a, pokazuju brojne nagrade koje je osvojila unutar mreže. Naime, na godišnjoj skupštini mreže (Annual General Meeting) koja okuplja više od 800 volontera, dva je puta proglašena najboljom državom mreže, a jedanput drugom najboljom. Hrvatski gradovi redovito dobivaju nagrade za najbolje i najutjecajnije aktivnosti – tako je riječka sekcija ESN-a Rijeka dvije godine za redom dobila nagradu inclusionSTAR – za najznačajniju aktivnost koja potiče društvenu uključenost. K tome, osječka volonterka Tajana Mohnacki na ovogodišnjoj je skupštini izglasana za potpredsjednicu cijele Mreže te je postala dio internacionalnog odbora.

FOTO: ESN RIJEKA