LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konačni Pravilnik

MZOS: Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanju prava na državne stipendije

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju stupio je na snagu 20. studenog.

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju stupio je na snagu 20. studenog.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju koji je stupio na snagu 20. studenog.  

U kolovozu smo pisali i o Nacrtu o promjenama u kojem je najavljeno da će se postotak proračunske jedinice povećati na 65%. U novoj proračunskoj osnovici maksimalan iznos prihoda po članu zajedničkog kućanstva neće smjeti prelaziti 2.161,90 kuna. Do sada je ta cifra iznosila 1.995,00 kuna.

Također, prema najavljenom Nacrtu, izmijenjen je broj bodova koje mogu ostvariti prijavljeni studenti slabijeg socioekonomskog statusa. Tako studenti iz kućanstava koja imaju najviše 500,00 kuna prihoda po članu dobivaju 1 000 bodova.

Ako se utvrdi da izjava o članovima zajedničkog kućanstva ne pokazuje stvarno stanje kućanstva ili da student prima druge stipendije, doći će do obustave državne stipendije.

Ako je u zajedničkom kućanstvu jedan od roditelja nezaposlen, dodjeljuje se 150 bodova (neovisno o tome živi li on u zajedničkom kućanstvu ili ne) te 300 bodova ako su oba roditelja nezaposlena.

Važno je naglasiti da studenti kojima su roditelji u mirovini ne ostvaruju prava na ove bodove.

Kao što je u spomenutom Nacrtu najavljeno, ukinuto je Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija – jedno od dvaju tijela koje je provodilo natječaj. Od sada natječaj provodi samo Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu državnih stipendija. Imenuje ga ministar, a u njemu moraju biti najmanje tri predstavnika studenata (od sveukupno sedam članova).

Prema novom Pravilniku, ministar može više puta u kalendarskoj godini pokrenuti javni natječaj za dodjelu državne stipendije.

Cijeli Pravilnik možete pročitati ovdje. 

FOTO: MZOŠ.HR