Sveučilište u Zagrebu

Muzička akademija slavi 30 godina studija udaraljki u Hrvatskoj međunarodnim natjecanjem

Koncertna dvorana Blagoja Berse

Međunarodnim natjecanjem „Ritmofonija” zaokružit će se 30 godina djelovanja studija na kojem danas gotovo polovicu studenata čine stranci. Nastup finalista, zakazan za 13. srpnja, ulaz je slobodan.

Međunarodno udaraljkaško natjecanje Ritmofonija u organizaciji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu završni je dio projekta kojim ova ustanova tijekom koncertne sezone i akademske godine 2018/2019. obilježava tridesetu obljetnicu početka rada studija udaraljki u Hrvatskoj. Održat će se u njenim prostorijama od 8. do 13. srpnja 2019. 

Međunarodne koncertne, pedagoške i organizacijske aktivnosti hrvatskih udaraljkaša solista te udaraljkaškog ansambla biNgbang izgradile su tijekom tri desetljeća visoki ugled koji ova scena uživa u stručnim umjetničkim i pedagoškim krugovima. Vodeći svjetski udaraljkaši redovito gostuju na hrvatskim međunarodnim udaraljkaškim festivalima, a ovdje udaraljke studiraju brojni inozemni mladi glazbenici, od kojih mnogi redovito osvajaju nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima. Time Muzička akademija potvrđuje međunarodni ugled institucije na koju mladi glazbenici iz Europe i svijeta rado dolaze usavršavati svoje umjetničke kvalitete.

U želji da dostojno obilježe uspješno međunarodno i domaće djelovanje svog nekada najmlađeg studijskog programa, različiti ansambli Akademije priredili su tijekom obljetničke sezone više tematskih koncerata uključujući nastup na otvaranju međunarodnog udaraljkaškog festivala u Bjelovaru u siječnju te koncert Ritmofonija u sklopu ciklusa Lisinski subotom u svibnju 2019. godine Programi svih koncerata bili su sastavljeni isključivo od djela hrvatskih skladatelja.

Međunarodnim natjecanjem Ritmofonija (engleskoga naziva Rhythm-o-phonia) zaokružit će se 30 godina djelovanja studija na kojem danas gotovo polovicu studenata čine stranci. U znak podrške ovoj proslavi članstvo u međunarodnom ocjenjivačkom sudu prihvatili su vodeći svjetski solisti na udaraljkama: Jean Geoffroy (Francuska), Ludwig Albert (Belgija), Marta Klimasara (Poljska / Njemačka), Shiniti Ueno (Japan) i Ivana Bilić (Hrvatska), a predsjednik je ocjenjivačkog suda i umjetnički voditelj projekta Igor Lešnik. I u ovoj će se prigodi na programu naći skladbe hrvatskih autora. Uz skladbu po izboru, u prvoj će etapi svi kandidati izvesti Tafate Ivane Bilić, a u polufinalu Desert Thorn Igora Lešnika.

U finalnoj etapi najuspješniji natjecatelji izvest će, osim solističkog djela po izboru, skladbu Silent Dance Igora Lešnika uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Finalisti će uz pratnju Filharmonije pod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera nastupiti u subotu, 13. srpnja 2019. godine, u 19:30 u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije. Ulaz je slobodan!

Međunarodno natjecanje Ritmofonija održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića te uz potporu grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog društva skladatelja i Zagrebačke filharmonije.

Komentari na članak

Vezani članci

isto

Međunarodno natjecanje

STup! 2019. nagrađuje najbolji sveučilišni startup

Natjecanje će na jednom mjestu okupiti mlade ljude, studente, poduzetnike i stručnjake s ciljem promoviranja startup scene i poduzetništva, a samim tim olakšati im da svojom inovacijom osiguraju pažnju investitora i poslovnog svijeta.

Pasi

Pasi na turneji u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Buzetu

Posljednji koncert kultnog riječkog punk banda

Pasi, kultni punk bend iz Rijeke, u zagrebačkoj Tvornici održat će posljednji koncert i obilježiti 20 godina djelovanja. Pasi se opraštaju uz glasan lavež u subotu 23. travnja 2016. u Velikom pogonu.

Trijumfalni koncert Nene Belana u rasprodanom Domu sportova

Tri desetljeća karijere

Trijumfalni koncert Nene Belana u rasprodanom Domu sportova

Neno Belan ove je subote obilježio tri desetljeća svoje karijere. Održao je koncert za pamćenje u rasprodanom Domu sportova.

Bitka kod Waterlooa

Na današnji dan

200. obljetnica bitke kod Waterlooa

Napoleon Bonaparte, jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti, konačni poraz doživio je prije točno 200 godina.

Note

Muzička akademija

Proslava 30. rođendana studija udaraljki započinje besplatnim koncertom

Prvi u nizu koncerata kojim će se proslaviti 30. obljetnica studija udaraljki sastavljen je od djela hrvatskih skladatelja. Održat će se 16. siječnja, a ulaz je besplatan.