Intervju s Kajom Pavlinić, pokretačicom projekta „Integritas“

„Mladi se ne smiju bojati istupanja u ime poštenja i pravde“

Integritas

Kršenje integriteta te raširenost korupcije i varanja u obrazovnim institucijama, problemi su kojima se bavi antikorupcijski projekt „Integritas“. Projekt vode studenti i učenici koji kroz kampanju i radionice nastoje pozitivno utjecati na školsku i akademsku zajednicu.

Kaja Pavlinić, studentica treće godine računarstva na zagrebačkom FER-u, pokrenula je antikorupcijski projekt Integritas kojim nastoji osvijestiti mlade o raširenosti korupcije i varanja u obrazovnim institucijama te im kroz radionice, rasprave i prezentacije ukazati kako djelovati protiv toga. Kaja nam je ispričala kako je došlo do pokretanja projekta, što sve planira njime ostvariti te kako se mladi mogu uključiti u borbu protiv korupcije.

Kako si pokrenula projekt Integritas? Otkud ideja?

Ideja za projekt Integritas potekla je od petodnevne radionice koju je organiziralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u termama Jezerčica još u ljeti 2015. godine Tamo smo raspravljali o kršenju integriteta, varanju u školama i na fakultetima, akademskoj čestitosti i uspoređivali sustave sprječavanja nečasnih radnji u Hrvatskoj i SAD-u. Budući da je na radionici sudjelovao ograničen broj mladih i profesora, željela sam osmisliti follow-up projekt koji će doprijeti do većeg broja mladih i osvijestiti ih o raširenosti varanja i korupcije u obrazovnim ustanovama, istovremeno ih potičući na pronalazak rješenja tog kompleksnog problema.

Tko sudjeluje u projektu, koliko članova brojite i primate li nove?

Iako sam projekt osmislila sama, ubrzo sam shvatila kako zbog fakultetskih obveza i ostalih stvari kojima se bavim neću stići sve organizirati bez tuđe pomoći. Srećom, pridružila mi se ekipa od 10-ak studenata i učenika s kojom sam sudjelovala na prije spomenutoj radionici. Dijelimo istu želju za boljom zajednicom, pa su sukladno svojim mogućnostima i oni pomogli u organizaciji ovog projekta. Ovim putem bih se zahvalila svima uključenima u projekt, a posebno Eni Bandov, Matiji Beniću, Ivi Buljan, Robertu Langusu i Matiji Skenderu. Budući da je organizacijski dio projekta već gotov, ne trebamo dodatnu pomoć, no svakako pozivamo sve zainteresirane da nam se jave i pridruže u osmišljavanju nekih budućih projekata na ovu temu iz razloga što naša inicijativa definitivno neće stati nakon završetka ovog projekta.

Koji su najvažniji ciljevi projekta?

Glavni cilj projekta nam je potaknuti mlade da razmisle o svojim postupcima i nastoje pozitivno utjecati na svoje kolege. Svjesni smo kako je i jedan od uzroka tolikog prepisivanja i varanja zapravo sustav koji postignute rezultate mjeri većinom kvantitativno i zatrpava učenike i studente velikom količinom različitih informacija odjednom. Bitno je da mladi shvate kako možda nečasnim radnjama mogu postići kratkoročno bolji uspjeh, ali postizanje rezultata varanjem lako prelazi u naviku i često se nastavi i u budućnosti, pa mladi izrastaju u odrasle ljude sklone zaobilaženju propisa i korupciji.

Korupcija, FOTO: Flickr

Koliko ti je značila podrška Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i kako je došlo do te suradnje? Financira li projekt isključivo Veleposlanstvo ili su ga podržale i druge institucije?

Budući da sam 2014. godine odabrana kao stipendistica programa Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship, koji organizira US Department of State, nakon jednomjesečnog boravka na Purdue University u Indiani postala sam dio Exchange Alumni zajednice. Kao alumna, mogu prijaviti vlastite projekte na interne natječaje State Departmenta. Ovaj projekt sam prijavila na alumni grant natječaj Veleposlanstva u Zagrebu i on je zatim našao svoje mjesto među odabranim projektima. S obzirom na to da je Veleposlanstvo jedino koje financira i potpomaže ovaj projekt, pa mi je time omogućeno i da osiguram vrijedne nagrade za natječaj u sklopu projekta, iznimno sam zahvalna jer, u suprotnom, on ne bi bio izvediv. 

Što sve planirate organizirati u sklopu projekta? Posebno nas zanimaju radionice koje ste krenuli održavati po školama. Objasni nam malo o kakvim se radionicama radi te pripremate li slične događaje i na fakultetima?

Projekt je zamišljen kao kampanja preko Facebook stranice s kojom će se paralelno održavati radionice po školama. Kroz interaktivne radionice ćemo pričati s učenicima i studentima o problemu korupcije i varanja u obrazovnim ustanovama, njihovim stavovima i potencijalnim rješenjima. Zasad smo dogovorili radionice s nekoliko srednjih i osnovnih škola u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci, a uskoro planiramo održati slične događaje i na fakultetima. Pozivamo sve koji su zainteresirani da dođemo u njihovu školu/fakultet da nam se jave na Facebook ili preko e-mail adrese integritashrvatska@gmail.com. Ono što bi moglo mladima biti najzanimljivije jest da je na kraju projekta planiran nagradni natječaj na kojem će moći sudjelovati svi školarci i studenti, a one najbolje čekaju vrijedne nagrade. Više detalja moći ćete uskoro saznati na našoj Facebook stranici.

Hrvatska je vrlo visoko među korumpiranim zemljama u svijetu. Što sve ulazi u korupciju i kršenje integriteta u obrazovnim ustanovama?

Mnogi bi se začudili što sve spada pod kršenje integriteta i korupciju u obrazovnim ustanovama. Postoje mnogi oblici korupcije i kršenja integriteta koji su toliko česti da smo se na njih navikli i više ne obraćamo pažnju – roditelji koji kupuju poklone razrednicima/profesorima moleći ih za protuuslugu, kupovanje seminara i eseja, prepisivanje raznih radova, bubice u uhu tijekom ispita samo su neke od sve češćih pojava u školama i na fakultetima. Za neke primjere korupcije u hrvatskom obrazovanju smo skoro svi čuli, no cilj ovog projekta nije javno prozivanje, već sprječavanje takvih radnji, pa smatram nepotrebnim imenovati pojedine slučajeve. Većina vjeruje kako zapravo i nema smisla prijaviti korupciju zbog toga što time neće ništa postići, ili se boje da će jednog dana zbog toga ispaštati.

FOTO: Facebook/Integritas Hrvatska

Brojni mladi ne znaju kako se boriti protiv korupcije, što poduzeti i kome se obratiti. Što bi im savjetovala?

Kada bih iz cijelog projekta trebala izvući najvažniju poruku, to bi bilo da se mladi ne smiju bojati istupanja u ime poštenja i pravde. U SAD-u, prepisivanje se često smatra sramotnim i oni koji prepisuju su izopćeni iz društva. Kod nas, ako netko prijavi korupciju ili varanje, smatra se nekolegijalnim i izložen je uvredama i prijetnjama. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo promijeniti takav način razmišljanja i pozitivno utjecati na školsku i akademsku zajednicu. Posebice je važno da se mladi aktiviraju u lokalnom Vijeću učenika, Studentskom zboru ili nekoj drugoj vrsti udruženja kako bi se njihov glas čuo i na razini obrazovne ustanove koju pohađaju. Za sve ostale nedoumice i savjete nam se mogu javiti i bit ćemo i više nego sretni pomoći kako bismo očuvali integritet u školama i na fakultetima.

Komentari na članak

Vezani članci

Coca Cola

Poziv blogerima iz istočne Europe

Coca-Cola traži mlade blogere

Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2016., a rezultati će biti poznati krajem mjeseca. Ovogodišnji natječaj posebno ohrabruje blogere koji rade vlastiti video sadržaj, pogotovo one blogere koji imaju otvoren YouTube kanal.

facebook stranica Ancient Histria and Dalmatia

Intervju: Valentina Zović

Posjetite Facebook stranicu „Ancient Histria and Dalmatia”!

Kulturno se uzdignite lajkanjem stranice o antičkoj Istri i Dalmaciji koju je je osnovala studentica Valentina Zović iz Zadra.

Pisanje

Književna nagrada Sedmica & Kritična Masa

Kritična masa i Sedmica nagrađuju mlade autore

Svi mladi autori imaju priliku pokazati svoje umijeće pisanja proznih tekstova prijavom na natječaj Kritične mase i Sedmice.

Svi

Erasmus+ projekt u Strelči

Iskustvo iz Bugarske pokazuje kako zadržati mlade u ruralnim mjestima

U malom bugarskom gradu Strelči članstvo u gradskoj knjižnici za studente je besplatno, kao i javni bazen koji se nalazi u gradu. Igralište i rekreacijski dio, kao brojni drugi sadržaji, također su besplatni za studente.

Najava ljetne romanse

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Povjerite nam je li more krivo za vašu ljetnu romansu

Dok maštate o ljetu, prisjetite se ljetnih romansi i odgovorite na pitanja četvrte ankete u sklopu našeg velikog studentskog istraživanja o ljubavi.