Inauguracija novih generacija Centra za napredne studije jugoistočne Europe

Mladi istraživači rješavaju probleme u regiji i Europi

CAS SEE

Centar za napredne studije jugoistočne Europe riječkoga Sveučilišta i ovoga je puta privukao mlade istraživače i istraživačice koje će tijekom 10 mjeseci u Hrvatskoj pokušati pomoći u rješavanju gorućih društvenih problema i što boljoj integraciji regije u europski znanstveni prostor.

Centar za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci nastavlja s radom i u ovoj sezoni. Njihov zapaženi znanstveni i istraživački rad za cilj ima promicanje slobode istraživanja, osiguravanje potrebnih uvjeta za znanstveni razvoj i jačanje transnacionalne i regionalne suradnje na pitanjima ljudskih prava, pravde, demokracije te javne politike, čime se potiču javne rasprave od velike važnosti za regiju i Europu. Nije ni čudo što je tako ponovno privukao svoju već petu i šestu generaciju gostujućih istraživača i istraživačica koji su bili inaugurirani 16. ožujka 2017. u Akvariju Restorana „Kampus“ Studentskog centra Rijeka.

CAS SEE okuplja mlade istraživače koji unatoč stečenim doktorskim diplomama ne mogu pronaći posao na europskim i regionalnim sveučilištima i znanstvenim institucijama. Ovi će mladi znanstvenici provesti sljedećih 10 mjeseci na riječkome Sveučilištu, gdje će prezentirati svoj rad predstavnicima Sveučilišta, akademskoj zajednici i široj javnosti.

Teme kojima se bave važne su za suvremena pitanja u društvenim i humanističkim znanostima, ali i u politici. Razmatrat će se, tako, problem proizvodnje inkluzivnih društava i gradova te participativnih načina rukovođenja i kritička društvena teorija s obzirom na rastuću potrebu za kritičkom raspravom o suvremenim pitanjima kako bi regija bila u potpunosti integrirana u europski i globalni intelektualni i znanstveni prostor.

Istraživačice i istraživači CAS-a za vrijeme boravka i rada u Rijeci bit će uključeni u rad programskoga pravca Slatko&Slano, čiji je nositelj CAS SEE u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Mlade znanstvenike koji su nam stigli iz različitih zemalja regije, poput Slovenije, Mađarske, Makedonije, ali i Europe, poput Velike Britanije, Španjolske, Italije, Njemačke, na inauguraciji pozdravila je prorektorica za studije i studente i novoizabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, izvršna direktorica CAS-a i prodekanica za međunarodne odnose Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci doc. dr. sc. Sanja Bojanić te direktor CAS-a prof. dr. sc. Petar Bojanić.

Komentari na članak

Vezani članci

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu, posjetitelji

Više od 5500 stipendija i 80 izlagača

Pogledajte što ste sve propustili na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja!

U Zagrebu se 13. listopada, a u Rijeci 15. listopada, održao 11. Sajam stipendija u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Provjerili smo kako je bilo i razgovarali sa studentima.

riječani

Uspjeh u talijanskom Camerinu

Riječki sveučilišni odbojkaši u osmini finala

Plasman su osigurali pobjedom 3:1 u setovima protiv Sveučilišta u Portu.

Sveučilište

Sveučilište u Rijeci

Objavljen natječaj za dodjelu nagrade najuspješnijem studentu ili studentici s invaliditetom

Osobe s invaliditetom i drugim poteškoćama prijavom na natječaj do 20. studenog 2019. godine u mogućnosti su dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna.

Logo Sveučilišta

Sveučilište u Rijeci

Raspisan natječaj za upis na studij Kriminalističko istraživanje

Donosimo potrebne informacije o raspisanom natječaju za Kriminalističko istraživanje Sveučilišta u Rijeci.

https://pixabay.com/en/blood-blood-type-health-medical-1968458/

Spašavanje života

Upućen apel studentima i djelatnicima riječkog sveučilišta da daruju krv

Gradsko društvo Crvenog križa i Klub 25 organiziraju akciju darivanja krvi koja će se održati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 7. studenoga, od 12 do 16 sati.