LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu

Mladi argumentirano raspravljali o važnim temama vezanim za Europsku uniju

Na konferenciji u Zagrebu mladi su iznosili svoje stavove vezane uz različite teme iz područja Europske unije. Raspravljalo se o održivosti ribolova, zelenoj politici i služenju vojnog roka za žene.

Na konferenciji u Zagrebu mladi su iznosili svoje stavove vezane uz različite teme iz područja Europske unije. Raspravljalo se o održivosti ribolova, zelenoj politici i služenju vojnog roka za žene.

Europski parlament mladih (European Youth Parliament) jedna je od najvećih platformi za političku debatu, međukulturne susrete, međunarodni dijalog i razmjenu ideja mladeži u Europi. U Hrvatskoj djeluje od 1994. godine te kroz svoj rad potiče mlade da se odmaknu od svakodnevice i kroz debatu iznesu svoje stavove i razmišljanja o raznim temama vezanim za Europsku uniju. Parlament u Hrvatskoj organizira regionalna i nacionalna zasjedanja, a u 23 godine koliko postoje, dvaput su bili domaćini međunarodnog zasjedanja.

Zasjedanja parlamenta su vrlo zanimljiva i dinamična. Članovi koji se nazivaju delegati su podijeljeni u odbore, a svaki odbor dobiva određeni problem o kojem mora stvoriti zajednički prijedlog rješenja te ga na zasjedanju predstaviti ostalima. O svakoj od tema se vodi rasprava, ostali odbori postavljaju pitanja, iznose svoje stavove i mišljenja, raspravljaju o svakom o prijedlogu te na kraju glasaju usvajaju li ga ili ne. Najbolja rješenja s većih zasjedanja šalju se u Europski parlament kako bi ih zastupnici tamo razmotrili.

Posjetili smo regionalnu konferenciju koja se održala 26. veljače na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. U početku je sve izgledalo dosta mirno, dvorana puna mladih koji sjede podijeljeni u nekoliko odbora i međusobno tiho razgovaraju, predsjednik pozdravlja sve prisutne i poziva jedan od odbora da u nekoliko minuta iznese prijedlog rješenja problema koji im je prethodno postavljen.

Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu, Članovi vijeća parlamenta, VEF, FOTO: Karlo Vedak

Nakon uvodnog govora počinje rasprava, a naoko tiha i mirna atmosfera brzo se mijenja. Svi djeluju jako samouvjereno kao da uopće nemaju tremu, svaki odbor iznosi svoje slaganje ili protivljenje danom rješenju, svaka tvrdnja potkrijepljena je argumentima, a svako postavljeno pitanje je jako dobro promišljeno. Iako nema upadanja u riječ i prekidanja, osjeća se borbeni duh i teško je povjerovati da su se za takvu raspravu delegati pripremali samo dva dana. Nakon nekoliko krugova rasprave, odbor iznosi svoj završni govor te slijedi glasanje o prihvaćanju njihovog prijedloga.

Teme rasprave bile su:

  • Što EU može učiniti kako bi se osigurala održivost ribolova u pogledu gospodarstva i ekologije, pritom štiteći inetrese ribara i potrošača?
  • Uzimajući u obzir različite zakone o služenju vojnog roka u državama članicama, treba li EU podnijeti zahtjev za obvezni vojni rok za žene i po tom pitanju učiniti muškarce i žene jednakima?
  • Kako EU koristeći Zelenu politiku može zadržati konkurentnost na globalnom tržištu, pritom otvarajući nova radna mjesta i potičući potencijalne nove investicije?

Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu, VEF, FOTO: Karlo Vedak

Mihael Mioković, student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i član upravnog odbora, prvi se put s parlamentom sreo kao srednjoškolac i otada je prošao sve razine parlamenta. Objasnio nam je kako je interes za parlament velik naročito među srednjoškolcima te da su zato počeli organizirati manja regionalna zasjedanja poput ovog u Zagrebu i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Za sudjelovanje u parlamentu, kako kaže, nije potrebno ništa osim dobre volje i znanja engleskog jezika jer se sve održava na engleskom, a sudjelovati mogu svi mladi nevezano jesu li učenici ili studenti.

Kako su tekle pripreme i konferencija pogledajte u videu:

FOTO: VIKTORIA ZORIĆ