Erasmus Student Network Hrvatska

Mjesec multikulturalizma, solidarnosti, aktivizma i empatije među studentima

„Eurodinner“

Erasmus Film Festival, humanitarni karaoke, „Dinner in the dark“ i uspon na Sljeme samo su neke zabavne aktivnosti i događaji u kojima su kroz listopad i studeni mogli sudjelovati Erasmus studenti u Hrvatskoj.

Biti volonterom u najvećoj studentskoj organizaciji koja promiče multikulturalnost, otvorenost prema novim iskustvima i internacionalnim prijateljstvima, te empatiji i aktivizmu u lokalnoj zajednici zasigurno ne može biti dosadno. Erasmus studentska mreža Hrvatska (ESN Hrvatska) i njezini članovi iz mjeseca u mjesec organiziraju različite aktivnosti i događaje. U njih redovito uključuju Erasmus studente koji su izabrali Hrvatsku za zemlju u kojoj žele provesti jedan period svog formalnog visokoškolskog obrazovanja. Aktivnosti u lokalnim podružnicama mreže u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu protekle su u znaku promicanja tolerancije i humanitarnog rada među studentima iz različitih kultura, volonterstva i aktivnog građanstva.

Erasmus Film Festival događaj je u organizaciji ESN-a Dubrovnik koji već peti tjedan zaredom okuplja Erasmus i lokalne studente, a sve to u svrhu približavanja raznolikosti europskih kultura i bogatstva različitosti jezika. Film Festival jedan je od najpopularnijih i najposjećenijih događaja koje je sekcija organizirala ove akademske godine Studenti svaki tjedan biraju koji će film gledati pa su se tako dosad na filmskom platnu prikazali neki od najboljih filmova španjolske, talijanske i danske kinematografije. Provedba Erasmus Film Festivala jedna je od zadnjih aktivnosti prve godine projekta Budućnost bez granica, a kao dio projekta filmski festival služi promociji mobilnog načina života.

ESN Osijek može se pohvaliti velikim uspjehom događaja u sklopu SocialErasmus Weeka – tjedna u kojem se povezuje lokalna zajednica s međunarodnim studentima kroz zajedničko volontiranje. Članovi ESN sekcije organizirali su humanitarni karaoke koji je ujedno bio i najposjećeniji događaj sekcije. Na karaokama sudjelovali su članovi ESN-a Osijek, mnoštvo Erasmusa, ali i Osječana. Od početka večeri, Old Bridge Pub bio je ispunjen ljudima i dobrom atmosferom, koji su pjevali i zabavljali jedni druge, a sve u humanitarnu svrhu. Naime, dio novaca prikupljen od prodaje pića, doniran je Udruzi za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje MOGU. Svojim su ih dolaskom podržale i ostale studentske udruge iz Osijeka s kojima najčešće surađuju – IAESTE i AIESEC.

Događaj riječkog ESN-a koji je okupio najviše Erasmusa i ESN-era bio je Eurodinner, večer u kojoj se spajaju nacionalne kuhinje s internacionalnim okruženjem. Odvio se u kafiću Nad Urom, koji je ovom prilikom ugostio više od 120 studenata. Eurodinner služi kako bi studenti predstavili svoju zemlju kroz tradicionalnu hranu i podijelili dio svoje kulture s drugima. Koliko je večer bila popularna dokazuju i želje Erasmus studenata da se event ponovi i to u božićnom razdoblju. Budući da je nakon večere preostalo mnogo hrane, ovaj kulturalni događaj spojen je s društvenom osjetljivošću – iduće su jutro ESN-ovci odnijeli hranu u Samostan Majke Dobrog Savjeta koja je proslijeđena potrebitim obiteljima, a isto se planira učiniti i za vrijeme Božića.

„Dinner in the dark“, FOTO: ESN Hrvatska

Jedna od zanimljivih aktivnosti koju je organizirao ESN Split bila je Dinner in the dark. Sam koncept večere u mraku datira još iz 18. stoljeća kada su dobrotvorne ustanove organizirale ovakav tip večere kako bi se razvila svijest o sljepoći i svakodnevnim problemima s kojima se osobe s ovim tipom invaliditeta susreću. Također, gašenje jednog osjeta, u ovom slučaju vida, tijekom večere, pojačava druge osjete, što pruža mogućnost drugačijih doživljaja. Upravo je to ESN Split pružio sudionicima večere u mraku. Zatvorivši oči, progledali su zajedno.

ESN Zadar u suradnji s udrugom CINAZ obilježio je kampanju Time to Move kroz organiziranje informativnih događanja za srednjoškolce i studente pod nazivom Info dani mobilnosti mladih s ciljem informiranja o mogućnostima mobilnosti mladih i podizanja vidljivosti Mov’in Europe projekta, Erasmus+ i Eurodesk programa za mlade. Cilj kampanje bio je poticanje mladih na mobilnost, odnosno informiranje o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska – informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani.

Za najbolji događaj u listopadu u organizaciji ESN-a Zagreb odabran je tradicionalni uspon na Sljeme. Članovi ESN-a Zagreb zajedno sa 120 Erasmus studenata ovu su cjelodnevnu avanturu započeli u jutarnjim satima na okretištu Mihaljevac, otkud su započeli dvosatnu šetnju prema vrhu. Ovjekovječili su događaj zajedničkom fotografijom ispred tunela, poznate polazišne točke svih puteva prema Sljemenu. Put ih je vodio stazom broj 14 na kojoj su napravili par pauza za okrepu i osvježenje. Uspon je protekao uz ugodne razgovore i divne prizore prirode. Na vrhu su se odmorili uz ukusan ručak, a nakon druženja i prepričavanja zagrebačkih i sljemenskih legendi došlo je vrijeme za povratak. Ovogodišnji uspon na Sljeme pokazao se kao idealno rješenje za druženje i opuštanje od stresnih radnih i studentskih dana.

Komentari na članak

Vezani članci

mamurluk

Što pojesti nakon burnog izlaska?

FOTO: Hrana za pijane večeri i mamurna jutra

Članovi portala preporučuju vam hranu koja njima pomaže u otklanjanju posljedica onih izrazito gadnih pijanstava, kada se jedno pivo misteriozno umnoži u njih desetak.

Izborna skupština SCK-a

Izabran četvrti predsjednik

Izborna skupština Udruge Studenti Cetinske Krajine

Udruga Studenti Cetinske Krajine održala izbornu skupštinu te izabrala novog predsjednika i članove odbora.

Stipnedije grada Rijeke

Grad Rijeka

Raspisan natječaj za stipendiranje riječkih učenika i studenata

Prijavite se na natječaj za mjesečne stipendije Grada Rijeke koje će odabranim učenicima i studentima biti dodijeljene ovisno o kategoriji čije uvjete ispunjuju: darovitost, deficitarno zanimanje ili socijalni status. Požurite jer krajnji je rok za podnošenje prijava već 3. studenoga!

Pulska arena 2

Odlična prilika za filmofile

Sudjelujte u stvaranju najvećeg hrvatskog filmskog festivala

Volonterima se nude mogućnost besplatnog gledanja filmova u slobodno vrijeme, službene majice, topli obroci, preporuka za daljnje angažmane na budućim festivalima te potvrda o volontiranju.

Ilustracija - stipendija

Program stipendiranja Global Korea za 2017. godinu

Studenti diplomskih studija mogu uz stipendiju studirati u Republici Koreji

U sklopu programa stipendiranja Global Korea za 2017. godinu dodjeljuju se dvije stipendije studentima diplomskih studija, i to jedna državljaninu Republike Hrvatske, a druga državljaninu Bosne i Hercegovine.