Erasmus Student Network Hrvatska

Mjesec multikulturalizma, solidarnosti, aktivizma i empatije među studentima

„Eurodinner“

Erasmus Film Festival, humanitarni karaoke, „Dinner in the dark“ i uspon na Sljeme samo su neke zabavne aktivnosti i događaji u kojima su kroz listopad i studeni mogli sudjelovati Erasmus studenti u Hrvatskoj.

Biti volonterom u najvećoj studentskoj organizaciji koja promiče multikulturalnost, otvorenost prema novim iskustvima i internacionalnim prijateljstvima, te empatiji i aktivizmu u lokalnoj zajednici zasigurno ne može biti dosadno. Erasmus studentska mreža Hrvatska (ESN Hrvatska) i njezini članovi iz mjeseca u mjesec organiziraju različite aktivnosti i događaje. U njih redovito uključuju Erasmus studente koji su izabrali Hrvatsku za zemlju u kojoj žele provesti jedan period svog formalnog visokoškolskog obrazovanja. Aktivnosti u lokalnim podružnicama mreže u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu protekle su u znaku promicanja tolerancije i humanitarnog rada među studentima iz različitih kultura, volonterstva i aktivnog građanstva.

Erasmus Film Festival događaj je u organizaciji ESN-a Dubrovnik koji već peti tjedan zaredom okuplja Erasmus i lokalne studente, a sve to u svrhu približavanja raznolikosti europskih kultura i bogatstva različitosti jezika. Film Festival jedan je od najpopularnijih i najposjećenijih događaja koje je sekcija organizirala ove akademske godine studenti svaki tjedan biraju koji će film gledati pa su se tako dosad na filmskom platnu prikazali neki od najboljih filmova španjolske, talijanske i danske kinematografije. Provedba Erasmus Film Festivala jedna je od zadnjih aktivnosti prve godine projekta Budućnost bez granica, a kao dio projekta filmski festival služi promociji mobilnog načina života.

ESN Osijek može se pohvaliti velikim uspjehom događaja u sklopu SocialErasmus Weeka – tjedna u kojem se povezuje lokalna zajednica s međunarodnim studentima kroz zajedničko volontiranje. Članovi ESN sekcije organizirali su humanitarni karaoke koji je ujedno bio i najposjećeniji događaj sekcije. Na karaokama sudjelovali su članovi ESN-a Osijek, mnoštvo Erasmusa, ali i Osječana. Od početka večeri, Old Bridge Pub bio je ispunjen ljudima i dobrom atmosferom, koji su pjevali i zabavljali jedni druge, a sve u humanitarnu svrhu. Naime, dio novaca prikupljen od prodaje pića, doniran je Udruzi za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje MOGU. Svojim su ih dolaskom podržale i ostale studentske udruge iz Osijeka s kojima najčešće surađuju – IAESTE i AIESEC.

Događaj riječkog ESN-a koji je okupio najviše Erasmusa i ESN-era bio je Eurodinner, večer u kojoj se spajaju nacionalne kuhinje s internacionalnim okruženjem. Odvio se u kafiću Nad Urom, koji je ovom prilikom ugostio više od 120 studenata. Eurodinner služi kako bi studenti predstavili svoju zemlju kroz tradicionalnu hranu i podijelili dio svoje kulture s drugima. Koliko je večer bila popularna dokazuju i želje Erasmus studenata da se event ponovi i to u božićnom razdoblju. Budući da je nakon večere preostalo mnogo hrane, ovaj kulturalni događaj spojen je s društvenom osjetljivošću – iduće su jutro ESN-ovci odnijeli hranu u Samostan Majke Dobrog Savjeta koja je proslijeđena potrebitim obiteljima, a isto se planira učiniti i za vrijeme Božića.

„Dinner in the dark“, FOTO: ESN Hrvatska

Jedna od zanimljivih aktivnosti koju je organizirao ESN Split bila je Dinner in the dark. Sam koncept večere u mraku datira još iz 18. stoljeća kada su dobrotvorne ustanove organizirale ovakav tip večere kako bi se razvila svijest o sljepoći i svakodnevnim problemima s kojima se osobe s ovim tipom invaliditeta susreću. Također, gašenje jednog osjeta, u ovom slučaju vida, tijekom večere, pojačava druge osjete, što pruža mogućnost drugačijih doživljaja. Upravo je to ESN Split pružio sudionicima večere u mraku. Zatvorivši oči, progledali su zajedno.

ESN Zadar u suradnji s udrugom CINAZ obilježio je kampanju Time to Move kroz organiziranje informativnih događanja za srednjoškolce i studente pod nazivom Info dani mobilnosti mladih s ciljem informiranja o mogućnostima mobilnosti mladih i podizanja vidljivosti Mov’in Europe projekta, Erasmus+ i Eurodesk programa za mlade. Cilj kampanje bio je poticanje mladih na mobilnost, odnosno informiranje o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska – informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani.

Za najbolji događaj u listopadu u organizaciji ESN-a Zagreb odabran je tradicionalni uspon na Sljeme. Članovi ESN-a Zagreb zajedno sa 120 Erasmus studenata ovu su cjelodnevnu avanturu započeli u jutarnjim satima na okretištu Mihaljevac, otkud su započeli dvosatnu šetnju prema vrhu. Ovjekovječili su događaj zajedničkom fotografijom ispred tunela, poznate polazišne točke svih puteva prema Sljemenu. Put ih je vodio stazom broj 14 na kojoj su napravili par pauza za okrepu i osvježenje. Uspon je protekao uz ugodne razgovore i divne prizore prirode. Na vrhu su se odmorili uz ukusan ručak, a nakon druženja i prepričavanja zagrebačkih i sljemenskih legendi došlo je vrijeme za povratak. Ovogodišnji uspon na Sljeme pokazao se kao idealno rješenje za druženje i opuštanje od stresnih radnih i studentskih dana.

Komentari na članak

Vezani članci

NajMentor/ica

Nagrade za kreativne studente i njihove mentore

Prijave na natječaj NajMentor/ica 2015.

INA je pokrenula natječaj NajMentor/ica na kojem studenti imaju priliku nominirati profesora ili profesoricu koji im je probudio ljubav prema prirodnim znanostima. Borba za vrijedne nagrade traje do 20. studenog.

Revija studentskog filma

Prava poslastica za filmoljupce

Revija studentskog filma vodi vas u središte filmskog svijeta studenata

Revija studentskog filma festival je posvećen kratkometražnom filmu čiji su autori studenti. Ove godine održat će se u petak 28. listopada i u subotu 29. listopada u prostorijama MM Centra, a organizatori gladnih očiju čekaju studentske filmske poslastice!

Potpisana povelja o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem

Projekt "Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice":

Potpisana povelja o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem

Poveljom koju je potpisalo 23 poslodavaca, udruga te obrazovnih institucija, mladim će se volonterima priznavati kompetencije stečene volontiranjem.

Volonteri

Međunarodni festival dokumentarnog filma

Filmoljupci, navalite! ZagrebDox traži volontere

I ove godine Međunarodni festival dokumentarnog filma traži vesele, pozitivne i perspektivne ljude koji će postati dio ZagrebDox tima volontera!

Prikupljen školski pribor

Pomaganje afričkoj djeci

Humanitarna udruga „Možemo zajedno" inspirirana ljubavlju prema najstarijem kontinentu

Na projektu „Afrika – Možemo zajedno" posljednjih se nekoliko mjeseci angažiralo više od 50 hrvatskih škola. Različitim akcijama prikupljene su korisne potrepštine za siromašnu djecu.