LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje inozemnih obrazovnih institucija

Međunarodna karijera započinje akademskom mobilnošću

Institut Educa i BHV Education organiziraju Dane mobilnosti i edukacije te 7. Međunarodni sajam školovanja u inozemstvu na kojima će svoje programe predstaviti dvadesetak obrazovnih institucija iz Europe, SAD-a i Kanade. Učenici, roditelji, profesori i svi zainteresirani moći će sudjelovati na brojnim besplatnim prezentacijama i radionicama.

Institut Educa i BHV Education organiziraju Dane mobilnosti i edukacije te 7. Međunarodni sajam školovanja u inozemstvu na kojima će svoje programe predstaviti dvadesetak obrazovnih institucija iz Europe, SAD-a i Kanade. Učenici, roditelji, profesori i svi zainteresirani moći će sudjelovati na brojnim besplatnim prezentacijama i radionicama.

Današnja millennial generacija sve više želi putovati i graditi međunarodnu karijeru. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, hrvatskim učenicima i studentima povećale su se mogućnosti akademske i profesionalne mobilnosti. Osim stimulativnog okruženja u kojem uče o drugim kulturama, imaju mogućnost sudjelovanja u europskim projektima, razmjenama i obveznoj praktičnoj nastavi na koju inozemni fakulteti stavljaju naglasak kao bitnu sastavnicu svakog studijskog programa.

Institut Educa i BHV Education početkom listopada organiziraju Dane mobilnosti i edukacije te 7. Međunarodni sajam školovanja u inozemstvu na kojima će svoje programe predstaviti dvadesetak obrazovnih institucija iz Europe, SAD-a i Kanade. Učenici, roditelji, profesori i svi zainteresirani moći će sudjelovati na brojnim besplatnim prezentacijama i radionicama, saznati detalje o profesionalnom usmjeravanju prema svjetskoj Harrison Assessment Talent Solutions metodi te o programima srednjoškolske razmjene, tečajevima jezika diljem svijeta, studiju u Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i SAD-u.

Uz inozemne obrazovne institucije, ove godine prvi put sudjeluju hrvatske srednje škole i fakulteti koji su sudionici Erasmus+ programa. Ideja je povezati hrvatske institucije s inozemnima kako bi kroz suradnju započeli promoviranje Hrvatske kao obrazovne destinacije. Posljednjih nekoliko godina hrvatski fakulteti nude sve više programa na engleskom jeziku i imaju mogućnost primanja stranih studenata. Neka sveučilišta također nude programe na talijanskom, njemačkom i mađarskom jeziku.

Najbolji primjer razvoja jedne države kao obrazovne destinacije jest Danska, koja ulaganjem u visoko obrazovanje na engleskom jeziku i odličnom promocijom privlači europske i internacionalne studente iz cijelog svijeta, a svjetska organizacija Universitas 21 svrstala je ove godine njen visokoobrazovni sustav u najboljih pet u svijetu. Uz Dansku, omiljena destinacija hrvatskih studenata je Velika Britanija. Na sajam ove godine dolazi rekordan broj od devet britanskih sveučilišta koja nude stotine studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Potrebno je posebno istaknuti sudjelovanje danskog fakulteta čiji će predstavnik biti hrvatski student treće godine studija arhitekture – Stjepan Mikulić. On je odličan primjer uspješnog hrvatskog studenta koji je u vrlo kratkom vremenu postao studentski ambasador i voditelj brojnih studentskih programa i udruga te tako iskoristio mogućnosti koje su mu se otvorile studijem u inozemstvu.

Mnogi će se pitati što rade hrvatski studenti nakon završetka studija u inozemstvu? Dio njih ostaje raditi u inozemstvu kako bi stekli radno iskustvo, dio ih se vraća kroz nekoliko godina i razvija svoje karijere u Hrvatskoj, a dio nastavlja studije prema doktoratima. Sada je pravo vrijeme da nove mlade generacije sudjeluju u povezivanju svjetskih institucija, a za Hrvatsku da uči od svojih inozemnih kolega s ciljem boljeg pozicioniranja među europskim i svjetskim obrazovnim destinacijama.

Sajam će se održati u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu u razdoblju od 6. do 10. listopada 2017. Svi detalji dostupni su na službenoj stranici BHV Educationa.

FOTO: PIXABAY