LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upisi na visoka učilišta

Logopedija najpoželjnija među maturantima, pri odabiru studija pomagala im – umjetna inteligencija

Najpoželjniji studijski program prema omjeru broja prijava prvoga odabira i kvote je Logopedija, a posebnost je ovogodišnjih upisa inovativni sustav razvijen u suradnji s hrvatskim znanstvenicima iz inozemstva, jedinstven u svijetu, koji funkcionira po principu umjetne inteligencije.

Najpoželjniji studijski program prema omjeru broja prijava prvoga odabira i kvote je Logopedija, a posebnost je ovogodišnjih upisa inovativni sustav razvijen u suradnji s hrvatskim znanstvenicima iz inozemstva, jedinstven u svijetu, koji funkcionira po principu umjetne inteligencije.

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019/2020. objavljene su 15. srpnja 2019. na stranici www.postani-student.hr. Ove je godine prvi put korišten inovativni sustav koji kandidatima pomaže u pronalasku alternativnog studijskog programa u slučaju da ne ostvare upis na željeni studijski program. 

Najpoželjniji je studijski program Logopedija

Prema omjeru broja prijava prvoga odabira i kvote treću godinu za radom najpoželjniji je studijski program Logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U odnosu na protekle godine značajnijih odstupanja nema, pa tako među pet najpoželjnijim studijskim programima prevladavaju oni iz polja zdravstva:

  • Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  • Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu           
  • Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  • Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.  

Prvi put primijenjen je sustav koji daje savjete za upis alternativnog studijskog programa

Posebnost je ovogodišnjih upisa činjenica da je kandidatima pri upisu studijskog programa prvi put pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju. Naime, onima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija. Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta: Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education). Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

– Ovo je prvi takav sustav u svijetu i vrlo smo ponosni! Svaki je maturant specifičan i svaka upisna godina razlikuje se od prethodne. Analizom milijuna zapisa iz prijašnjih godina moguće je ne samo pronaći osobu koja je gotovo identična svakom aktivnom maturantu po bodovima nego i po izboru studijskog programa. – objašnjava Dejan Kovač.

Dodaje, zatim:

– Uzimajući u obzir bodove svake osobe te trenutnu potražnju, za svaki studijski program sustav može procijeniti optimalni izbor za svakog kandidata i dati mu/joj sugestije. Trenutno smo u zadnjoj fazi razvoja e-robota koji će svakom kandidatu interaktivno objašnjavati kako sustav funkcionira.

Svrha je ovog sustava pomoći kandidatima da upišu studijski program u skladu s njihovim preferencijama.

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje kontinuirano radi na unaprjeđenju procesa prijave, a ovaj je projekt hvalevrijedan primjer kako možemo i trebamo surađivati s našim znanstvenicima u inozemstvu i pokazatelj da ovakve suradnje mogu biti višestruko korisne za hrvatsko društvo. Krajnji je cilj, dakako, imati zadovoljne studente i u konačnici smanjiti stopu odustajanja od studija. – izjavila je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, v. d. ravnatelja AZVO-a.

Slobodna mjesta za upis u jesenskom roku

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta ostalo je 6 644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta:

  • 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu
  • 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu
  • 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci
  • 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
  • 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru
  • 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli
  • 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku
  • 78 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2019. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku. 

FOTO: PIXABAY