LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Senat Sveučilišta odlučio

Ljetni rok se u sljedećoj akademskoj godini održava u dva dijela!

Zbog održavanja Europskih sveučilišnih igara, između 12. i 25. srpnja, kada Zagreb i Rijeka dijele domaćinstvo za 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 raznovrsnih sveučilišta, Sveučilište želi na vrijeme pripremiti domove za smještaj stranih studenata.

Zbog održavanja Europskih sveučilišnih igara, između 12. i 25. srpnja, kada Zagreb i Rijeka dijele domaćinstvo za 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 raznovrsnih sveučilišta, Sveučilište želi na vrijeme pripremiti domove za smještaj stranih studenata.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 15. rujna ove godine izglasan je novi sveučilišni kalendar za akademsku godinu 2015./2016. koji donosi bitne promjene ususret Europskim sveučilišnim igrama koje će se održati tijekom ljeta 2016. godine

Početak nastave u zimskom semestru zakazan je za četvrtak, 1. listopada. Usprkos tome, podsjećamo da svaki fakultet ima pravo odrediti početak predavanja, tako da većini fakulteta nastava počinje u ponedjeljak, 5. listopada. Prvi neradni dan je već 8. listopada, kada se slavi Dan neovisnosti.

Sljedeći neradni dani su: 3. studeni (Dan Sveučilišta), 25. prosinca 2015. – 6. siječnja 2016. (božićni i novogodišnji praznici), 28. ožujka (Uskrsni ponedjeljak), 26. svibnja (Tijelovo), 22. lipnja (Dan antifašističke borbe), 25. lipnja (Dan državnosti).

Završetak nastave u zimskom semestru zakazan je za 22. siječnja, a zimski ispitni rok traje od 25. siječnja do 26. veljače 2016. godine Početak ljetnog semestra po rasporedu je 29. veljače te traje do 10. lipnja. Ono što je bitna promjena jest ta da će ljetni ispitni rok biti raspoređen u dva dijela.

Zbog održavanja Igara između 12. i 25. srpnja, kada Zagreb i Rijeka dijele domaćinstvo za 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 raznovrsnih sveučilišta, Sveučilište želi na vrijeme pripremiti domove za smještaj stranih studenata.

Zbog toga će prvi dio ljetnih rokova biti održan između 13. i 24. lipnja, a drugi dio ljetnih rokova održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna. Nakon toga odmah počinju jesenski rokovi – od 5. do 30. rujna 2016. godine Senat će naložiti fakultetima i profesorima da svoje ispitne rokove rasporede racionalno, odnosno da u svakom dijelu ispitnog roka omoguće barem jedan izlazak.

Aleksandar Šušnjar, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora i predsjednik Zbora Sveučilišta u Rijeci, napomenuo je i kako se na Sveučilištu u Rijeci ljetni rok neće prepoloviti, već će se najvjerojatnije ranije početi izvoditi, kako bi se studenti do početka 7. mjeseca mogli iseliti iz domova. 

Sveučilište u Zagrebu još nam nije potvrdilu ovu informaciju, dok su nam iz Studentskog centra u Zagrebu rekli kako nemaju još informacija vezanih uz ovu temu. No, svakako je ovo konačna odluka Senata te sada slijedi samo prilagodba pojedinih fakulteta prema njoj. 

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Petar Labrović rekao nam je da je istina je da je, od strane organizatora Europskih sveucilišni igara, došao dopis Senatu Sveučilišta u Zagrebu s traženjem da se zbog velikog projekta kojeg organiziraju studentski domovi Cvjetno naselje i Stjepan Radić isprazne do 24.lipnja.

Nakon jako velike rasprave složili smo se da bi jedino pravedno bilo da se ljetni ispitni rokovi podijele u dva dijela tj. da se jedan ljetni rok prebaci u termin neposredno prije jesenskih rokova. Glavni razlog ovakve odluke je što stav predstavnika studenata u Senatu bio da studenti ne smiju ostati bez smještaja sve dok im traju akademske obveze te da moraju svi imati istu početnu poziciju pri prijave na natječaj za smještaj.