LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novim pravilnikom o studentskoj prehrani povećao bi se studentski standard

Kvalitetom do viših standarda

Opet se nekako čini da je, po tko zna koji put u Hrvata, donesen novi pravilnik, zakon ili naređenje bez imalo promišljanja, jer da se pažljivije i cjelovitije napravio plan izvedbe pravilnika možda bi se prvo uložilo u infrastrukturu i adaptaciju menzi. U konačnici interijer i eksterijer studentskih prostorija puno više govori o studentskom standardu.

Opet se nekako čini da je, po tko zna koji put u Hrvata, donesen novi pravilnik, zakon ili naređenje bez imalo promišljanja, jer da se pažljivije i cjelovitije napravio plan izvedbe pravilnika možda bi se prvo uložilo u infrastrukturu i adaptaciju menzi. U konačnici interijer i eksterijer studentskih prostorija puno više govori o studentskom standardu.

Ministar Znanosti obrazovanja i športa, Željko Jovanović, odbrojava sitno do preokreta koji bi u proračun njegova ministarstva trebao donijeti stalni rast prihoda kojim bi se omogućilo podizanje studentskog standarda. Naravno ništa, pa tako ni ovo, neće se dogoditi preko noći i vjerojatno će tek sad generacije na samom kraju svog akademskog puta vidjeti najavljivane rezultate sakupljenog novca. Bar se mogu tome nadati. 

Ministar Jovanović je mjesecima predstavljao novi pravilnik o studentskoj prehrani koji će, kako je naveo, osigurati ujednačenu studentsku prehranu po kvaliteti i cijeni u cijeloj Hrvatskoj. Već i ptice na grani znaju, studenti će svoj menu od prvi listopada plaćati 2,1 kunu skuplje te će se navodno povećati kvaliteta hrane koja će studentima donijeti zdraviju prehranu. Ministar je najavio i osnivanje lokalnih povjerenstava za kvalitetu prehrane koja će nadzirati normative i kvalitetu prehrane po sveučilištima. Izmjenama pravilnika trebao bi se skupiti novac za dodjeljivanje većeg broja državnih stipendija kako bi studenti sami mogli birati što će činiti s dobivenim novcem, smatra Jovanović. 

S te strane plan i ne izgleda tako loše. Za razliku od drugih europskih zemalja studenti u Hrvatskoj i dalje će velikim dijelom imati sufinanciranu prehranu, a ona će za razliku od ove sada biti raznovrsnija i zdravija.

No što će se uistinu i praktično promijeniti i što znači da će hrana odsad biti zdravija, slabo je objašnjeno. Na pitanje što će se praktično promijeniti s druge strane linije u menzi, od kuharica i kuhara dobili smo odgovor da ne znaju točno ni oni sami. Mi i sada kuhamo zdravo i menu kao takav zadovoljava sve nutritivne potrebe. Za neke drastične promjene u prehrani jednostavno nemamo uvjeta rekli su u menzi. Ne možemo mi u svojoj kuhinji imati vegetarijansku hranu ako nemamo uvjete skladištenja, a ne možemo imati ni raznovrsniji izbor hrane ako nemamo dovoljno banjica za držanje te hrane, pojasnio je zaposlenik u menzi. Dakle, sve do daljnjeg, mjerenje kvalitete studentske ishrane ostat će na vaganju komada mesa, nošenju kuharskih kapica i pokušajima zabrane korištenja tuđih x-ica.
 Opet se nekako čini da je, po tko zna koji put u Hrvata, donesen novi pravilnik, zakon ili naređenje bez imalo promišljanja, jer da se pažljivije i cjelovitije napravio plan izvedbe pravilnika možda bi se prvo uložilo u infrastrukturu i adaptaciju menzi. U konačnici interijer i eksterijer studentskih prostorija puno više govori o studentskom standardu. Ostaje nam nadati se da će se nešto promijeniti i da će netko shvatiti da ponekad i odijelo čini čovjeka, a izgled studentskih prostora odražava čitava sveučilišta.

Sve do dolaska nekih boljih dana pitat ćemo se kako u bocu od pet litara uliti sedam litara?! Nikako. Isto tako će i hrana u menzama postati raznovrsnija. Čini se da će nažalost studenti i dalje po izboru u menzi razlikovati dane, samo što će ovaj put za taj hranidbeni kalendar plaćati nešto skuplju cijenu.

FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR