Sveučilište u Rijeci

Tijekom pet godina diseminirano više od 30 milijuna kuna riječkim znanstvenicima

Svečano potpisivanje ugovora_ UNIRI

– Sveučilište u Rijeci od akademske godine 2012./2013. dodjeljuje tzv. UNIRI potpore znanstveno-istraživačkim projektima. U ovih pet godina diseminirali smo više od 30 milijuna kuna našim znanstvenicima. – istaknula je rektorica.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u Auli Magni, 7. studenog 2017., potpisano je 27 ugovora o financiranju znanstvenih projekata. Projekti se provode na tri sastavnice: treću godinu zaredom na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te po prvi put na Ekonomskom i Pomorskom fakultetu.

Ugovore su, svakoga zasebno, potpisali: rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, svatko za svoj fakultet – dekan Ekonomskog fakulteta Rijeka izv. prof. dr. sc. Alen Host, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana i dekan Pomorskog fakulteta Rijeka izv. prof. dr. sc. Alen Jugović te voditelji projekata.

Rektorica Prijić Samaržija zahvalila je dekanima i čestitala voditeljima projekata:

– Čestitam svima koji su izabrani u evaluacijskim postupcima i dobili financiranje svojega projekta. Želim dodati da Sveučilište u Rijeci od akademske godine 2012./2013. dodjeljuje tzv. UNIRI potpore znanstveno-istraživačkim projektima. U ovih pet godina diseminirali smo više od 30 milijuna kuna našim znanstvenicima. Alociramo najviše sredstava od svih hrvatskih sveučilišta našim znanstvenicima i njihovim istraživačkim timovima. Fakultet za menadžment u turizmu Opatija, Ekonomski fakultet Rijeka i Pomorski fakultet Rijeka uključili su se vlastitim sredstvima i tako dodatno potaknuli znanost. Ova su tri fakulteta izdvojila ukupno 620 000 kuna, uz ono što izdvaja Sveučilište. Radi se o kompetitivnim projektima i nadam se da osigurana sredstva idu dobrim i korisnim projektima. Ovih šest projekata za FMTU, deset za EFRI i jedanaest za PFRI predstavljaju dodanu vrijednost za Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu inicirao je ovakav model prije tri godine; ove su se godine uključili Ekonomski i Pomorski, a nadam se da će i ostale naše sastavnice slijediti ovaj dobar primjer. –

Dekan Host je istaknuo kako će ovim projektima biti olakšano objavljivanje radova doktorandima Ekonomskog fakulteta te kako EFRI aplicira na brojne projekte, a sve s ciljem veće znanstvene produkcije, u skladu s ciljevima Strategije Sveučilišta.

Dekanica Smolčić Jurdana kazala je kako u uvjetima visoke kompetitivnosti mora biti važno iznjedriti što kvalitetnija istraživanja. Istaknula je i da se svake godine trude uvesti nešto novo pa rade na uključivanju kolega iz inozemstva, a sve u skladu s ciljem internacionalizacije Sveučilišta i jačanja umrežavanja mladih znanstvenika.

Dekan Jugović rekao je kako je svih 11 prijavljenih projekata s Pomorskog fakulteta prošlo te da je upravi fakulteta iznimno drago da će mladi znanstvenici oformiti 11 novih istraživačkih timova i u sljedeće dvije godine raditi na podizanju ugleda, kako Pomorskog fakulteta, tako i cijelog Sveučilišta u Rijeci.

Ugovori o financiranju znanstvenih projekata temelje se na Odluci Senata Sveučilišta u Rijeci o uvjetima, kriterijima i postupku financiranja znanstvenih projekata te provedenom natječaju i vrednovanju prijavljenih projekata, kao i Odluci rektorice o prihvaćanju i financiranju znanstvenih projekata svake od sastavnica. Odluka rektorice donosi se na prijedlog u tu svrhu imenovanih povjerenstava, čija je zadaća vrednovanje i praćenje realizacije prijavljenih i prihvaćenih projekata.

Za Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija ovo je već treći natječajni ciklus, a Ekonomski fakultet Rijeka i Pomorski fakultet Rijeka s natječajima su krenuli ove godine. Ovom linijom financiranja znanstvenih projekata pomaže se realizacija ciljeva Strategije UNIRI za razdoblje od 2014. do 2020. godine, posebice u smislu pametne specijalizacije, a kako bi se osnažila znanstvena osnova Sveučilišta i razvijao njen potencijal uzimajući u obzir europske i svjetske trendove, čime se potiče kreativnost, inovativnost i mobilnost.

Posebni ciljevi odobrenih znanstvenih projekata jesu: provođenje znanstvenih istraživanja radi unaprjeđenja teorijskih spoznaja i spoznaja aplikativne naravi, poboljšanje publiciranosti znanstvenih radova, širenje znanstvenog horizonta usvajanjem novih spoznaja, ali i utjecaj na šire okruženje kroz implementaciju tako dobivenih znanstvenih spoznaja te stjecanje iskustva u znanstveno-istraživačkom radu onih istraživača koji još nemaju dovoljno iskustva u vođenju projekata - mlađih suradnika bez istraživačkog iskustva.

Komentari na članak

Vezani članci

Nezaposlenost

Program Europskog Parlamenta

Upoznajte se s inicijativom za zapošljavanje mladih Europskog parlamenta

Inicijativa za zapošljavanje mladih usvojena je u prosincu 2013. godine, zajedno s amandmanom Europskog socijalnog fonda (ESF), a sa ciljem podupiranja direktnih akcija namijenjenih zapošljavanju mladih osoba.

Joy Division: Unknown pleasures

Znanstvenici otkrivaju...

Rad studenta inspirirao je jednu od najpoznatijih naslovnica glazbenih albuma

Porijeklo naslovnice albuma nije bilo poznato. Ljudi su donedavno smatrali da slika prikazuje planine, no znanstvenici su otkrili nešto posve drugo...

FFZG izvana

Cenzura nad studentima

Dekan FFZG-a cenzurirao pismo Saveza studentskih udruga na temu ugovora s KBF-om

Kada se izglasavala ova suradnja, tadašnji dekan Filozofskog fakulteta – a sadašnji rektor – Damir Boras nije adekvatno predstavio točne uvjete suradnje profesorima, studentima, članovima Vijeća. To je predstavio kao međufakultetsku suradnju bez dodatnih detalja.

Djevojka leži u krevetu

Stop odugovlačenju

Odrađivanjem svojih zadaća pokazujete zrelost

Kod onoga što vam je uistinu važno nemojte se nikako držati poslovice – „Što možeš danas, ostavi za sutra“.

Studenti potpisali Ugovore o osnivanju novih studentskih poduzeća

Visoka škola „Nikola Šubić Zrinski”

Studenti potpisali Ugovore o osnivanju novih studentskih poduzeća

Studentima je pružena jedinstvena prilika da još za vrijeme studija vode svoja vlastita poduzeća, a kasnije ih bez ikakve naknade mogu i preuzeti.