LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Analiza tjedne ankete

Koja su prava djece branitelja?

Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenog ili nestalog branitelja, djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata imaju određena prava - provjerite koja.

Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenog ili nestalog branitelja, djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata imaju određena prava - provjerite koja.

Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenog ili nestalog branitelja, djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata imaju određena prava. U prošlotjednoj anketi na početnoj stranici portala upitali smo vas imaju li studenti, ujedino djeca branitelja, dovoljno prava i povlastica. Anketu su ispunile 44 osobe, a čak 34 osobe odgovorile su potvrdno. U nastavku članka donosimo vam kratak pregled prava koji nije objedinjen u jednom dokumentu, već iscjepkan kroz niz pravilnika.

Većina prava odnosi se na djecu smrtno stradalog branitelja, djecu zatočenog ili nestalog branitelja, djecu hrvatskog ratnog vojnog invalida i djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, dok djeca živućih branitelja ne ostvaraju puno prava, javljaju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i iz Ministarstva branitelja.

Djeca smrtno stradalih branitelja

U Zakonu o pravima branitelja (174/04 NN), članaku 29. stoji da djeca smrtno stradalog branitelja ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu čak i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako su nezaposleni, ali najduže 12 mjeseci nakon završetka ili prekida redovitog školovanja.

Prema članku 35. djeca smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja ili bez roditeljske skrbi imaju prednost pri zapošljavanju u tijelima državne uprave, tijelima sudbene vlasti i drugim tijelima državne vlasti, jedinicama lokalne i područne samouprave:

„Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz stavka 1. ovoga članka koja ispunjava uvjete za ostvarivanje toga prava, dužna je uz prijavu, odnosno ponudu na natječaj priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo te dokaz da je nezaposlena.“

Ako osobu ne zaposle, ima pravo podnijeti prigovor na rješenje o prijamu.

Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata imaju pravo na stambeno zbrinjavanje, stoji u članku 36. Zakona o pravima braniteljima. Uvjet je da u trenutku podnošenja zahtjeva moraju biti mlađi od 15 godina i ne stariji od 26 godina te na redovnom školovanju.

Životni i akademski troškovi

Djeca smrtno stradalog branitelja iz Domovinskog rata, djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida imaju prednost pri smještaju u učeničke, odnosno studentske domove, ali pod uvjetom da im redoviti prihodi mjesečno po članu kućanstva ne prelazi dvostruki iznos cenzusa redovitih novčanih prihoda, stoji u članku 56. Zakona o pravima branitelja.

Pravo na stipendiju tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanja, redovitog dodiplomskog studija te pravo na naknadu dijela troškova školarine poslijediplomskih studija na visokim učilištima imaju djeca smrtnog stradalog hrvatskog branitelja, djeca zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata, ali pod uvjetom da im redoviti prihodi mjesečno po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa redovitih novčanih prihoda, stoji u članku 54.

Prema Zakonu o pravima branitelja, članku 57., djeca branitelja ostvaruju i pravo na besplatne udžbenike:

„Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i njihova djeca, djeca umrlih HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo na besplatne obvezatne udžbenike za potrebe redovitoga ili izvanrednog školovanja u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima ili veleučilištima pod uvjetom da to pravo ne mogu ostvariti po drugim propisima i ako ispunjavaju prihodovni cenzus i druge uvjete predviđene pravilnikom iz stavka 4. ovoga članka. Ovo pravo se ostvaruje bez obzira na mjesečne prihode po članu kućanstva te neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja.“

Ovo pravo imaju i djeca zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja.

Osim toga, članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata oslobođeni su od plaćanja sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi prilikom ostvarivanja prava iz Zakona o pravima branitelja.

U članku 74. stoji da pravo na jednokratnu novčanu pomoć pod određenim uvjetima mogu ostvariti članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Prema članku 76., djeca branitelja, posvojenici i pastorčad imaju pravo na obiteljsku invalidninu samo ako se utvrdi da su nesposobna za privređivanje, a ako je nesposobnost nastupila prije 15. godine života ili za vrijeme redovitog školovanja prije navršene 26. godine Pravo na obiteljsku invalidninu ostvaruju i djeca umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata od I. do IV. skupine, a koji je do svoje smrti koristio doplatak za njegu i pomoć druge osobe.

Pravo na povećanu obiteljsku invalidninu ostvaruju djeca smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi, a pravo na uvećanu obiteljsku invalidninu imaju djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja, a neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja. Djeca branitelja koja koriste pravo na obiteljsku invalidninu imaju pravo i na opskrbninu ako se utvrdi da su nesposobni za privređivanje.

Prava i za ostale sudionike Domovinskog rata


U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja (NN 19/13), članku 3., stoji da se smrtno stradalim osobama u obrani suvereniteta smatraju i „pripadnici medicinskog osoblja, ratni izvjestitelji, pripadnici vatrogasnih postrojbi, pomorci, članovi posada brodova trgovačke mornarice i druge osobe koje su po nalogu nadležnih tijela državne vlasti Republike Hrvatske u Domovinskom ratu u obavljanju vojnih ili drugih dužnosti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske poginule, ubijeni prilikom zatočenja ili u neprijateljskom logoru ili umrli od posljedica rane ili ozljede zadobivene pri obavljanju tih dužnosti.“ Njihova djeca ostvaruju pravo na obiteljsku invalidninu, pravo na povećanu obiteljsku invalidninu i pravo na uvećanu obiteljsku invalidninu.

FOTO: MINISTARSTVO BRANITELJA