Studentski projekti

Klub A-302 daje priliku studentima da steknu praksu u prevođenju

pisanje

Projekti prevođenja, organiziranje studentskih konferencija, izdavanje studentskog časopisa i slični projekti Kluba studenata južne slavistike omogućuju studentima da steknu praksu tijekom svog akademskog obrazovanja.

Klub studenata južne slavistike A-302 udruga je koju je osnovao Odsjek za južnu slavistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Klub je osnovan 2003. godine radi promicanja interesa studenata južne slavistike i njihova sudjelovanja u akademskom životu. Od osnutka kluba održani su mnogi projekti, među kojima se ističe međunarodna studentska konferencija Jučer, danas, sutra – slavistika. Osim višegodišnjih održavanja studentskih konferencija, klub A-302 broji i razne projekte prevođenja. Na taj način klub je omogućio svojim studentima da prevode djela sa slovenskog, bugarskog i makedonskog jezika, što im pruža priliku da steknu praksu u prevođenju. 

Od slovenskih autora prevedena je zbirka pjesama Autoportret bez zemljovida Robija Simonišeka, Paučine Brede Slavinec, Paganinijeva djeca Mateja Kranjca, dok se od makedonskih autora ističe prijevod Olivere Ćerveziroske i Olivere Nikolove. U projektu prevođenja makedonskih i bugarskih autora prevedena je antologija mlade bugarske poezije čija se promocija održala u Zagrebu.

Osim u Zagrebu, promocija je održana i u Sofiji 2015. godine, u organizaciji Svetlozara Želeva, tadašnjeg direktora bugarskog Nacionalnog književnog centra. Uz spomenutu antologiju, studenti su 2016. godine preveli zbirku pjesama Divlja priroda mlade bugarske autorice Beloslave Dimitrove čija je promocija održana u Zagrebu, 30. studenog 2017. godine. 

FOTO: Studentski.hr / Jozefina Šarić

Osim spomenutih projekata, klub je također već devetu godinu zaredom izdao godišnji časopis Balkan express koji okuplja studentske stručne i umjetničke radove napisane na nekim od južnoslavenskih jezika. Prema riječima uredništva, cilj ovog časopisa jest pružiti jedan drugačiji pogled koji više ne želi biti usmjeren prema diskursu rata, već otvoriti prostor za dosada marginalizirane teme i ljude, mišljenja i kritike te ujedno oplemeniti ovo tematsko područje novim i suvremenim teorijskim promišljanjima
 
 
FOTO: Studentski.hr / Jozefina Šarić

Komentari na članak

Vezani članci

Urbana mladež

Erasmus Plus projekt

Mladi poduzetnici iz Europske unije dolaze u Zagreb na razmjenu znanja i dobre prakse

Na projektu 4 elements for 4 corners of Europe skupit će se 28 sudionika iz Mađarske, Poljske i Hrvatske kako bi svojim znanjem, iskustvom i idejama pomogli jedni drugima u unaprjeđenju i razvoju poslovnih strategija i organizacije.

grad u Nizozemskoj

Pascalina

Ljetna škola u Nizozemskoj: kiša, pivo, izlet i radno vrijeme

U trenutku u kojem završavam studij i planiram ostatak svog života, došla sam u Nizozemsku ne bih li otkrila mogu li ovdje živjeti. S jedne strane Nizozemci imaju odličnu prometnu povezanost, lijepe krajolike, ukusna piva i zavidan engleski, ali s druge strane pretjerana kiša i prekratko vrijeme za „shopping“ otežavaju bezbrižan život. Hoću li se razuvjeriti?

Zgrada INA

Growww iskustvo

Početak druženja s Komercijalnim poslovima

Nakon što su prošli dani testiranja i iščekivanja, kao i Onboarding day, stigao je 2. rujna, dan koji je označio početak mog druženja s Komercijalnim poslovima.

Vanna Imširović i Roberta Mulac

Studiranje u inozemstvu

INTERVJU: Ljubljanske studentice donose deset savjeta za uspješan studij u inozemstvu

Saznajte kakva su iskustva mladih Riječanki koje su odlučile spakirati kofere i započeti novi život u Sloveniji. Danas su uspješne studentice Sveučilišta u Ljubljani te su s nama podijelile deset savjeta za sve koji razmišljaju o studiju u inozemstvu.

Cure u okviru; foto: Luka Dubroja

Novo uredništvo portala

Nova glavna urednica portala Studentski.hr: „Cilj mi je da mladi prepoznaju svoj put prema profesionalnom razvoju“

Redakciju Studentskog.hr od ove akademske godine vodit će Ana Marasović, nova glavna urednica portala i voditeljica tima za odnose s javnošću.