LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novogodišnja inventura

Kaos na Hrvatskim studijima i promjene u sustavu studentskog rada obilježili studentsku 2017. godinu

Za većinu studenata godina je protekla u fakultetskim obavezama koje su kombinirali s povremenim poslovima. Situaciju nisu olakšali prosvjedi, novi zakoni, krađe, zlostavljanja i požari. No preživjeli smo i ovu godinu čije smo najbitnije studentske priče izdvojili u maloj novogodišnjoj inventuri.

Za većinu studenata godina je protekla u fakultetskim obavezama koje su kombinirali s povremenim poslovima. Situaciju nisu olakšali prosvjedi, novi zakoni, krađe, zlostavljanja i požari. No preživjeli smo i ovu godinu čije smo najbitnije studentske priče izdvojili u maloj novogodišnjoj inventuri.

Kao i svaka prije nje, 2017. godina došla je svom kraju. Ubrzo će ju zamijeniti nova, mlađa 2018. godina. Tristo šezdeset pet dana ne čini se puno na beskonačnoj vremenskoj crti, no ove smo godine svjedočili nekim velikim promjenama.

Donald Trump postao je najbezobrazniji američki predsjednik u povijesti. Mlađim generacijama nezamisliv poraz ikoga tko se preziva Kličko u ringu došao je iz rukavica Anthonyja Joshue, Katalonci su, glasnije nego ikad, rekli da ne žele više biti Španjolci. Slovenci su zaigrali najbolju košarku u Europi, naše Barakude najbolji vaterpolo na svijetu, a Riječani najbolji nogomet u Hrvatskoj.

Koliko se god stvari mijenjale, neke su i ostale iste. Zagrebački advent opet je najljepši, Milan Bandić bit će gradonačelnik do Sudnjeg dana, a grupa Silente još se uvijek nije sastala. Ni studentski se život nije puno promijenio, iako je ove godine bilo značajnih pozitivnih i negativnih događanja koja su utjecala na naše živote. Ministra znanosti i obrazovanja optuženog za plagiranje zamijenila je ministrica koja je u nekoliko navrata pokazala znakove da je dorasla zadatku, iako je pred njom puno posla.

Za većinu studenata godina je protekla u fakultetskim obavezama koje su kombinirali s povremenim poslovima. Situaciju nisu olakšali prosvjedi, novi zakoni, krađe, zlostavljanja i požari. No preživjeli smo i ovu godinu čije smo najbitnije studentske priče izdvojili u maloj novogodišnjoj inventuri.

1. Krivo interpretirani Pravilnik o porezu na dohodak digao studente na noge

Ministarstvo financija, na čelu s kontroverznim ministrom Zdravkom Marićem, objavilo je u siječnju Pravilnik o porezu na dohodak koji je sadržavao stavku prema kojoj bi država trebala udariti povelik porez i prirez na zaradu svakog studenta veću od 15 000 kuna godišnje. Nakon što se javnost svom snagom obrušila na ministarstvo, ubrzo je stiglo priopćenje u kojem je objašnjeno da je riječ o nesporazumu. Priča je završila odredbom da svaki student godišnje može zaraditi 60 600 kuna bez oporezivanja.

2. Isplaćen rekordan broj državnih stipendija

Dvostruko više stipendista no inače dobilo je prve tri rate svojih stipendija prije Nove godine Deset tisuća studenata ove će akademske godine primati 1200 kuna mjesečno. S obzirom na to da većinu njih čine studentice i studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa, uvelike će im ovaj iznos olakšati studiranje. Za drastično povećanje broja stipendista zaslužna je Europska unija koja je uletjela s novcem iz EU fondova. Povećanje broja STEM i socio-ekonomskih stipendija najavljeno je još u veljači.

3. Kaos, prosvjedi i upitna sudbina Hrvatskih studija

Prije dvije godine Hrvatski studiji proglašeni su najboljim društveno-humanističkim visokim učilištem u Hrvatskoj, no čini se to svjetlosnim godinama daleko od stanja u kojem su danas. Prvi udarac za Hrvatske studije bio je njihovo preimenovanje u sveučilišni odjel koje nisu mogli spriječiti ni veliki studentski prosvjedi. Novo razočaranje donijelo je ukidanje smjera filozofije, zbog čega je najavljena i provedena blokada Hrvatskih studija

Prosvjed Hrvatski studiji

Foto: Facebook

Da se studenti Hrvatskih studija ne bi opustili pred blagdane, Sveučilište u Zagrebu na čelu s Damirom Borasom tužilo je potpredsjednika Studentskog zbora Hrvatskih studija Luku Kovača zbog povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena te navodno od njega zatražilo 20 tisuća kuna. Kovač je izjavio da uprava Hrvatskih studija možebitno ima veze s provalom u prostorije Studentskog zbora. Sveučilište je tužbu povuklo nakon reakcija ministrice Blaženke Divjak i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

4. Student Tvrtko Pleić osvojio 125 tisuća kuna na kvizu

U HRT-ovom kvizu Šifra student povijesti i geografije Tvrtko Pleić osvojio je 125 tisuća kuna. Sjajno znanje o raznolikim temama na kvizu pokazao je Tvrtko koji se dvaput prije toga okušao u kvizu Potjera, a u djetinjstvu je sudjelovao u nekad popularnoj, ali pomalo zaboravljenoj Učilici. Vjerojatno najbogatiji stanar studentskog doma Cvjetno naselje dobitnik je i Rektorove nagrade za rad na temu Percepcija Balkana među zagrebačkim i mariborskim studentima geografije.

5. Izvanredni studenti na pragu ostvarenja prava na studentski rad

Čini se da će novi Zakon o obavljanju studentskih poslova donijeti pozitivne promjene dijelu izvanrednih studenata koji želi raditi preko studentskih ugovora. Općenito, novi zakon trebao bi donijeti uređeniji sustav studentskog rada u kojem bi studenti uživali veću zaštitu, poštenije satnice te pravovremenu isplatu.

6. Sumrak studentske demokracije na Sveučilištu u Splitu

Ružno je izgledala srpanjska sjednica Senata Sveučilišta u Splitu. Rektor Šimun Anđelinović smijenio je člana uprave splitskog Studentskog centra na kaotičnoj sjednici koju su napustili studentski predstavnici. Razlog je ukidanje suspenzivnog veta kao jedinog prava studenata da utječu na odluke koje su donijeli članovi Senata. Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Petar Ramljak osudio je ovakvo ponašanje rektora Anđelinovića, dok se rektor nije htio zamarati izjavama za medije. 

7. Hrvatski kvalifikacijski okvir i razdvajanje sveučilišnih diploma od ostalih

Rijetko je kad jedna decimala napravila pomutnju kao u slučaju prijedloga novog Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Hrvatski studentski zbor zauzeo je stajalište da bi se u novom Hrvatskom kvalifikacijskom okviru trebali razdvojiti sveučilišni diplomski studiji od specijalističkih stručnih studija na podrazinama. Iako je HSZ tvrdio da nije riječ o diskriminaciji, ubrzo je reagiralo Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola koje je svaku podjelu odbilo. U prosincu se s Vijećem složila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Ona smatra da je u interesu provedbe famozne kurikularne reforme da se diplome različitih visokih učilišta ni na koji način ne razdvajaju.

8. Varaždinski studenti dobili najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj

Pet katova, šest čajnih kuhinja, 12 učionica, 243 sobe i 600 kreveta za 127 milijuna kuna investicije od predviđenih 140 milijuna. Sažet u brojke, tako izgleda novi varaždinski studentski dom. U Varaždinu studira oko sedam tisuća studenata te je izgradnja novog studentskog doma ovog proljeća bila velik napredak u njihovom smještaju. 

Slikovni rezultat za varazdin najmoderniji studentski dom

Foto: Sveučilište u Zagrebu

9. Zagrebački Studentski centar modernizirao plaćanje stanarina, ali i uveo strože kontrole studenata

Početkom ove akademske godine zagrebački Studentski centar olakšao je studentima plaćanje stanarina, tako da to mogu obaviti internet-bankarstvom. Također, znatno su postrožene kontrole stanara studentskih domova do te razine da su kontrolori ulijetali u sobe u ranim jutarnjim satima ne bi li provjerili jesu li svi u svojim krevetima.

Svi stanari studentskih domova morali su potpisati i posebne ugovore u kojima se navodi da Studentski centar smije mijenjati cijene smještaja ovisno o potrošnji vode i energije u domovima. Stanare Cvjetnog, bar zasad, ne treba brinuti povećanje cijena smještaja zbog režija. U posljednje vrijeme nisu imali ni što potrošiti.

10. Požar uništio sobe u Studentskom domu Cvjetno naselje

Nije nedostatak tople vode najgore što se ove godine dogodilo studentima u Cvjetnom naselju. Slabo ugašena cigareta koja je pala u suho lišće te dosta jak vjetar prouzročili su ozbiljan požar u studentskom domu. Izgorjelo je nekoliko soba, ali, srećom, nitko nije stradao. Ubrzo je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te financijski potpomogolo studente čija je imovina uništena u požaru. Također, dobrotvornim donacijama pomogli su im i kolege studenti.

Izgorena soba

Foto: Studentski.hr

11. Studentski.hr postao prvi studentski medij koji je razvio vlastitu aplikaciju

Kad nas nitko malo pohvaliti neće, moramo to obaviti sami. Osim aplikacije koja ti omogućuje da se brzo i jednostavno informiraš o svim bitnim i nebitnim događanjima iz studentskog svijeta, Studentski je ove godine u svoje redove primio rekordan broj novih članova te povećao broj specijaliziranih timova. Dobili smo i puno ljepšu, simpatičniju i strožu glavnu urednicu, a broj lajkova na Facebooku samo što nije udario u visokih 50 tisuća.

Fotografija Ane Marasović.

Foto: Studentski.hr

12. Šećer na kraju

Godina na izmaku dala nam je i vrhunsko studentsko kulturno-umjetničko dostignuće. Pjesma koju je snimio student varaždinskog FOI-ja počastila je naše uši. Matrice, matematika, obiteljski odnosi na rubu incidenta, manjak ECTS bodova i potpisa, prijavljeni i nepoloženi ispiti – sve je to naš junak sažeo u nešto više od minute izvedbe. Zašto je pjesma snimljena baš na matricu iz Pokemona, nismo se ni usudili pitati. Staru godinu ispraćamo i sretnu novu želimo uz ovaj evergreen.

FOTO: FACEBOOK