Intervju: Nikola Sluganović

Kao glavnu nagradu pobjednička ekipa osvaja put u Haag!

Nikola Sluganović Zagreb
Pogledaj fotogaleriju
Otvorenje Zagreb
Otvorenje Split
Otvorenje Osijek
Organizacijski tim Zagreb
Organizacijski tim Osijek

+6

Ako razmišljate trebate li se prijaviti na ovogodišnji Moot Court Croatia ili ne, možda ćemo vas potaknuti intervjuom s Nikolom Sluganovićem, voditeljem ovogodišnjeg organizacijskog tima.

Uskoro počinje natjecanje pod nazivom Moot Court Croatia u organizaciji eSTUDENTa. U njemu mogu sudjelovati studenti svih pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Prijave traju do 2. veljače, a ako razmatrate trebate li se prijaviti ili ne, možda ćemo vas potaknuti intervjuom s Nikolom Sluganovićem, voditeljem ovogodišnjeg organizacijskog tima.

U kratkim crtama, Nikola Sluganović je redovni student Pravnog fakulteta u Zagrebu. Član je nekoliko studentskih udruga, među njima i eSTUDENTa, koji organizira nacionalno natjecanje Moot Court Croatia. Jedan je od osnivača ogranka eSTUDENTa na Pravnom fakultetu u Zagrebu te prošlogodišnji zamjenik voditelja Moot Court Croatia natjecanja, a od ove godine je i službeno voditelj organizacije.

Upoznaj nas s konceptom Moot Court Croatia! 

Moot Court Croatia je natjecanje u kojem studenti u ekipama rješavaju zadani hipotetski pravni slučaj. Nastalo je po uzoru na strana natjecanja toga tipa, koja su iznimno popularna među studentima prava u inozemstvu te na kojima naši studenti već dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate. Baš od takvih studenata, još 2011. godine, rodila se ideja da bi bilo izvrsno organizirati moot court natjecanje na hrvatskom jeziku te po hrvatskim pozitivnim propisima. S obzirom na činjenicu da se većina takvih natjecanja u inozemstvu odvija na engleskom jeziku, Moot Court Croatia je jedino moot court natjecanje koje se odvija na našem jeziku i po našim propisima.

Ideja o Moot Court Croatia je prvi put realizirana prošle, 2013. godine, kada je natjecanje doživjelo svoj prvijenac. Tada su na natjecanju sudjelovali samo studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, a već ove godine će sudjelovati studenti svih pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, čime će Moot Court Croatia dobiti i nacionalni karakter. U organizaciji prvog nacionalnog Moot Court Croatia natjecanja pomažu nam organizacijski odbori s pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci i Splitu. Oni se brinu da promocija natjecanja na njihovim fakultetima bude na najvišem nivou te da studenti s njihovih fakulteta dobiju svu potrebnu potporu za što kvalitetnije sudjelovanje na natjecanju.

Kako sudjelovanje može pomoći studentima i zašto se prijaviti?

Sudjelovanjem na natjecanju studenti imaju jedinstvenu priliku da kroz primjenu teorijskih znanja razviju praktične vještine koje će im u budućnosti biti iznimno bitne prilikom zaposlenja i rada u struci. Kroz višemjesečno razdoblje pisanja pisanog podneska unaprjeđuju istraživačke i analitičke sposobnosti, rješavanjem slučaja suočavaju se s dvojbenim pravnim pitanjima, čime imaju mogućnost pokazati umijeće pravnog argumentiranja. Na usmenim ročištima, koja su i vrhunac svakog moot court natjecanja, studenti imaju priliku unaprijediti i pokazati svoje retoričke sposobnosti, snalažljivost i znanje koje su stekli tijekom priprema. Sudački panel čine profesori, asistenti, suci i ostali renomirani pravni stručnjaci čime se natjecatelje postavlja u situaciju koja ih čeka u praksi.

Također, sudjelovanjem na natjecanju, natjecatelji imaju priliku povezivanja s pravnom strukom te kao glavnu nagradu mogu osvojiti stručne prakse u najboljim odvjetničkim uredima, koji su i glavni partneri projekta. Time se ostvaruje vrlo važan cilj Moot Court Croatia - natjecatelji će upoznati rad u praksi te ostvariti vrijedne kontakte s budućim poslodavcima. Osim toga, kao glavnu nagradu pobjednička ekipa osvaja put u Haag sa službenim posjetom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) te Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), čime će dobiti neprocjenjivo iskustvo posjeta međunarodnim kaznenim institucijama.

Otvorenje Zagreb
 

16. siječnja je održano svečano otvorenje; kako je proteklo i jesi li zadovoljan odazivom?

16. siječnja 2014. godine simultano su održana svečana otvorenja na sva četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj, čime je označen početak prvog nacionalnog Moot Court Croatia na kojem će sudjelovati studenti prava iz cijele Hrvatske. Pred stotinama studenata i gostiju govore su održali dekani, prodekani i drugi pravni stručnjaci koji su istaknuli kvalitetu i važnost ovog natjecanja te potaknuli studente da se prijave i steknu jedinstveno iskustvo koje im ono pruža. Također, autor hipotetskog pravnog slučaja za ovogodišnji MCC je Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kojoj bismo se ovim putem htjeli posebno zahvaliti. Iznimno su bitne podrška i povjerenje koju su nam pružila četiri vrhunska odvjetnička ureda iz Zagreba te nam, kao partneri projekta, pomogli da Moot Court Croatia bude priznato i prepoznato natjecanje kako od studenata, tako i od struke.

Možeš li nam ukratko objasniti pravila natjecanja i što bi studenti trebali uzeti u obzir?

Sudjelovanje na Moot Court Croatia omogućeno je svim studentima pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj koji su treća ili viša godina. Svaka ekipa može imati od 2 do 4 člana te se mora prijaviti najkasnije do 2. veljače 2014. godine, kada se zatvaraju prijave. Prvi dio natjecanja je pisanje pisanog podneska, a isti mora biti predan do 31. ožujka 2014. godine. Vrhunac natjecanja su usmena ročišta koja se održavaju 10. i 11. svibnja u Zagrebu. Najboljih 16 ekipa prolazi na usmena ročišta u Zagrebu.

Goran Selanec Zagreb
 
Goran Selanec Zagreb, FOTO: MCC
 
 

Koliko su studenti uspješni u rješavanju zadanih slučajeva? Koliko se, na temelju toga, može procijeniti znanje i snalažljivost budućih hrvatskih pravnika?

Već su prvu godinu natjecatelji na MCC-u pokazali visoku razinu pripremljenosti, znanja i sposobnosti koju su iskazali prilikom rješavanja hipotetskog slučaja, pisanja pisanog podneska te usmenih izlaganja pred sudačkim panelom. Temeljem podrške pravnih stručnjaka, koji su sudjelovali kao mentori, suci, partneri projekta te autori hipotetskog slučaja, i njihovih iznimno pozitivnih dojmova, možemo sa zadovoljstvom reći da su naši studenti svojom kvalitetom pokazali da su izvrsni budući pravnici.

Imaš li kakvu poruku za studente?

Savjetujem svim studentima prava iz Hrvatske da do 2. veljače 2014. godine ispune prijavnicu na našoj web stranici te sudjeluju u Moot Court Croatia koje će im zasigurno omogućiti da ono, čime će se u budućnosti baviti, osjete i dožive na nov i zanimljiv način.

Komentari na članak

Vezani članci

Red u Studentskom

Studentski centar Zagreb

Štrajka u SC-u će biti, ali veće će menze ipak raditi

Iako je najavljeno da menze neće raditi, a bilo je upitno hoće li se za vrijeme štrajka moći podizati studentski ugovori, predstavnici Zbora kažu da neće biti obustavljen rad većih studentskih restorana.

HSZ u Izraelu

Hrvatski studentski zbor u Izraelu

HSZ sudjelovao na međunarodnoj studentskoj konferenciji u Izraelu

Tema konferencije pod nazivom „Our roll as young leaders in global world” okupila je studentske predstavnike gotovo svih krovnih studentskih unija država iz Europe.

Growww 2015

Growww program

46 pripravnika započelo staž u INA Grupi

Inin Growww program rezultirao zapošljavanjem 46 pripravnika.

zadarske_košarkašice

Međunarodni studentski turnir u Moskvi

Košarkašice Sveučilišta u Zadru osvojile zlato

Zadranke su u finalu igrale protiv momčadi Sveučilišta USEK iz Bejruta. U utakmici, u kojoj su obje ekipe pokazale visoku kvalitetu igre, Zadranke su bile nadmoćnije.

Sveučilište u Zadru

Studentski zbor Sveučilišta u Zadru

Orijentacijski tjedan za brucoše u Zadru

Studentski zbor Sveučilišta u Zadru ove se godine odlično pripremio za dolazak brucoša!