LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vodič za brucoše i one koji se tako osjećaju

Kako napraviti ZET-ov pokaz i sve o javnom prijevozu u Zagrebu

Upisao/la si se na svoj budući fakulet na kojem ćeš od jeseni svaki dan redovito (ili ne, imamo upute i za izvanredne studente) sjediti i marljivo pratiti predavanja. Sljedeći je korak pronalaženje stana, a onda i sređivanje karte za javni prijevoz. U ovom članku donosimo sve o tome kako napraviti pretplatnu kartu (pokaz) za ZET, što kad se izgubi te linkove na korisne aplikacije i stranice.

Upisao/la si se na svoj budući fakulet na kojem ćeš od jeseni svaki dan redovito (ili ne, imamo upute i za izvanredne studente) sjediti i marljivo pratiti predavanja. Sljedeći je korak pronalaženje stana, a onda i sređivanje karte za javni prijevoz. U ovom članku donosimo sve o tome kako napraviti pretplatnu kartu (pokaz) za ZET, što kad se izgubi te linkove na korisne aplikacije i stranice.

Dolazak u Zagreb može biti vrlo stresan, pogotovo ako se prvi put susrećeš s velikom plavom gusjenicom – tramvajem. A tu su još i autobusi. Pretpostavljamo da si već upisao/la fakultet, pronašao/la stan/sobu, cimera/cimericu, budući omiljeni kafić, klub, frizera, pekaru… Sad je na red došao i ZET. Ovaj vodič nastojat će ti pojednostavniti golemu količinu informacija, pomoći ti da se uhvatiš u koštac s birokracijom i organiziraš se.

Srećom, ovaj bolni proces proći ćeš samo jednom jer ZET sam preuzima podatke o studentima koji nastavljaju studij i na tebi je samo da im daš novce. Ah, bolje da krenemo.

Kako i gdje napraviti studentsku kartu

Kada?

Akademska godina počinje 1. listopada, a završava 30. rujna. Ipak, ako si se tek ove godine upisao na faks, svoju kartu možeš, s potvrdom s fakulteta, napraviti i u rujnu, a ona će vrijediti koliko i tvoj status studenta. Iduće će godine ZET sam povući podatke o upisu u sljedeću godinu te će se automatski i tvoj pokaz produžiti.

Gdje?

U ZET-u, naravno. No postoji više lokacija na kojima to možeš učiniti – Ljubljanica, okretište tramvaja koje se u narodu zove i Remiza i nalazi se na Trešnjevci. Adresa je Ozaljska 105 i do tamo voze tramvaji 3, 9 i 12, smjer Ljubljanica.

Ako ti je to daleko, kartu možeš izraditi u poslovnici u Vukovarskoj 41 ili na ovim prodajnim mjestima.

Kako?

Tu sad na red dolazi birokracija. Prije nego što odeš u neku poslovnicu, morat ćeš imati potvrdu o studiranju koja se obično dobiva u upisnom paketu i ona mora imati pečat. Trebat će ti još i fotografija, indeks ili iksica i ovaj obrazac koji možeš pronaći na ZET-ovoj stranici.

Važno je da s obrascem i fotografijom dimenzija 3 x 3,5 cm odeš u referadu jer i tu tvoj fakultet mora udariti pečat. Također prije toga obrazac ispuni, a fotografiju nemoj lijepiti.

Sljedeći mjesec ne moraš u ZET, već kartu možeš nadoplatiti na kioscima.

Koju kartu odabrati? 

Studentima su na raspolaganju mjesečne i godišnje pretplatne karte. Cijena mjesečne je 100 kuna samo za ZET i njome se možeš voziti tramvajima i autobusima po Zagrebu i okolnim mjestima (Velika Gorica, Zaprešić, Sesvete ili do Sljemena na tjelesni). Za prvu godinu dovoljno će ti biti kupiti mjesečnu kartu, a nakon toga ćeš vidjeti treba li ti godišnja.

Ako si siguran/a da ćeš i preko ljeta ostati u Zagrebu, uzmi godišnju koja košta 960 kuna. Cijene ostalih karata možeš provjeriti ovdje.

Što je s izvanrednim studentima?

Na ZET-ovoj stranici piše da pravo na studentsku pretplatnu kartu ne ostvaruju ni izvanredni studenti, osim nezaposlenih izvanrednih studenata visokih učilišta u Gradu Zagrebu te gradovima Velika Gorica i Zaprešić prema posebnim uvjetima, za što podnose Zahtjev za izdavanje Pretplatne karte ili produljenje statusa nezaposlenih izvanrednih studenata. To znači da ćeš uz potvrdu s fakulteta morati priložiti i dokaz da ne radiš.

Što učiniti kad se karta izgubi

Izgubljen pokaz nije kraj svijeta, no ipak ćeš pretrpjeti malu dozu panike. Kad se to dogodi, vrati se na mjesto na kojem si ga posljednji put vidio/vidjela i prošetaj oko stanice. Nemoj zaboraviti pitati prodavača na kiosku jer ljudi ponekad tu znaju ostaviti pronađene karte. Isto vrijedi i za menze ili porte fakulteta i drugih ustanova kojima se krećeš.

Ako to ne upali, napiši objavu u studentskim Facebook grupama i pošalji poruku na stranicu Izgubljeno-nađeno u Zagrebu.

Nekad nemaš sreće i tvoj pokaz ne nađe nitko. U tom slučaju moraš ponovno do ZET-a s ovim formularom. Nova karta se naplaćuje 30 kuna, a obrazac se predaje u poslovnici u Ozaljskoj 105 (okretište tramvaja na Ljubljanici, linije 3, 9 i 12).

Raspored vožnje i korisne aplikacije

Tri su stvari koje moraš znati u vezi javnog prijevoza u Zagrebu. Dnevni i noćni red vožnje se razlikuju, kao i onaj tijekom vikenda, pa neke linije uopće ne prometuju. Treće, prijevoz je blagdanima besplatan. Nažalost to ne znači puno ako imaš mjesečnu ili godišnju kartu.

Aktualne informacije o obustavi prometa, preusmjeravanjima linija i radovima možeš pronaći na stranici sada.zgh.hr, dok planiranje putovanja možeš napraviti sa službene stranice. Ako ti je lakše, možeš se poslužiti Google Maps aplikacijom, kao što to oduvijek čine svi novi studenti u ovom gradu (ili barem otkako su smartfoni u modi).

Nažalost, ne postoji službena aplikacija za javni prijevoz u Zagrebu, no iz Zagrebačkog Holdinga ju najavljuju. Prema posljednjim informacijama, trebali bismo ju vidjeti do kraja ove godine Do tada se možeš poslužiti nekom neslužbenom koju su napravili drugi studenti.

FOTO: FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR