LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenje studenata

Jeftin grad, opuštenost i drugi razlozi zbog kojih cvate Sveučilište u Osijeku

Kako bismo srušili predrasude, popričali smo sa studentima koji su svoju budućnost povjerili osječkom sveučilištu.

Kako bismo srušili predrasude, popričali smo sa studentima koji su svoju budućnost povjerili osječkom sveučilištu.

Sveučilište u Osijeku posljednjih je godina doživjelo procvat. Osim velikog broja mladih koji se odluče studirati na istoku zemlje, Sveučilište je svake godine bogatije za novootvoreni fakultet. Kako je u Hrvatskoj sve podložno uspoređivanju, tako su na meti oduvijek i sami sveučilišni gradovi.

Ovaj grad smješten na samom istoku naše divne države, sjedište i glavno uporište Slavonije, česta je tema podcjenjivačkih razgovora. Kako bismo srušili predrasude, popričali smo sa studentima koji su svoju budućnost povjerili osječkom sveučilištu.

Ema Zorić, studentica 3. godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku otkrila nam je svoja iskustva vezana za studiranje u Osijeku.                                                                                

– Dolazim iz Slavonskog Broda. Za studiranje u Osijeku odlučila sam se iz jednostavnog razloga – zbog toga što je jedan od najjeftinijih gradova u Hrvatskoj. Što se tiče mog fakulteta, iznimno sam zadovoljna njegovim napretkom u svoje tri godine studiranja. Najviše mi se sviđa to što profesori konstantno potiču na proaktivnost studenata, a isto tako su uvijek dostupni za pomoć ako su u pitanju studentske ideje, projekti i slično. Ako uspoređujemo kvalitetu Zagreba i Osijeka, mislim da su fakulteti u našem glavnom gradu puno bolji, a to potvrđuje i činjenica da je na popisu najboljih sveučilišta Zagreb gotovo uvijek na listi, dok s druge strane Osijek još nije dobio mjesto. Definitivno mislim da je Osijek studentski grad i da ide u jako dobrom pravcu. Ono što mislim da je prednost studiranja ovdje je to da je Osijek jako jeftin grad. Sadržaji koje nudi mogli bi biti i bogatiji. Trenutno sam u Španjolskoj na studentskoj razmjeni i smatram da bi Osijek trebao, kao i Španjolska, ponuditi popuste na kino ulaznice, ulaznice za muzeje i ostale kulturne ustanove. Osim spomenutih kulturnih institucija, smatram da je noćni život poprilično loš. Nakon završetka diplomskog studija ne planiram ostati u Osijeku, a niti u Hrvatskoj. Moj put je negdje izvan granica. –

 Josipa Karaula, studentica Odjela za kulturologiju u Osijeku također je podijelila svoja iskustva s nama:

– Za studiranje u Osijeku sam se odlučila nakon prvotnog studiranja u Zagrebu. Inače dolazim iz Nuštra. Dolazak u Osijek činio mi se kao najbolji izbor, jer su mi vožnje do fakulteta, što tramvajem, što autobusom, u Zagrebu oduzimale najviše vremena. U Osijeku studiram na Odjelu za kulturologiju. Za taj fakultet imam samo riječi hvale. Posebno moram pohvaliti raspored predavanja u kojem nema velikih praznina tj. pauza između dva predavanja. Osim toga, profesori se trude uključiti studente u kulturni život. Ako uspoređujemo Zagreb i Osijek, mislim da Zagreb ima veliku prednost što je glavni grad i više se ulaže u njega.  Osijek je definitivno studentski grad, što dokazuju prazne ulice u ljetnim mjesecima, ali i studentski dom u kojemu nedostaje ležajeva. S obzirom na to da Osijek jedino mogu usporediti sa Zagrebom u kojem sam provela dio studentskih dana, on je opušteniji, nema ubrzanog tempa i velikih gužvi kao u Zagrebu. Valja napomenuti da je znatno jeftiniji. Grad nudi raznolike sadržaje, nekoliko poznatijih festivala i događaja. Klubovi se pretežito baziraju na narodnoj glazbi. Po pitanju kazališta i predstava mislim da nam nedostaje neka opuštenija varijanta. –

Razbijanje predrasuda težak je posao, pogotovo u malim sredinama i malim zemljama kao što je Hrvatska. Osijek, kao što smo saznali, nudi razne sadržaje, ne baš koliko i Zagreb, ali na dobrom je putu. Doživljaji su individualni, stoga moramo proširiti svoje vidike. Grad na Dravi je zadnjih godina postao popularno odredište studenata jer je otkrio svoje mogućnosti, a u budućnosti može postati i naći se na top listama europskih fakulteta ako se u njega bude ulagalo. Čini se da u Slavoniji i nije baš sve tako crno, nego zlatno!

FOTO: WIKIPEDIA