Vlado Lucić na konferenciji „Should I stay or should I go?”

Jedina konkurencija News baru je satirična hrvatska stvarnost

Vlado Lucić

Zadaća satire nije samo „bubnuti i ostati živ”. Ona treba na prvu nasmijati, a potom baciti u razmišljanje. Time dobiva edukativnu svrhu. Također služi kao podsjetnik novinarima da ipak prvo provjere izvor svoje priče.

Hrvatska društveno-politička scena sve se više pretvara u tragikomediju kojoj se ne nadzire kraj. A da samo ne plačete, već i da se nasmijete brine se News bar. Multimedijalni portal na kojem se prenose izmišljene vijesti i videoskečevi društveno-političke satire. Kao što političari nemaju srama varati nas, tako newsbarovci nemaju srama njihove postupke istaknuti, ismijati, opomenuti i kazniti.

Političari su tu da služe narod, a ne da rade što žele dok narod šuti i trpi. Vijesti pišu argumentirano, novinarskim stilom te svakoj temi pokušavaju pritupiti na ozbiljniji način. Zato se često dogodi da ozbiljni portali prenesu njihovu vijest kao stvarnu. Na jednom srpskom portalu još uvijek stoji članak sa teorijom da su Hrvati potomci Srba, a Srbi Turaka. Često se dogodi da smješniji od vijesti budu komentari u kojima naivni ljudi bjesne i raspravljaju o dogodovštini iz teksta vjerujući kako je istinita, drugi pak vrijeđaju portal i novinare koji su sposobni napisati takvu vijest te ih optužuju za laž i obmanu ljudi. Čini se nevjerojatno povjerovati u vijest poput privođenja Jaquesa na obavezno vaganje na Eurosongu, ali nije toliko neočekivano u današnjem svijetu pluralizma medija i njihovog očaja za klikovima, čime sve postaje ekskluzivna vijest, šokantno, skandalozni događaj, kliknite da vidite što se dalje dogodilo sadržaj.

Zadaća satire nije samo bubnuti i ostati živ. Ona treba na prvu nasmijati, a potom baciti u razmišljanje. Time dobiva edukativnu svrhu. Također, služi kao podsjetnik novinarima da ipak prvo provjere izvor svoje priče. Na portalu stalno radi deset ljudi, ali nikome to nije jedini projekt. Zamišljen kao dio nekog od postojećih news portala, News Bar se razvio u veliki projekt sa svojim samostalnim portalom, YouTube kanalom i Facebook stranicom, no njihova najveća želja za budućnost je preseliti se na televiziju. Oko konkurencije se ne moraju brinuti, dobro možda ipak jedne, kako navodi Borna Sor, urednik i novinar:

– Jedina konkurencija nam je stvarnost koja u Hrvatskoj zna pisati bolju satiru od najboljeg satiričara.

Kako krenuti u takav riskantan projekt, raditi što voliš, činiti razliku u društvu iako si neshvaćen od većine, vlastima nisi najomiljeniji, a i dalje uspješno izbjegavaš sudske tužbe, saznajte 19. svibnja u 14:15 sati, kada će svoje predavanje na konferenciji Should I stay or should I go? održati osnivač News Bara Vlado Lucić u Branimir Centru.

Podsjećamo, konferencija će se održati 19. i 20. svibnja u Cinestar dvorani Branimir centra u Zagrebu, s početkom u 9 sati. Više informacija možete doznati na službenoj stranici konferencije te na službenom Facebook eventu.

Komentari na članak

Vezani članci

U Zadru obilježen Globalan tjedan poduzetništva

Studentska udruga „Turisticus"

U Zadru obilježen Globalni tjedan poduzetništva

Povodom obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva studenti udruge Turisticus Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru organizirali su nastupna edukativna predavanja Rade Bobanovića te Tie me-a i Issa Artsa.

Poljubac ispod imele

Predavanje na FFZG-u

Slatke ljubavne tajne – tips and tricks

Što žele i vole muškarci, a što žene? Kako pronaći idealnog partnera i koji je ključ uspješne i zdrave veze?

desk

Ususret predavanjima

5 predmeta koje svaki student treba imati

Pripremite se za novu akademsku godinu uz pet neophodnih predmeta za jednostavniji studentski život. O kojima se točno radi, provjerite u članku.

Izložba

projekt „Mali pokretači promjena”

Održana konferencija i izložba dječjih radova

Na konferenciji su svi zainteresirani mogli čuti rezultate projekta „Mali pokretači promjena”.

AIESEC konferencija „Youth to business”

Studentska konferencija

„Youth to business”: Proaktivnošću protiv nezaposlenosti

Čak 15 poslovnih stručnjaka studenti dovode na konferenciju „Youth to business” koja će se održati 24. veljače s početkom od 9 sati. S poslovnim ekosustavom sudionike će upoznati Petar Ćuk (Mediatoolkit), Tanja Džido (Shhhefica), Ivan Novaković (INA) i druga uspješna imena.