Intervju s Anom Musom

„Jasno komuniciramo sa studentima o njihovom napretku i ukažemo na greške koje se ne trebaju ponavljati.”

Marketing praksa

Ana Musa, jedna od zaposlenica tvrtke naziva Plava tvornica, ukratko nam je predstavila rad i djelovanje tvrtke i mogućnost za odrađivanje plaćene studentske prakse u njezinom okviru.

Plava tvornica ili Factory tvrtka je orijentirana na razvoj digitalnih, web i mobilnih aplikacija koja posluje u dva ureda u Hrvatskoj – u Virovitici od 2012. godine, a od 2016. u Osijeku. Ona, između ostaloga, nudi priliku studentima za odrađivanje plaćene prakse, a kasnije i za moguće zaposlenje.

O tome smo porazgovarali s Anom Musom, jednom od zaposlenica Plave tvornice koja, kako kaže, radi i živi marketing. Factory timu se pridružila na zadnjoj godini diplomskog studija Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te je krenula u svijet razvoja digitalnih proizvoda i procesa razvojem mobilnih i web-aplikacija.

Danas tu radi više od dvije godine, a glavni joj se zadatci temelje na predstavljanju Factoryja različitim kanalima:

– Najveći zadatci su mi pozicioniranje tvrtke na tržištu, stvaranje brenda o Factoryju te kreiranje, planiranje i provođenje marketing strategije. Područja marketinga u kojima najviše uživam jesu SEO, jer učenje nikada ne staje, Facebook oglašavanje, jer učenje nikada ne staje i u zadnje vrijeme volim PR dijelove i suradnju s raznim portalima i novinarima – kaže Ana u svom predstavljanju.

Primarno djelujete u području marketinga u osječkoj IT tvrtki Factory ili Plavoj tvornici. Čime se tvrtka konkretno bavi?

– Tvrtka Factory nastala je u Virovitici 2012. godine te smo se originalno zvali Plava tvornica, no s rastom tvrtke i probijanjem na strana tržišta, promijenili smo ime u Factory. Također, 2016. godine otvaramo ured u Osijeku. Naša glavna djelatnost je razvoj digitalnih proizvoda i digitalizacija poslovnih procesa kroz mobilne i web-aplikacije s naglaskom da želimo biti partneri našem klijentu i davati mu ideje kako svoju aplikaciju može iz mjeseca u mjesec unaprjeđivati! To od nas zahtijeva praćenje trendova i najnovijih mogućnosti tehnologija na kojima radimo te naši klijenti često dobiju prijedloge unaprjeđenja njihove aplikacije novim dizajnom, informacijama i potencijalnim rezultatima.

Android praksa; FOTO: Plava tvornica

Tijekom cijele godine nudite priliku studentima za odrađivanje prakse. Od čega se praksa sastoji i koliko dugo traje?

– Obično prakse traju mjesec dana, no ako su obje strane zainteresirane, praksu produžimo na plaćenu studentsku praksu koja najčešće rezultira ugovorom o radu nakon što student završi sve obveze na fakultetu. Recimo, prošle godine smo imali ukupno 24 prakse, od kojih je 7 studenata produžilo na plaćenu studentsku praksu, a 3 dobilo ugovor o radu. Ove godine smo brojku od 24 prakse prešli u 9. mjesecu te redovno povećavamo kvalitetu prakse jer nakon svake prakse studenti daju feedback na mentora, plan učenja i cijelu praksu.

Koje su glavne prednosti odrađivanja studentske prakse u Plavoj tvornici? Što studenti imaju priliku naučiti i koje vještine mogu izbrusiti tijekom odrađivanja prakse?

– Kada se student pridruži Factory timu, dobije mentora koji mu stoji na raspolaganju za sva pitanja; individualni plan učenja kojega kreiramo prema studentovom predznanju i jasno postavimo očekivanja što student treba naučiti kako bi savladao sve projekte. Njegujemo kulturu feedbacka na svaki rad, tako da jasno komuniciramo sa studentima o njihovom napretku i ukažemo na greške koje se ne trebaju ponavljati dajući savjete kako nešto bolje izvesti. Svaka praksa je koncipirana na način da se povežu teorija i praktično znanje. Praktično znanje uvijek ima prednost i svaki zadatak kojeg student obavlja zahtijeva puno istraživanja, razmišljanja o najboljem rješenju i konzultacije s mentorom. Najčešće, prakse završe izradom neke aplikacije pa je tako bio i slučaj s praktikantom iz SAD-a Ryanom, koji je imao želju napraviti aplikaciju za razumijevanje riječi i rečenica u stranom jeziku. Aplikacija vrši prijevod unesenih riječi i rečenica.

Wordpress praksa; FOTO: Plava tvornica

Praksa je namijenjena studentima s različitih fakulteta i godina. Postoje li neki posebni uvjeti prijave za odrađivanje prakse u Plavoj tvornici?

– Nakon što se student prijavi na praksu, na mail mu stiže zadatak koji treba riješiti i poslati svoje rješenje na feedback kod potencijalnog mentora. Nakon što mentor pregleda rješenja, student će dobiti feedback te daljnje smjernice što treba učiniti ako zadatak nije riješen na traženoj razini, a ako je zadatak riješen na zadovoljavajućoj razini, dogovaramo termin za intervju kako bismo se još bolje upoznali i vidjeli koje je najbolje vrijeme za održavanje prakse. Tako da, potrebna je volja, želja za napredovanjem i želja da učiš uz mentora i izvrstan tim kojeg imaš pored sebe!

Ako su vas iskustva drugih studenata i ovaj intervju motivirali za odrađivanje studentske prakse u Plavoj tvornici, prijavite se klikom na poveznicu.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.facebook.com/178641775526895/photos/ms.c.eJwdyMENADAIAsCNGhCUuv9iTXrPY9bIRhHHnMOsS2ZjZOH~_aMGbCmU8A~;QKJg~-~-.bps.t.1456974491/1794530497271340/?type=3&theater

Intervju s Leom Brdarom

Put izvrsnog studenta: od prodavača cipela do programerskog posla iz snova

Mladi i perspektivni student koji je zaposlen u jednoj od najboljih IT firmi u Zagrebu podijelio je s nama svoj put: od prodavača cipela, preko prvog intervjua, pa sve do zaposlenog programera u firmi o kojoj sanja otkako se počeo baviti programiranjem.

dsa

Sveučilište u Splitu

Posjetite Dan nastavnih baza i osigurajte si stručnu praksu te zaposlenje

Studenti će imati priliku upoznati se s mnogobrojnim suradnicima i partnerima Sveučilišta te saznati više o studentskoj praksi i zapošljavanju u struci.

Mateo Resman

Početak uspona na hrvatskoj glazbenoj sceni

INTERVJU: Mateo Resman gradi karijeru s grupom Keops

Grupa Keops izbacila je pjesmu "Tajni znak" koju je otpjevao sudionik kojeg znamo još iz showa "The Voice", Mateo Resman. Otkrio nam je kakve su reakcije na pjesmu, kako on vidi današnju glazbu te koji su mu glazbeni uzori.

tfe

Razgovor s Tonijem Milunom

„Dajte se u nešto, nemate pojma što će se iz toga izroditi!”

Matematiku voli cili svit. Možda ne, ali su je zasigurno mnogi zavoljeli zbog Tonija Miluna. Zahvaljujući entuzijazmu i upornosti, uspio je učiniti matematiku primamljivom i popularizirati „online” učenje. Čak i ako vam je matematika mrska, možda vas Toni Milun motivira za nešto drugo.

https://www.facebook.com/UHSI.hr/

Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu – intervju

„Svatko sam donosi odluku o studiranju u inozemstvu, a mi smo tu da pružimo pomoć."

USHI je novoosnovana udruga čiji je cilj ujediniti sve studente koji svoje studentske dane provode u inozemstvu te pomoći onima koji se tek odlučuju upustiti u takvo što. U razgovoru s članovima predsjedništva Udruge saznali smo na koji će način pomagati studentima te kako će se razvijati u narednoj godini.