LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpisivanje sporazuma

Jača suradnja mostarske i zagrebačke akademske zajednice s gospodarskim sektorom

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke Končar Darinko Bago potpisali su Sporazum kako bi pridonijeli osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke Končar Darinko Bago potpisali su Sporazum kako bi pridonijeli osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada.

U petak, 28. prosinca 2018, potpisan je Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Mostaru i tvrtke Končar-Elektroindustrija d. d. Na temelju zajedničkoga interesa za međusobnim povezivanjem, ovaj će tripartitni Sporazum omogućiti sudjelovanje doktora znanosti, zaposlenika tvrtke, u izvođenju nastave na studijima Sveučilišta u Mostaru.

Sporazum su, u ime svojih institucija, potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke Končar Darinko Bago. Njegov je cilj ojačati suradnju između akademske zajednice i gospodarstva jer su znanost, tehnologija i inovacije pokretači gospodarskoga razvoja zemlje. Također, aktivnim uključivanjem gospodarstva u rad akademske zajednice pridonijet će se osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada.

– Jedna od misija Sveučilišta u Zagrebu davanje je podrške ostalim sveučilištima, a posebno Sveučilištu u Mostaru, u njihovom razvoju i podizanju kvalitete studijskih programa i istraživačkoga rada. Povezivanje sveučilišta s gospodarstvom, pogotovo s onim tvrtkama koji ulažu u istraživanja te u čijem sastavu djeluju znanstveni instituti, pridonosi razvoju društva u cjelini. – istaknuo je na svečanosti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Sporazum je sklopljen na temelju Odluke o izvođenju nastave nastavnika Sveučilišta u Zagrebu na drugim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i izvan Republike Hrvatske koju je Senat Sveučilišta u Zagrebu donio 2009, te njezinih kasnijih dopuna (2012, 2013, 2015, 2018), kao i Sporazuma o suradnji sklopljenoga između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru 2009.

– Sporazum o Suradnji Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Končar-Elektroindustrija sa Sveučilištem u Mostaru od strateške je važnosti za podizanje kvalitete nastave i znanstveno-istraživačkih aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru. Izravno pridonosi našoj reformi koja ide prema uključivanju praktičara u nastavu, ali i oblikovanju postojećih i novih studijskih programa prilagođenih potrebama tržišta. Ovo je pravi primjer sinergije gospodarstva i znanosti i kao takav treba pridonijeti bržem razvoju tehnologije i inovacija što je uvjet razvoja društva. Zahvalni smo rektoru Borasu i predsjedniku Uprave gospodinu Bagi na uključivanju Sveučilišta u Mostaru u ovaj sporazum. – istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago naveo je:

–  Kao što smo ponosni na poslovne rezultate, istraživanje i razvoj, nova tržišta i proizvode – ponosni smo i na suradnju s akademskom zajednicom koja se odvija kroz brojne oblike suradnje. Končar fakultetima i školama daje podršku u obliku modernizacije infrastrukture, raznim nagradama potičemo izvrsnost studenata tijekom preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, a sa znanstvenom i stručnom zajednicom usko surađujemo i prepoznavanjem, definiranjem i implementacijom niza projekata kojima se,  ravnopravnom suradnjom obiju strana, jača sprega s gospodarskim sektorom. Sporazum koji smo danas potpisali samo je još jedna potvrda intenzivne suradnje s visokoobrazovnim institucijama. Danas kod nas radi 39 doktora znanosti (za usporedbu, 2000. godine bilo je pet doktora znanosti) i uvjeren sam da posjeduju brojna znanja koja bi bila dragocjena studentima Sveučilišta u Mostaru. Ovaj sporazum svojevrsna je poveznica i s projektom Upravljanja znanjem za koji smo 2015. potpisali sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je to koji je dio Končarova programa Digitalizacije koji je uklopljen u sve pore našega poslovanja. 

FOTO: PIXABAY