Y generacija optimistično gleda u budućnost

Istraživanje pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao

Mladi na travi

Istraživanje na mladima između 18 i 25 godina pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao, u budućnost gledaju s optimizmom, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća.

Agencija Ipsos za Udrugu društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućih društava (UMFO), provela je istraživanje na uzorku od 300 mladih Milenijske generacije Y, od 18 do 25 godina, bez formalnog radnog iskustva. Glavni zaključci su da je mladima prioritet završetak obrazovanja i pronalazak posla, odbacuju materijalno, a u budućnost gledaju s optimizmom.

Većina mladih od 93 posto izjasnila se da imaju plan završiti školu i fakultet, njih 83 posto ima plan pronaći posao u Hrvatskoj, dok za njih 18 posto je to najvažniji životni prioritet. U isto vrijeme samo četiri posto ispitanika ima za prioritet pronalazak posla u inozemstvu.

Ovo istraživanje je pokazalo da su mladi optimistični jer se nadaju boljem standardu za 15-ak godina, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća

Zanimljivo je da mladi novac ne promatraju kao ultimativni životni cilj, već sredstvo za postizanje životne autonomije. Novac doživljavaju kao mehanizam za ispunjenje viših potreba i interesa, ali ne odbacuju ideju zarađivanja, koja služi samo ako mogu ostvariti neke druge, većinom nematerijalne svrhe. Kada je u pitanju štednja, mladi to rade kod kuće u kratkoročne svrhe, kaže 74 posto ispitanika.

Gotovo pa nikad ne razmišljaju o umirovljeničkim danima, kao o budućnosti, iako oko dvije trećine smatra kako bi briga za mirovinu trebala krenuti odmah nakon zapošljavanja. 72 posto ispitanika tvrdi da će im život u mirovini biti sigurniji ako će odgovarati za mirovinu pojedinačno.

Komentari na članak

Vezani članci

Plural+ naslovna

PLURAL+ Youth Video Festival 2016.

Snimi video, osvoji 1000 dolara i put u New York

PLURAL+ poziva sve mlade osobe da pošalju svoje originalne i kreativne video uratke na temu migracije, raznolikosti i društvene uključenosti do 29. svibnja 2016.

Medicinski fakultet

Što nakon završetka medicinskog fakulteta?

Dan liječničkih karijera otvara perspektivu budućnosti mladih liječnika u RH

U medijima je sve popularnija tema odlazak mladih liječnika iz Hrvatske u druge europske i svjetske zemlje gdje ih strani poslodavci zbog visokog znanja i dobrih iskustava s hrvatskim liječnicima dočekuju raširenih ruku. Zato se na ovaj način želi potaknuti na konstruktivan dijalog kako bi mlade liječnike potaknuli na ostanak u Hrvatskoj i osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za krajnje korisnike.

Pokazivanje ili instrukcije

Istraživanje u tijeku

Privatne instrukcije: moda ili potreba?

Mogu li studenti drugim kolegama pružiti adekvatno znanje?

Od mjere do karijere

Od mjere do karijere

Uz nove mjere posao čeka i tebe!

Dvjema mjerama aktivne politike zapošljavanja primarni je cilj omogućiti svim nezaposlenim mladima stjecanje iskustva i gradnju vlastite karijere. Riječ je o potporama za samozapošljavanje i stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

Klub za mlade Zagreb

Klub za mlade Zagreb

Prijavite se na besplatne radionice

U Klubu za mlade Zagreb održavaju se besplatne radionice raznih tematika. Saznajte kako napisati životopis i motivacijsko pismo, uključite se na dramske radionice, saznajte ponešto i o legalizaciji marihuane. Prijave su u tijeku za sve radionice.