Y generacija optimistično gleda u budućnost

Istraživanje pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao

Mladi na travi

Istraživanje na mladima između 18 i 25 godina pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao, u budućnost gledaju s optimizmom, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća.

Agencija Ipsos za Udrugu društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućih društava (UMFO), provela je istraživanje na uzorku od 300 mladih Milenijske generacije Y, od 18 do 25 godina, bez formalnog radnog iskustva. Glavni zaključci su da je mladima prioritet završetak obrazovanja i pronalazak posla, odbacuju materijalno, a u budućnost gledaju s optimizmom.

Većina mladih od 93 posto izjasnila se da imaju plan završiti školu i fakultet, njih 83 posto ima plan pronaći posao u Hrvatskoj, dok za njih 18 posto je to najvažniji životni prioritet. U isto vrijeme samo četiri posto ispitanika ima za prioritet pronalazak posla u inozemstvu.

Ovo istraživanje je pokazalo da su mladi optimistični jer se nadaju boljem standardu za 15-ak godina, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća

Zanimljivo je da mladi novac ne promatraju kao ultimativni životni cilj, već sredstvo za postizanje životne autonomije. Novac doživljavaju kao mehanizam za ispunjenje viših potreba i interesa, ali ne odbacuju ideju zarađivanja, koja služi samo ako mogu ostvariti neke druge, većinom nematerijalne svrhe. Kada je u pitanju štednja, mladi to rade kod kuće u kratkoročne svrhe, kaže 74 posto ispitanika.

Gotovo pa nikad ne razmišljaju o umirovljeničkim danima, kao o budućnosti, iako oko dvije trećine smatra kako bi briga za mirovinu trebala krenuti odmah nakon zapošljavanja. 72 posto ispitanika tvrdi da će im život u mirovini biti sigurniji ako će odgovarati za mirovinu pojedinačno.

Komentari na članak

Vezani članci

Žena gleda u ocean

Propitkivanje ideje majčinstva

O ženama, majkama, kraljicama na susretu Hrvatskog nadzemlja

Mladi će propitkivati ideju majčinstva na prezadnjem ovosezonskom susretu Hrvatskog nadzemlja koji će se održati ove srijede, 16. svibnja, u 20:30.

Radionica pisanja eseja u Klubu mladih Klooz

Klub mladih KLOOZ

Besplatno savladajte vještine pisanja u Udruzi CINAZ

Klub mladih KLOOZ organizira radionicu pisanja eseja u Udruzi CINAZ. Prijaviti se možete do 8. ožujka.

Spektar novčanica

Što se oporezuje, a što ne?

Studenti ogorčeni jer ih se nije na vrijeme informiralo o porezu

Na Facebooku su se studenti pobunili zbog velikih poreznih kazni koje su dobili njihovi roditelji. Kako ističu, nitko ih nije na vrijeme informirao oporezuju li se primjerice stipendije ili ne te se zbog toga ovih dana masovno pišu žalbe poreznoj upravi.

Klub za mlade Zagreb

Klub za mlade Zagreb

Prijavite se na besplatne radionice

U Klubu za mlade Zagreb održavaju se besplatne radionice raznih tematika. Saznajte kako napisati životopis i motivacijsko pismo, uključite se na dramske radionice, saznajte ponešto i o legalizaciji marihuane. Prijave su u tijeku za sve radionice.

Diplomantice

Rezultati ankete EduCentra

Gotovo trećina studenata odgodila diplomu zbog produljenja studentskih prava

Je li bolje biti vječni student ili završiti fakultet u najkraćem roku istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na više od 420 ispitanika.