Y generacija optimistično gleda u budućnost

Istraživanje pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao

Mladi na travi

Istraživanje na mladima između 18 i 25 godina pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao, u budućnost gledaju s optimizmom, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća.

Agencija Ipsos za Udrugu društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućih društava (UMFO), provela je istraživanje na uzorku od 300 mladih Milenijske generacije Y, od 18 do 25 godina, bez formalnog radnog iskustva. Glavni zaključci su da je mladima prioritet završetak obrazovanja i pronalazak posla, odbacuju materijalno, a u budućnost gledaju s optimizmom.

Većina mladih od 93 posto izjasnila se da imaju plan završiti školu i fakultet, njih 83 posto ima plan pronaći posao u Hrvatskoj, dok za njih 18 posto je to najvažniji životni prioritet. U isto vrijeme samo četiri posto ispitanika ima za prioritet pronalazak posla u inozemstvu.

Ovo istraživanje je pokazalo da su mladi optimistični jer se nadaju boljem standardu za 15-ak godina, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća

Zanimljivo je da mladi novac ne promatraju kao ultimativni životni cilj, već sredstvo za postizanje životne autonomije. Novac doživljavaju kao mehanizam za ispunjenje viših potreba i interesa, ali ne odbacuju ideju zarađivanja, koja služi samo ako mogu ostvariti neke druge, većinom nematerijalne svrhe. Kada je u pitanju štednja, mladi to rade kod kuće u kratkoročne svrhe, kaže 74 posto ispitanika.

Gotovo pa nikad ne razmišljaju o umirovljeničkim danima, kao o budućnosti, iako oko dvije trećine smatra kako bi briga za mirovinu trebala krenuti odmah nakon zapošljavanja. 72 posto ispitanika tvrdi da će im život u mirovini biti sigurniji ako će odgovarati za mirovinu pojedinačno.

Komentari na članak

Vezani članci

Dragan Gamberger

Predavanje na FOI-ju

„Time 4 Science": Predstavljena tehnika istraživačkog grupiranja

„Time 4 Science" ima cilj organizirati niz gostovanja eminentnih istraživača iz Hrvatske i svijeta. U sklopu projekta Dragan Gamberger prikazao je način korištenja alata istraživačkog grupiranja.

Drugi dan karijera

Drugo izdanje

Sveučilište u Dubrovniku organizira Dan karijera

Tijekom dana studenti će imati priliku upoznati se s predstavnicima tvrtki, održati intervjue za posao, raspitati se o mogućnostima stručne prakse, ali i stalnog zaposlenja.

Diplomanti slušaju predavanje

Ujedinjeno Kraljevstvo

Studenti pate od mentalnih bolesti zbog visokih dugova

Trećina studenata je potvrdila da si ne može priuštiti dovoljnu količinu hrane na tjednoj bazi, više od četvrtine nije u mogućnosti na vrijeme platiti stanarinu, a čak 58% nema „niti lipe“ na dan kada je trebaju platiti.

Work and Travel, Sunčana vura

„Work & Travel" program

Radi i putuj po SAD-u idućeg ljeta

Otvaranje sezone „Work & Travel 2018" započinje predstavljanjem koje će se održati ovog utorka u hotelu I.

Rota Jovem organizira radni kamp u Portugalu

Međunarodna aktivnost

Rota Jovem organizira radni kamp za mlade u Portugalu

Prijavite se za sudjelovanje na radnom kampu za mlade u Portugalu. Upoznajte nove ljude, steknite nova znanja i vještine te živite poput lokalca. Smještaj i hrana su osigurani, a prijave traju do 31. svibnja 2018.