Y generacija optimistično gleda u budućnost

Istraživanje pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao

Mladi na travi

Istraživanje na mladima između 18 i 25 godina pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao, u budućnost gledaju s optimizmom, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća.

Agencija Ipsos za Udrugu društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućih društava (UMFO), provela je istraživanje na uzorku od 300 mladih Milenijske generacije Y, od 18 do 25 godina, bez formalnog radnog iskustva. Glavni zaključci su da je mladima prioritet završetak obrazovanja i pronalazak posla, odbacuju materijalno, a u budućnost gledaju s optimizmom.

Većina mladih od 93 posto izjasnila se da imaju plan završiti školu i fakultet, njih 83 posto ima plan pronaći posao u Hrvatskoj, dok za njih 18 posto je to najvažniji životni prioritet. U isto vrijeme samo četiri posto ispitanika ima za prioritet pronalazak posla u inozemstvu.

Ovo istraživanje je pokazalo da su mladi optimistični jer se nadaju boljem standardu za 15-ak godina, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća

Zanimljivo je da mladi novac ne promatraju kao ultimativni životni cilj, već sredstvo za postizanje životne autonomije. Novac doživljavaju kao mehanizam za ispunjenje viših potreba i interesa, ali ne odbacuju ideju zarađivanja, koja služi samo ako mogu ostvariti neke druge, većinom nematerijalne svrhe. Kada je u pitanju štednja, mladi to rade kod kuće u kratkoročne svrhe, kaže 74 posto ispitanika.

Gotovo pa nikad ne razmišljaju o umirovljeničkim danima, kao o budućnosti, iako oko dvije trećine smatra kako bi briga za mirovinu trebala krenuti odmah nakon zapošljavanja. 72 posto ispitanika tvrdi da će im život u mirovini biti sigurniji ako će odgovarati za mirovinu pojedinačno.

Komentari na članak

Vezani članci

Qualitywatch IRO

Institut za razvoj obrazovanja

Kreće kampanja za transparentnost i poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja

Projekt QUALITYWATCH kreće od pretpostavke da sve javne informacije o kvaliteti visokog obrazovanja moraju biti objavljene na internetu, no pitanje je do koje mjere su ti dokumenti lako dostupni, razumljivi i čitljivi zainteresiranim pojedincima.

Stol s hranom3, izvor: https://pixabay.com/en/person-cuisine-show-party-people-2248567/

Cjeloživotno usavršavanje

Postani specijalist hrane i pića!

Do stručnog naziva Specijalista hrane i pića može se doći završetkom stručnog studija na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Prijave za ovaj program traju do 31. kolovoza.

p8

Društveni kamen spoticanja

Pravo na pobačaj - da ili ne?

Ovo pitanje također dijeli hrvatsko društvo, iako je zakonom u Hrvatskoj, za razliku od Irske, dopušten pobačaj. Bez obzira na zakonsku odredbu kojom je pobačaj u Hrvatskoj dopušten, mnogo se ljudi bori protiv njega. Pozivajući se na ovu činjenicu odlučili smo istražiti obje strane.

Grafit: how long could you..

Josip Maslov

Studenti su budući nosioci društva, ali su neki od njih idioti

Sarma i student. Hmmmmm. Mogao bih reći da je prosječan hrvatski student poput sarme, poput trudbeničke sarme stare majke poslane autobusom u Zagreb. Čim je malo jače podgriješ ona se lako raspada. Tako i student,  čim ga malo jače pogurneš, čim mu staviš i najmanji pritisak na leđa on ima tendenciju da se raspadne.

Klub mladih Split zapošljava

Udruga mladih

Klub mladih Split zapošljava voditelja programa

Splitski Klub mladih je u potrazi za novim voditeljem, odnosno voditeljicom. Prijave se primaju do 17. veljače.