Sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola

Istaknuti akteri visokoobrazovnog sustava: Stručna praksa nezamjenjiv je alat u visokom obrazovanju

Svečana 50. sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Program svečane 50. sjednice Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske označen je konstruktivnom raspravom o važnosti stručne prakse u pripremi za tržište rada.

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore ispred gotovo 140 sudionika održana je svečana 50. sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, čiju je važnost prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, posebni pokrovitelj događaja. Naime, riječ je o studentskom tijelu koje predstavlja više od 45 tisuća studenata stručnih studija u sustavu visokog obrazovanja. Sjednicu su uvodnim govorima otvorili: Božo Pavičin (HGK), prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila (Vijeće veleučilišta i visokih škola), Jasminka Martinović (HUP), prof. dr. sc. Branka Ramljak (MZO) i Dominik Ivkošić (Vijeće studenata), nakon čega je uslijedilo predavanje Društveno korisno učenje i visoko obrazovanje te panel-rasprava na temu sustava stručnih praksi u Hrvatskoj.

Cjelokupni program 50. sjednice označen je konstruktivnom panel-raspravom na temu Važnost stručne prakse u pripremi za tržište rada. U ulozi panelista sudjelovali su dekan University Collegea Edward Bernays, doc. dr. sc. Damir Jugo, državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, specijalist za marketing Tamara Zvonarek iz Addiko Banke Hrvatska, direktorica granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca Jasminka Martinović te predsjednik Vijeća studenata Dominik Ivkošić.

– Praksa nema alternative, ne samo na stručnim već i na sveučilišnim studijima. – istaknuo je doc. dr. sc. Jugo.

Budući poslodavci traže iskustvo i samostalnost u obavljanju zadataka, za što je potrebna samouvjerenost koja se može steći samo praksom. Panelisti su se dotaknuli nekoliko važnih pitanja poput onog o nedostatku implementiranja ključnih javnosti u problem te pitanja o plaćanju prakse.

– Svi se akteri trebaju uključiti u priču i definiranje sustava. Ključno je da svi studenti imaju jednake mogućnosti kada je u pitanju praktična nastava. – tvrdi Jasminka Martinović.

Državna tajnica složila se da ne može postojati stručni program bez prakse te da on ne može biti konkurentan.

— Neovisno radi li se o sveučilišnim ili stručnim studijima, ono što je bitno je kvaliteta i vještima koja se dobiva. – zaključila je Ramljak.

Tamara Zvonarek, mlada marketinška stručnjakinja, ističe da je ključ uspjeha trud i želja za profesionalnim rastom koju će poslodavac zasigurno prepoznati, kao što je to bilo u njenom slučaju. S njom se složio predsjednik Vijeća studenata rekavši:

– Uz stručnu praksu, studente je potrebno potaknuti da se aktiviraju i okušaju u drugim načinima stjecanja iskustva poput sudjelovanja u studentskim udrugama i projektima jer će na taj način lakše privući pažnju poslodavaca.

Ispred domaćina Hrvatske gospodarske komore sve prisutne pozdravio je Božo Pavičin te stavio naglasak na potrebu formuliranja studijskih programa koji izučavaju vještine i znanja potrebne i sukladne potrebama gospodarstva. Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih učilišta prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila istaknuo je da su studentima potrebne konkretne kompetencije koje opetovano odgovaraju potraživanjima tržišta rada. Ispred Hrvatske udruge poslodavaca Jasminka Martinović istaknula je snagu stručnih studija za praćenje tržišnih trendova te prilagodbe konstantnim fluktuacijama na tržištu. Prof. dr. sc. Branka Ramljak, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, zaključila je uvodni dio programa te naglasila da je aktivizam Vijeća studenata od izrazite važnosti. Prema njenim riječima, prepoznali su ga ključni dionici, a pozdravila je kontinuitet rada Vijeća i naglasila važnost stručnih studija za obrazovanje i relevantnost koju nose.

Nakon održanih govora, Jasenka Begić, voditeljica razvoja politika visokog obrazovanja Instituta za razvoj obrazovanja održala je predavanje na temu Društveno korisno učenje i visoko obrazovanje gdje je svim prisutnima objasnila inovativni pristup integrira društveno korisni rad u kurikulume te kako on može omogućiti studentima da razviju svoje kompetencije u skladu s društveno odgovornim globalnim ciljevima.

Komentari na članak

Vezani članci

Trčanje, siluete, zalazak sunca; Izvor: https://pixabay.com/en/figures-shadows-girls-running-1384865/

Riječki studenti

U tenisicama na stručnu praksu u Nike kompaniji

Studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci pruža se mogućnost obavljanja stručne prakse u jednoj od najutjecajnijih i najjačih sportskih kompanija na svijetu. Natječaj traje do 29. listopada.

AIESEC stručna praksa

AIESEC te šalje na praksu

Prijavi se na plaćene prakse u Njemačkoj, Poljskoj ili Mađarskoj

Nedavno si diplomirao/la i tražiš radno iskustvo ili te jednostavno zanima kako je to raditi u inozemstvu? Izaberi jednu od AIESEC stručnih praksi u području teachinga, marketinga ili IT-a i kreni u svoju internacionalnu avanturu, a usput podebljaj svoj životopis!

Saborska rasprava

Uvođenje medijske pismenosti u obrazovni sustav

Djecu treba naučiti koristiti medije

U Hrvatskom saboru jučer se po prvi put u povijesti Republike Hrvatske održala tematska sjednica pod nazivom „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“.

Izabrana Dora Miketek

Intervju s predsjednicom Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Dora Miketek o planovima za svoj mandat i reputaciji veleučilišta i visokih škola

U intervjuu za Studentski.hr Dora Miketek otkrila je planove koje želi ostvariti tijekom mandata, prokomentirala je trenutni položaj veleučilišta i visokih učilišta Republike Hrvatske te navela ciljeve kojima želi na transparentan i informativan način doprijeti do svih studenata.

Karlo Kolesar, Mirando Mrsić

Uređeno pitanje oko suradnje na projektima od zajedničkog interesa

Svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Prema potpisanom Sporazumu, na prijedlog Vijeća studenata veleučilišta i viskokih škola RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sudjelovati će na tematskim događanjima vezanim uz osvještavanje o važnosti reformskih procesa u području obrazovanja.