LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NOVE MOGUĆNOSTI

Iskoristite prilike za studiranje u Europskoj uniji!

Ulazak Hrvatske u EU omogućio je našim studentima ravnopravno obrazovanje u svim zemljama članicama. Istražite ponuđene programe i iskoristite priliku za studiranje u inozemstvu.

Ulazak Hrvatske u EU omogućio je našim studentima ravnopravno obrazovanje u svim zemljama članicama. Istražite ponuđene programe i iskoristite priliku za studiranje u inozemstvu.

U Europskom domu u Zagrebu 14. studenoga održano je informativno predavanje o mogućnostima studiranja u Europskoj uniji. Predavanje je organizirao Institut za razvoj obrazovanja u suradnji s organizacijom Dream Fundation. Na predavanju su sudjelovali predstavnici sedam sveučilišta iz Ujedinjenog kraljevstva, Nizozemske i Danske. Nakon što su predstavili svoje programe prisutnim srednjoškolcima i studentima, omogućeno je postavljanje pitanja.

Institut za razvoj obrazovanja jedina je nevladina udruga u Hrvatskoj u području visokog obrazovanja. U posljednjih 13 godina postao je centralno mjesto za informacije i savjete vezane uz studiranje u inozemstvu. Institut nudi razne radionice i besplatna grupna savjetovanja, a omogućuje i polaganje standardiziranih testova koji su često potrebni za prijavu na strane programe. Sve o aktivnostima Instituta možete pogledati na www.iro.hr.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju omogućio je našim građanima studiranje u svim zemljama članicama po istim uvjetima koje imaju i njihovi stanovnici.  Također, moguće se prijavljivati za stipendije institucija EU i zemalja članica. Stipendije se odobravaju na temelju izvrsnosti, potrebe (slabo imovinsko stanje) i talenta (sportski i umjetnički uspjesi). Informacije o domaćim i inozemnim stipendijama dostupne su na www.stipendije.info.

Dream Fundation je organizacija koja pruža prilike za studiranje u inozemstvu. Nudi velik broj preddiplomskih i diplomskih programa. Proces prijave maksimalno je pojednostavljen i sve je moguće odraditi preko interneta. Organizacija omogućuje individualnu podršku kod prijavljivanja i spaja vas sa studentima koji su već u inozemstvu i mogu s vama podijeliti osobna iskustva. Cilj Dream Fundationa je razbiti mitove o studiranju izvan vlastite zemlje. Stoga ističu da za odlazak vani nije potrebno imati sve petice te da je moguće naći odgovarajući program bez prevelikog financijskog troška. Važno je napomenuti i da većina europskih sveučilišta nudi mogućnost studiranja na engleskom jeziku.

Na predavanju su predstavnici sedam sveučilišta iznijeli svoje programe i pogodnosti. Studiranje u Danskoj je, primjerice, potpuno besplatno za građane EU. Druga sveučilišta nude mogućnost studentskog zaposlenja i zajmova. Ovdje ćemo ukratko predstaviti osnovne informacije o tri sveučilišta, a sve ostalo možete pronaći na www.dreamfundation.eu.

STENDEN UNIVERSITY (Nizozemska)

- preddiplomski i diplomski programi iz turizma, hotelijerstva i menadžmenta

- vlastiti studentski hotel s 4 zvjezdice u kojem studenti stječu praksu

- mogućnost pronalaska studentskog posla (prosječna plaća 7 EUR po satu)

- ako student odradi 56 sati mjesečno, Vlada Nizozemske mu daje dodatnih 250 - 500 EUR

UNIVERSITY OF SOUTH WALES (UK)

- programi iz prirodnih i tehničkih znanosti

- niže cijene školarina nego u ostatku UK

- mogućnost studentskog zaposlenja (minimalna plaća 6 GBP na sat)

DANISH ACADEMY OF BUSINESS AND TECHNOLOGY (Danska)

- 14 preddiplomskih i čak 64 diplomska programa

- potpuno besplatno studiranje za građane EU

- velik broj studentskih poslova (minimalna plaća 13 EUR na sat)

- ako student odradi 10 sati tjedno uz redovan studij, Vlada Danske dodaje još 750 EUR mjesečno