LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Josip Šalković olakšao život putnika vlakom

INTERVJU: Student razvio inovativnu aplikaciju koja kašnjenje vlakova čini podnošljivim

Josip Šalković razvio je aplikaciju za sve putnike koji do faksa, škole ili posla idu vlakom. Aplikacija nudi pretraživanje voznog reda, obavijesti o kašnjenju vlakova ili radova na pruzi.

Josip Šalković razvio je aplikaciju za sve putnike koji do faksa, škole ili posla idu vlakom. Aplikacija nudi pretraživanje voznog reda, obavijesti o kašnjenju vlakova ili radova na pruzi.

Mladi student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Josip Šalković odlučio je svima koji putuju vlakom olakšati život. Naime, osmislio je aplikaciju koja će putnike obavijestiti kada vlak kasni, na kojim su prugama radovi te o voznom redu vlakova. S Josipom smo razgovarali o razvoju aplikacije, vremenu i trudu uloženom u njezinu izradu te o daljnjim planovima.

Kako si se odlučio razviti ovu aplikaciju, otkud je došla ideja te kako si ju uspio realizirati?

Na ideju o razvoju ove aplikacije došao sam nakon što su s Google Play trgovine povučene sve slične aplikacije o HŽ-u. Koristio sam jednu takvu aplikaciju, ali je HŽ blokirao pristup svim aplikacijama koje su neslužbene i jednostavno su postale beskorisne. Nakon toga sam skinuo njihovu službenu aplikaciju, no uvidio sam da nema dosta informacija i da korisnici nisu zadovoljni. Najvažnije je to što nema kašnjenja vlakova što je svim putnicima usluge HŽ-a jako bitno, pa tako i meni. Nakon skidanja službene aplikacije HŽ-a nisam bio zadovoljan te sam odlučio pokrenuti projekt i razviti sam svoju aplikaciju koja će sadržavati kašnjenja, ali i dodatne značajke i informacije. Nakon otprilike mjesec dana programiranja, dizajniranja sučelja i baze podataka, stavio sam ju na Google Play.

Što sve ova aplikacija nudi onima koji putuju vlakom?

Prilikom pokretanja aplikacije pokazuje se vozni red. Tu se mogu odabrati razni parametri, od odabira putovanja u jednom smjeru ili povratnog putovanja, odabira polaznog i odredišnog kolodvora kao i inače, odabira via kolodvora i povratnog kolodvora, odabira broja putnika, popusta koji će biti uračunat u cijenu, razreda vlaka, datuma i vremena polaska, odnosno povratka itd.

FOTO: Josip Šalković

Ako često putujete na nekoj relaciji, nakon odabira parametara stisnite dodaj u moje relacije" i ta će se relacija pojavljivati tamo uvijek. Na vama je samo da mijenjate datum i vrijeme polaska, vrlo jednostavno. Nakon pritiska na „pretraži", izlistava se vozni red od kojih svaka linija sadrži broj vlaka, dolazak, polazak, cijenu, broj presjedanja, trajanje putovanja i naravno podatak kasni li vlak ili ne.

Također možete pretraživati kolodvore i stanice, počnete li upisivati naziv stanice i pritiskom na željeni kolodvor pokazuje se nova aktivnost s dolascima i odlascima s određene stanice. Svaki dolazak i odlazak sadrži, osim broja vlaka, i vrijeme, kašnjenje, peron na koji dolazi, kolosijek na koji dolazi i vrstu vlaka. Ako podatci nisu dostupni, ispisuje se „nema informacija". I zadnje, kartica stanja u prometu omogućava pregledavanje zadnjih vijesti iz stanja u prometu i radova na pruzi tako da su korisnici uvijek pravovremeno obaviješteni.

FOTO: Josip Šalković

Koliko truda i vremena treba kako bi se jedna ovakva aplikacija napravila? Jesi imao kakvu pomoć?

Uložio sam dosta truda u ovu aplikaciju jer sam htio sebi i drugima napraviti jedan potpun proizvod, a ne poluproizvod. Htio sam ga realizirati tako da bude što jednostavniji za korištenje. Stoga sam se vodio tom logikom jednostavnosti. Što se tiče pomoći, isključivo su mi pomogli moje znanje koje sam stekao na fakultetu iz pojedinih kolegija te dobra volja i učenje o sustavu Android. Ovo mi nije prva aplikacija, stoga imam malo iskustva iz prijašnje. Smatram da je najvažnije da ono što radite radite iz ljubavi i na kraju će biti dobro.

Kako su ljudi prihvatili aplikaciju, iako je tek nedavno izašla, vjerujem da već postoje neke reakcije?

Povratne informacije su i više nego dobre tako da sam jako zadovoljan. Javili su mi se neki korisnici na mail kako bi pohvalili izvedbu ili smo razjasnili poteškoće ako ih je bilo. Recenzije su odlične, za sada je sve bolje nego što sam mogao zamisliti. Iskreno, nisam se nadao tako dobroj reakciji, ali pozitivna iznenađenja u životu uvijek su dobra.

Što je sljedeće u planu, imaš li kakvu ideju za neku drugu aplikaciju ili ćeš ovu nadograđivati da bude još bolja?

Trenutno za budućnost nemam planova osim fokusirati se na fakultet. Trenutno sam na 3. godini i završavam preddiplomski pa mi je to prioritet. Ako mi u međuvremenu na pamet padne neka dobra ideja, mogao bih je pokušati realizirati. Danas je teško biti inovativan jer je puno stvari već na tržištu pa, kao prvo, morate imati dobru ideju, a onda su tu još i zainteresiranost korisnika i kvaliteta izvedbe. Svaki se programer, pa tako i ja, prije realizacije svoje aplikacije pita koliko bi ljudima mogla koristiti i hoće li im pomoći, konkretno u mom slučaju pri putovanju. Jer, ako napravite nešto što neće koristiti svojoj namjeni, propao vam je projekt. Naravno da ću nadograđivati ovu aplikaciju, već imam neke planove što bih mogao novo ubaciti, što popraviti, ali time ću se baviti naknadno. Nadam se da će ova aplikacija pomoći svim putnicima koji koriste usluge HŽ putničkog prijevoza.

Misliš li da bi u budućnosti mogao imati neku veću zaradu od izrade aplikacija?

Mi razvojni programeri u Hrvatskoj još nemamo mogućnost plaćanja kod stavljanja aplikacije na Google Play jer naša zemlja još nije podržana. No, moja prva namjera nije bila profit već razvijanje sebe, stjecanje znanja i vještina u programiranju za Android jer se još uvijek razvijam kao programer. Jedini oblik zarade koji bih mogao imati od ove aplikacije bio bi kada bi Google automatski, nakon određenog broja skidanja aplikacije, ubacio u nju oglase i reklame zbog čega bi mi uplaćivali novce na račun. No, na to mi ne možemo utjecati. Naravno da ću nakon završetka fakulteta ostvarivati profit izradom aplikacija jer ću se time baviti, ali u ovoj fazi života i studija jako teško.

FOTO: JOSIP ŠALKOVIĆ