Ujedinjeni Filozofski – Mozaik riječi

Interdisciplinarni skup studentskih udruga Filozofskog fakulteta bavit će se temom jezika

https://pixabay.com/en/the-conference-lecture-lecture-hall-3248255/

Skup Ujedinjeni Filozofski – Mozaik riječi održat će se od 25. do 27. travnja, a uz društveni program moći će se poslušati i različita predavanja na temu jezika.

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta u Zagrebu po prvi put organizira studentski interdisciplinarni skup. Ove godine svi zainteresirani imaju priliku poslušati različita predavanja na temu jezika. S različitih gledišta raspravljat će se o jednom fenomenu koji predstavlja nepresušan izvor za brojne studentske radove i rasprave. Odabrani pristup temi potiče mlade na kreativnost, promišljanje, ali i njihovo međusobno upoznavanje, druženje te suradnju.

U prostorima fakulteta od 25. do 27. travnja na konferenciji nazvanoj Ujedinjeni Filozofski – Mozaik riječi moći ćete naučiti mnoštvo novih informacija i sudjelovati u društvenom programu skupa.

Teme radova podijeljene su u nekoliko skupina:

  • Razvoj jezika
  • Jezik i tekst
  • Jezik i politika
  • Jezik i kultura/društvo
  • Jezik i tehnologija
  • Jezik i mediji.

Lidija Bajuk 25. će travnja od 13 sati u svom predavanju nazvanom Nekad bilo, sad se spominjalo – Stara vjerovanja u svakodnevnoj komunikaciji i u suvremenom hrvatskom jeziku govoriti o starim vjerovanjima do danas sačuvanim u našem jeziku. Također, u sklopu velikog skupa održat će se i panel-rasprava Obrazovanje danas: kurikul(um)i za Povijest i Hrvatski jezik – kritike i prijedlozi.

Dodatne informacije o skupu potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Anglophilia

Filozofski fakultet u Zagrebu

Traju prijave za sudjelovanje na međunarodnoj anglističkoj konferenciji

Odlična prilika za studente engleskog jezika da svoje ideje i radove predstave na konferenciji Anglophilia, međunarodnoj studentskoj anglističkoj konferenciji.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Događanja na Filozofskom fakultetu

Studenti solidarni s izbjeglicama; pripremaju predstavljanje inicijative uz glazbeni program

„Studenti za izbjeglice“ studentska je inicijativa koja se bavi edukacijom i povezivanjem volontera s akterima civilnog društva u radu s izbjeglicama. Uz predstavljanje, u njenoj organizaciji sve posjetitelje očekuje bogat glazbeni program na Filozofskom fakultetu.

Glasanje (izbori), naslovna

Jezična razmatranja aktualnih događaja

Jesmo li glasali ili smo se glasali?

U hrvatskome jeziku, „glasati“ i „glasati se“ dva su različita glagola. To, vjerujem, ne treba dodatno objašnjavati; nije kvantna fizika. Pa smo tako od nedoumice treba li reći „glasovati“ ili „glasati“ došli i do razlike između glagola „glasati“ i „glasati se“. Joj, ovaj hrvatski – komplicirana li jezika.

Dekan Previšić

Odluka Senata

Vlatko Previšić više nije dekan Filozofskog fakulteta

Razriješivši dekana koji je izjavio da ne misli podnijeti zahtjev za umirovljenjem, Senat je izbjegao blokadu Filozofskog fakulteta koju je plenum najavio ako Previšić ne ode s funkcije do početka akademske godine.

Idiom8

Humoristične ilustracije najčešćih idioma

FOTO: Smiješni idiomi u engleskom jeziku

Iako odlično vladate nekim stranim jezikom, izgubite se ili nasmijete u doslovnom prijevodu njegovih specifičnih izreka. Pogledajte kako to izgleda na engleskom jeziku!