LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budućnost poljoprivrede

IAAS Hrvatska domaćin svjetskog kongresa; potiče zapošljivost studenata agronomije

IAAS Hrvatska domaćin je svjetskog kongresa kojem je cilj umrežavanje studenata, razmjena znanja i iskustava radi povećanja prepoznatljivosti struke i zapošljivosti studenata agronomije. Otvorenje će se održati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dok se stručni dio seli u Istru i Sjevernu Dalmaciju.

IAAS Hrvatska domaćin je svjetskog kongresa kojem je cilj umrežavanje studenata, razmjena znanja i iskustava radi povećanja prepoznatljivosti struke i zapošljivosti studenata agronomije. Otvorenje će se održati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dok se stručni dio seli u Istru i Sjevernu Dalmaciju.

Od 13. do 31. srpnja 2018. preko 100 domaćih i stranih studenata, budućih stručnjaka u području agronomije, sastat će se u Hrvatskoj kako bi raspravljali o budućnosti poljoprivrede u cijelom svijetu. Samim nazivom kongresa Croatia: A Tale of Land and Water organizatori su htjeli ukazati na bogatstvo prirodnih ljepota naše države te ih sudionicima prikazati što je više moguće .

Svečano otvorenje i prvi, konstituirajući dio Kongresa održat će se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok će stručni dio biti sastavljen od stručno-edukacijskih posjeta i radionica u Istri i Sjevernoj Dalmaciji. Glavni je cilj događaja umrežavanje studenata, razmjena znanja i iskustava radi povećanja prepoznatljivosti struke i zapošljivosti studenata agronomije kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu. Organizatori ističu kako se nadaju da će nakon događaja svi prisutni sudionici nastaviti s ostvarivanjem utjecaja na društvo u pogledu svjesnosti očuvanja i održivosti gospodarenja sa zemnim i vodenim resursima.

1. tjedan – Zagreb

Početak i otvorenje kongresa održat će se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je u kategoriji poljoprivrednih znanosti pozicioniran među top 200 sveučilišta temeljem tri međunarodne rang-liste što ukazuje na njegovu kvalitetu i međunarodnu prepoznatljivost. Studenti će prisustvovati na čak četiri stručna predavanja i pet tematskih konferencija, a pokrit će se razne teme – od ekološke poljoprivrede i agroturizma, preko klimatskih promjena, pa sve do novih tehnologija u poljoprivredi. Osim što će moći uživati u ljepotama gospodarskog, kulturnog i povijesnog središta kao što je grad Zagreb, priredit će im se dva stručno-edukativna posjeta okolici Zagreba s ciljem približavanja poljoprivrede kontinentalne regije Hrvatske.

2. tjedan – Istra

Drugi tjedan Kongres se seli na Jadransku obalu, točnije u Istru, u gradić Lovran koji će služiti kao polazna točka za sve ostale posjete. Grad lovora nalazi na istočnoj obali Istre, podno padina planine Učke, te ima dugu povijest koja se proteže još u antičko doba. Studenti agronomije i srodnih znanosti moći će upoznati naš najveći poluotok tijekom šest stručno-edukativnih posjeta koji će biti koncipirani tako da prikažu razne aspekte poljoprivrede – od maslinarstva i vinogradarstva preko povrćarstva do stočarstva, od tradicionalne do moderne poljoprivrede. Osim što će se upoznati s poljoprivrednim, a samim time i gospodarskim obilježjima ovog kraja, imat će priliku uživati u brojnim prirodnim i kulturnim čarima ove hrvatske regije od kojih ponajprije treba spomenuti Nacionalni park Brijuni.

3. tjedan – Dalmacija

Treći i posljednji tjedan odvijat će se u Dalmaciji sa smještajem u gradu Zadru. Osim što je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, ovaj je grad ujedno i administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije te pruža idealan spoj tradicionalnog i modernog. Da bi se studentima što više približile poljoprivredna i ekološka slika primorske Hrvatske, organizirat će se 8 stručno-edukativnih posjeta, uglavnom na području Sjeverne i Središnje Dalmacije. Sudionici će također učiti o kulturi i tradiciji Dalmacije, ali i raspravljati o budućnosti poljoprivrede, ribarstva i ekologije.

Događaj organizira hrvatska podružnica IAAS-a (International Association of Students in Agricultural and Related Sciences) vodeće studentske organizacije u području agronomije i srodnih znanosti. IAAS je osnovan 1957. godine, a okuplja više od 10 000 studenata iz više od 50 zemalja diljem svijeta. Njen je cilj promoviranje razmjene iskustava, znanja, vrijednosti i ideja. Hrvatski je pak ogranak osnovan 1993. godine sa sjedištem na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te od tada uspješno organizira razne aktivnosti kojima promovira ruralni razvoj, edukaciju mladih stručnjaka te razmjenu znanja kako bi se povećao potencijal hrvatske poljoprivrede.

FOTO: PIXABAY