Budućnost poljoprivrede

IAAS Hrvatska domaćin svjetskog kongresa; potiče zapošljivost studenata agronomije

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/11/07/08/49/hand-1030564_960_720.jpg

IAAS Hrvatska domaćin je svjetskog kongresa kojem je cilj umrežavanje studenata, razmjena znanja i iskustava radi povećanja prepoznatljivosti struke i zapošljivosti studenata agronomije. Otvorenje će se održati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dok se stručni dio seli u Istru i Sjevernu Dalmaciju.

Od 13. do 31. srpnja 2018. preko 100 domaćih i stranih studenata, budućih stručnjaka u području agronomije, sastat će se u Hrvatskoj kako bi raspravljali o budućnosti poljoprivrede u cijelom svijetu. Samim nazivom kongresa Croatia: A Tale of Land and Water organizatori su htjeli ukazati na bogatstvo prirodnih ljepota naše države te ih sudionicima prikazati što je više moguće .

Svečano otvorenje i prvi, konstituirajući dio Kongresa održat će se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok će stručni dio biti sastavljen od stručno-edukacijskih posjeta i radionica u Istri i Sjevernoj Dalmaciji. Glavni je cilj događaja umrežavanje studenata, razmjena znanja i iskustava radi povećanja prepoznatljivosti struke i zapošljivosti studenata agronomije kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu. Organizatori ističu kako se nadaju da će nakon događaja svi prisutni sudionici nastaviti s ostvarivanjem utjecaja na društvo u pogledu svjesnosti očuvanja i održivosti gospodarenja sa zemnim i vodenim resursima.

1. tjedan – Zagreb

Početak i otvorenje kongresa održat će se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je u kategoriji poljoprivrednih znanosti pozicioniran među top 200 sveučilišta temeljem tri međunarodne rang-liste što ukazuje na njegovu kvalitetu i međunarodnu prepoznatljivost. Studenti će prisustvovati na čak četiri stručna predavanja i pet tematskih konferencija, a pokrit će se razne teme – od ekološke poljoprivrede i agroturizma, preko klimatskih promjena, pa sve do novih tehnologija u poljoprivredi. Osim što će moći uživati u ljepotama gospodarskog, kulturnog i povijesnog središta kao što je grad Zagreb, priredit će im se dva stručno-edukativna posjeta okolici Zagreba s ciljem približavanja poljoprivrede kontinentalne regije Hrvatske.

2. tjedan – Istra

Drugi tjedan Kongres se seli na Jadransku obalu, točnije u Istru, u gradić Lovran koji će služiti kao polazna točka za sve ostale posjete. Grad lovora nalazi na istočnoj obali Istre, podno padina planine Učke, te ima dugu povijest koja se proteže još u antičko doba. Studenti agronomije i srodnih znanosti moći će upoznati naš najveći poluotok tijekom šest stručno-edukativnih posjeta koji će biti koncipirani tako da prikažu razne aspekte poljoprivrede – od maslinarstva i vinogradarstva preko povrćarstva do stočarstva, od tradicionalne do moderne poljoprivrede. Osim što će se upoznati s poljoprivrednim, a samim time i gospodarskim obilježjima ovog kraja, imat će priliku uživati u brojnim prirodnim i kulturnim čarima ove hrvatske regije od kojih ponajprije treba spomenuti Nacionalni park Brijuni.

3. tjedan – Dalmacija

Treći i posljednji tjedan odvijat će se u Dalmaciji sa smještajem u gradu Zadru. Osim što je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, ovaj je grad ujedno i administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije te pruža idealan spoj tradicionalnog i modernog. Da bi se studentima što više približile poljoprivredna i ekološka slika primorske Hrvatske, organizirat će se 8 stručno-edukativnih posjeta, uglavnom na području Sjeverne i Središnje Dalmacije. Sudionici će također učiti o kulturi i tradiciji Dalmacije, ali i raspravljati o budućnosti poljoprivrede, ribarstva i ekologije.

Događaj organizira hrvatska podružnica IAAS-a (International Association of Students in Agricultural and Related Sciences) vodeće studentske organizacije u području agronomije i srodnih znanosti. IAAS je osnovan 1957. godine, a okuplja više od 10 000 studenata iz više od 50 zemalja diljem svijeta. Njen je cilj promoviranje razmjene iskustava, znanja, vrijednosti i ideja. Hrvatski je pak ogranak osnovan 1993. godine sa sjedištem na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te od tada uspješno organizira razne aktivnosti kojima promovira ruralni razvoj, edukaciju mladih stručnjaka te razmjenu znanja kako bi se povećao potencijal hrvatske poljoprivrede.

Komentari na članak

Vezani članci

foto

Kongres studenata i znanstvenika biomedicinskog područja

U tijeku su prijave za 13. izdanje uspješnog CROSS-a

Croatian Student Summit međunarodni je znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja. Ove će se godine održati od 18. do 21. travnja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Trg kralja Tomislava

Studenti agronomije

„European Directors Meeting" okupio svjetsko predstavništvo IAAS-a u Zagrebu

– Zahvaljujem izvrsnim trenerima koji su me naučili vještinama koje ću moći upotrebljavati svakodnevno donoseći odluke te što su mi promijenli percepciju određenih stvari na bolje. – ističe predstavnica grčkog IAAS-a.

3. kongres savjeta mladih

Kongres u Zagrebu

Koordinacija savjeta mladih: 70% mladih želi otići iz RH zbog korupcije, klijentelizma i nepotizma

Pred predstavnicima 30 savjeta mladih predstavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da 70% mladih razmišlja o napuštanju Hrvatske. Kao glavne razloge navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nepovjerenje u institucije i u razvoj društva, manjak perspektive i niske plaće.

Hitna medicina

Znanstveno-stručni program u Rijeci

3. „Kongres hitne medicine” okuplja studente i mlade liječnike s ciljem razmjene ideja i znanja

Pod organizacijskom palicom vrijednih studenata medicine edukacijski i stručni sadržaji događanja pružaju izvrsnu mogućnost povezivanja studenata i novopečenih liječnika koji žele iskoristiti priliku za usavršavanje vlastitih znanja o svim aspektima hitne medicine kao dinamične i izazovne struke koju će potencijalno prepoznati kao životni poziv.

Ana Marija i Jasmina u početnoj fazi izrade žitne lađe

Žitni put Kupa - Sava

Studentica radi na oživljavanju povijesnog trgovačkog puta rijekom Kupom

Popričali smo s Anom Marijom Marić, studenticom druge godine diplomskog studija Agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koja volonterski radi na oživljavanju povijesnog trgovačkog puta rijekom Kupom.