Problemi na Borongaju

Hrvatskim studijima osim blokade prijeti i štrajk profesora

Prosvjed Hrvatski studiji

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja sa svojim članovima sutra ide u štrajk na Hrvatskim studijima, objavio je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Razlog štrajka po njemu je vrlo jednostavan – ukidanje upisnih kvota za studij filozofije na Hrvatskim studijima rezultira smanjenjem broja studenata, smanjenje broja studenata smanjenjem broja profesora koji će, usprkos iznimno visokom obrazovanju, ostati bez posla.

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti. Prorektor Sveučilišta u Zagrebu i osnivač Hrvatskih studija Ante Čović branio je stavove Senata sveučilišta. Rekao je da je ukidanje filozofije, kao i preimenovanje Hrvatskih studija u odjel, dio ispunjenja zadaća koje ministarstvo traži da bi se Hrvatski studiji reakreditirali.

Na tu izjavu odgovorio mu je profesor s Hrvatskih studija Tomislav Bracanović, koji tvrdi da je najbolji pokazatelj procesa reakreditacije izbor Hrvatskih studija za najbolje društveno-humanističko visoko učilište u zemlji. Nakon toga, kaže Bracanović, Sveučilište je blokiralo njihov napredak te nije dopustilo da se uvede filozofija kao dvopredmetni studij pa je došlo do nerazmjera broja studenata i profesora na diplomskom studiju filozofije.

Što se studentske blokade tiče, predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivana Široki izjavila je da takav način prosvjeda nije primjeren akademskim građanima te da se mora pronaći način da se problemi riješe dijalogom. Vilim Ribić se s njom nije složio, rekavši da je građanski neposluh opcija ako se iscrpe sva moguća sredstva za rješavanje problema mirnim putem. 

Pokretači studentske blokade, koja traje dva dana, studenti su Hrvatskih studija udruženi u incijativu Studenti govore, povezani s Plenumom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u takozvanu Studentsku platformu. Njihov je legitimitet prodekan Čović jasno negirao, na što mu je voditelj Mislav Togonal postavio pitanje jesu li studenti koji su sudjelovali u buni tijekom Hrvatskog proljeća imali legitimitet. Za profesora Danijela Labaša, koji je rekao da će se boriti protiv ukidanja studija filozofije, prosvjedi su izraz ljubavi studenata prema Hrvatskim studijima. Labaš je izjavio da će, unatoč blokadi, pokušati održati nastavu.

Dok Labaš vjeruje da će se s vremenom filozofija ponovo uvesti na Hrvatske studije, profesor Bracanović raspravu je zaključio izjavom da je ovo samo – početak rastakanja Hrvatskih studija.

Komentari na članak

Vezani članci

Obrazovanje i budućnost

5. sjednica Rektorskog zbora u tekućoj akademskoj godini

Rektorski zbor želi udvostručenje financijskih sredstava za istraživanja

U Rijeci se 22. veljače održala peta sjednica Rektorskog zbora. Donosimo vam glavne teme sjednice i zaključke rasprava.

FFZG izvana

Službeno priopćenje Sveučilišta u Zagrebu

Boras: „Rektor i Senat ne mogu smijeniti Previšića", novi plenum u ponedjeljak

„Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora." – piše u priopćenju Sveučilišta.

Naslovna

Europske sveučilišne igre

Zagreb i Rijeka uspješno prošli još jednu provjeru prije dolaska 5000 studenata sportaša

Peteročlana delegacija, u čijem su sastavu bili predstavnici izvršnog odbora EUSA-e Aitor Canibe Sanchez, Kemal Tamer, Arie Rosenzweig te glavni tajnik Matjaž Pečovnik i sportski direktor Patrik Peroša, izrazila je zadovoljstvo zatečenim stanjem provedenih i započetih radova u sklopu pripreme Igara te su zajednički ocijenili kako čitava organizacija teče prema planovima.

BIO

BIOCentar

Otvoren Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije

BIOCentar je inkubatorski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije koji nudi infrastrukturu i usluge za razvoj biotehnoloških tvrtki. Osiguravat će specijaliziranu laboratorijsku infrastrukturu za start-up poduzeća, postojeće biotehnološke tvrtke i istraživačke projekte, a u njegovoj ponudi ističe se nekoliko posebno pripremljenih programa: poslovna inkubacija (BIOInkubacija), transfer tehnologije (BIOTransfer), edukacija (BIOedukacija), poslovno povezivanje (BIOUmreživanje) te dostupnost infrastrukture (BIOInfrastruktura).

Rektorat pročelje

Na današnji dan

Dan Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu spada među najstarija sveučilišta u Europi te je najstarije sveučilište u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem.