Problemi na Borongaju

Hrvatskim studijima osim blokade prijeti i štrajk profesora

Prosvjed Hrvatski studiji

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja sa svojim članovima sutra ide u štrajk na Hrvatskim studijima, objavio je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Razlog štrajka po njemu je vrlo jednostavan – ukidanje upisnih kvota za studij filozofije na Hrvatskim studijima rezultira smanjenjem broja studenata, smanjenje broja studenata smanjenjem broja profesora koji će, usprkos iznimno visokom obrazovanju, ostati bez posla.

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti. Prorektor Sveučilišta u Zagrebu i osnivač Hrvatskih studija Ante Čović branio je stavove Senata sveučilišta. Rekao je da je ukidanje filozofije, kao i preimenovanje Hrvatskih studija u odjel, dio ispunjenja zadaća koje ministarstvo traži da bi se Hrvatski studiji reakreditirali.

Na tu izjavu odgovorio mu je profesor s Hrvatskih studija Tomislav Bracanović, koji tvrdi da je najbolji pokazatelj procesa reakreditacije izbor Hrvatskih studija za najbolje društveno-humanističko visoko učilište u zemlji. Nakon toga, kaže Bracanović, Sveučilište je blokiralo njihov napredak te nije dopustilo da se uvede filozofija kao dvopredmetni studij pa je došlo do nerazmjera broja studenata i profesora na diplomskom studiju filozofije.

Što se studentske blokade tiče, predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivana Široki izjavila je da takav način prosvjeda nije primjeren akademskim građanima te da se mora pronaći način da se problemi riješe dijalogom. Vilim Ribić se s njom nije složio, rekavši da je građanski neposluh opcija ako se iscrpe sva moguća sredstva za rješavanje problema mirnim putem. 

Pokretači studentske blokade, koja traje dva dana, studenti su Hrvatskih studija udruženi u incijativu Studenti govore, povezani s Plenumom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u takozvanu Studentsku platformu. Njihov je legitimitet prodekan Čović jasno negirao, na što mu je voditelj Mislav Togonal postavio pitanje jesu li studenti koji su sudjelovali u buni tijekom Hrvatskog proljeća imali legitimitet. Za profesora Danijela Labaša, koji je rekao da će se boriti protiv ukidanja studija filozofije, prosvjedi su izraz ljubavi studenata prema Hrvatskim studijima. Labaš je izjavio da će, unatoč blokadi, pokušati održati nastavu.

Dok Labaš vjeruje da će se s vremenom filozofija ponovo uvesti na Hrvatske studije, profesor Bracanović raspravu je zaključio izjavom da je ovo samo – početak rastakanja Hrvatskih studija.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji

Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Zajednička fotografija

Studentska terenska nastava iz hrvatske dijalektologije po Hrvatskom zagorju

Studenti s Hrvatskih studija otputovali u Zagorje u sklopu nastave

Dvodnevna terenska nastava pružila je studenticama i studentima priliku da se upoznaju s različitim kajkavskim zagorskim govorima te upoznaju brojne zanimljive kulturne spomenike kojima obiluje Hrvatsko zagorje.

Isto

Maraton karijera na Hrvatskim studijima

Stručnjakinje progovaraju o influencerstvu i drugim trendovima digitalnog marketinga i PR-a

Drugi Maraton karijera vodi nas do Hrvatskih studija. Studenti će 20. ožujka od 16:00 imati priliku poslušati predavanja Kristine Gotovac i Anamarije Virant o karijeri i iskustvu u PR menadžmentu i digitalnom marketingu.

Antonia Erent Ondrušek

Studenti - roditelji

Intervju: Kako je biti istovremeno student i roditelj?

„Najveći problem je taj što su predavanja obavezna i što moram biti odvojena od svog sina. Možda to ne bi bio takav problem da su predavanja bolje organizirana, da je program bogatiji i da se profesori više trude. Nekad mi stvarno bude žao što moram sjediti u dvorani i zuriti u strop dok me moj maleni čeka doma.“

Čudni filmovi

Filmska potraga za smislom života

Čudni i bizarni filmovi koji potiču na promišljanje o životu

Futuristički filmovi, "pomaknuti" mjuzikli, psihološki trileri, sve su to filmovi koji tjeraju na velika promišljanja o svijetu, smislu života i traženje odgovora na pitanje – što je bilo prvo, kokoš ili jaje.