LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje stipendija i školarina u Europskim zemljama

Hrvatska nudi male stipendije, studentski zajmovi još uvijek nepoznanica

Iako imaju mogućnost „uživati“ u pravu na besplatan upis na fakultet i stipendije, riječ je o luksuzu koji je dostupan jednoj manjoj skupini studenata.

Iako imaju mogućnost „uživati“ u pravu na besplatan upis na fakultet i stipendije, riječ je o luksuzu koji je dostupan jednoj manjoj skupini studenata.

Razlike među europskim zemljama po visini školarine i stipendije velikog su razmjera. Tako se, primjerice, u Engleskoj cijene školarina kreću od 9 do 21 tisuću funti. S druge strane, niske školarine imaju zemlje poput Irske, Španjolske, Nizozemske ili Portugala. Podaci su to novog izvješća Eurydice  Europske komisije o studentskim stipendijama i školarinama. 

Kada su u pitanju stipendije i visoko obrazovanje u Hrvatskoj, situacija je poprilično loša. Naime, još uvijek je na snazi odluka po kojoj pravo na besplatno visokoškolsko obrazovanje imaju samo studenti koji prvi put upišu fakultet, ali ujedno moraju i ući u propisanu kvotu fakulteta na koji se upisuju. Ostali studenti imaju pravo na upis na fakultet, ali uz plaćanje školarine.

Prema tome, u Hrvatskoj trenutno samo 40% studenata može upisati fakultet besplatno, manje od 10% ih dobiva stipendije, a studentski zajmovi kod nas nisu ni u najavi. Osim Hrvatske, samo stipendije studentima omogućuju i Bosna i Hercegovina, Rumunjska i Španjolska, a studenti na Islandu nemaju pravo ni na stipendiranje.

FOTO: FREEIMAGES.COM