Istraživanje pokazalo

Hrvatska najgora u Europi po pitanju kvalitete visokoškolskog obrazovanja

Studenti

Najbolji sustav visokoškolskog obrazovanja imaju Sjedinjene Američke Države, a od nas su gori samo Meksiko, Tajland, Iran, Indija i Indonezija.

Rezultati svjetske mreže za istraživanje visokoškolskog obrazovanja Universitas 21 za 2018. godinu pokazuju kako smo najgora država Europe po pitanju kvalitete sustava visokoškolskog obrazovanja. Od 50 zemalja koje su istraživali, nalazimo se na 45. mjestu. 

Pedeset zemalja istraživalo se na osnovu 24 atributa. Također, zemlje su rangirane su prema 4 modula: resursi, političko okruženje, povezanost i uspješnost studenata po završetku studija. U ukupnom poretku, prva država na ljestvici ima 100 bodova, dok se ostale rangiraju kao postotak u odnosu na taj najviši rezultat. 

Najbolji sustav visokoškolskog obrazovanja imaju Sjedinjene Američke Države, zatim slijede Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Danska i Finska. Ispred nas su Slovenija na 29. mjestu, Srbija na 42, Rumunjska na 43. i Bugarska na 44. Od nas su gori samo Meksiko, Tajland, Iran, Indija i Indonezija.

Iz ovog istraživanja zanimljiv je podatak kako je prema stupnju ekonomske razvijenosti u ukupnom poretku Srbija na 3. mjestu, dok je Hrvatska tek na 46. Detaljnije informacije možete pogledati na poveznici

Profesor Ross Williams u videu objašnjava koja se točno metodologija koristila u istraživanju te interpretira rezultate. 

IZVOR: Vimeo

Komentari na članak

Vezani članci

Osijek

Daroviti studenti, učenici i deficitarna zanimanja

Grad Osijek raspisao Natječaj za dodjelu stipendija

Grad Osijek raspisao je natječaj za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima te onima koji se školuju za deficitarna zanimanja. Učenici se mogu prijaviti do 15. listopada, a studenti do 31. listopada 2015.

Sajam stipendija 2015. - naslovna

Predstavlja se kao idealno odredište za hrvatske studente koji žele studirati u inozemstvu

Slovenija po prvi puta Zemlja partner 11. Sajma stipendija i visokog obrazovanja

Na ovogodišnjem Sajmu Zemlju partnera, Sloveniju zastupat će predstavnici čak 16 institucija, uključujući sva 4 slovenska sveučilišta.

Čovjek i vino

Mate Vučić

Kroz Bosnu i prašumu

O Bosni i Hercegovini i novonastaloj situaciji mnogi se postavljaju kao da sve razumiju, sve im je jasno i kako su raskrinkali ove ili one, lijeve ili desne, nacionaliste ili anacionalne…Kritičkim promišljanjem, uzimanjem više perspektiva u obzir idemo vidjeti što se događa u dvorištu naših susjeda, makar se izgubili u prašumi kontroverzi.

Mapa uzroka smrti diljem svijeta

Bolest, rat ili nešto drugo?

VIDEO: Najčešći razlozi prerane smrti u državama diljem svijeta

Istraživanje objavljeno 2013. godine donosi nam razloge zašto ljudi diljem svijeta umiru prerano. U nekim državama razlozi su bolest ili automobilska nesreća, dok je u drugima krivac rat.

Govornici na konf

Zapošljavanje mladih

Uspjesi projekta „Črnkas – Črnomerec Poslovni klub" predstavljeni u Europskom parlamentu

Vrlo uspješni rezultati projekta Grada Zagreba i Instituta za stručno usavršavanje mladih „Črnkas – Črnomerec poslovni klub" predstavljeni su na konferenciji o zapošljavanju mladih.