LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete EduCentra

Gotovo trećina studenata odgodila diplomu zbog produljenja studentskih prava

Je li bolje biti vječni student ili završiti fakultet u najkraćem roku istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na više od 420 ispitanika.

Je li bolje biti vječni student ili završiti fakultet u najkraćem roku istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na više od 420 ispitanika.

Nema života do studentskog života. Redovni studenti u Hrvatskoj uživaju mnoge privilegije koje ostali građani nemaju. No, kako bi zadržali te privilegije, moraju izvršavati na vrijeme svoje obaveze. Je li bolje biti vječni student ili završiti fakultet u najkraćem roku istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na više od 420 ispitanika.

Najveći broj ispitanika naveo je kako su diplomirali na vrijeme ili planiraju diplomirati na vrijeme. No, komentari na ovu odluku nisu naročito pozitivni pa tako ispitanici ističu kako su 'bili naivni da će se zaposliti za koliko-toliko normalnu plaću.' Dio ispitanika navodi da su diplomirali kako više ne bi imali troškova. Ispitanici zaključuju da bi 'bilo bolje da su odgodili diplomu, jer nema posla u struci.' Nadaju se zapošljavanju tijekom sezone.

Više od jedne četvrtine ispitanika odgodilo je diplomu zbog studentskog posla. Jedan ispitanik podijelio je svoje iskustvo:

– Odgodio sam svoju diplomu zbog posla preko Student servisa što se pokazalo izvrsnim potezom jer sam se zaposlio u firmi u kojoj sam počeo kao student i bez obzira na manje šanse za upisom magisterija nije mi žao! –

Dio ispitanika navodi i kako se studentski poslovi nerijetko plaćaju više od stručnog osposobljavanja, a na tragu istoga, ističu da se 'čak i stručno osposobljavanje slabo nudi.' Nekolicina ispitanika odgodila je diplomu zbog upisivanja još jednog izvanrednog diplomskog studija kojeg je potrebno financirati, a rad preko studentskog ugovora dobra je prilika za to.

Za gotovo trećinu ispitanika (26 posto) razlog za odgodu diplome je strah od nemogućnosti kasnijeg zaposlenja u struci. Među ispitanicima prevladava mišljenje da 'za posao moraš imati vezu.'

Ispitanici ističu i loše stanje u državi: – U Hrvatskoj je katastrofa, ne znam hoću li naći posao nakon što diplomiram. Pod hitno odlazim u inozemstvo!

Najmanji dio ispitanika (8 posto), odgodio je diplomu zbog drugih studentskih prava, poput korištenja studentske menze ili smještaja u studentskom domu. Također, jedna ispitanica ističe da je odgodila diplomu 'kako bi iskoristila mogućnost odrađivanja stručne prakse u inozemstvu.'