LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Institut za razvoj obrazovanja

Glavni razlozi zašto učenici i studenti ne smiju propustiti Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu

Osim informacija o stipendijama, posjetitelji će čuti brojne druge informacije. Govorit će, između ostalog, robotica Pepper te mladi inspirativni lideri.

Osim informacija o stipendijama, posjetitelji će čuti brojne druge informacije. Govorit će, između ostalog, robotica Pepper te mladi inspirativni lideri.

Institut za razvoj obrazovanja organizira 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Posjetitelji Sajma moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i studijske programe u Hrvatskoj i inozemstvu. Paralelno s izlagačkim dijelom Sajma, gdje će posjetitelji moći razgovarati s predstavnicima visokih učilišta i bivšim stipendistima, održat će se i inspirativni popratni program. 

Na Sajmu će se, dakle, predstaviti stipendije i drugi oblici financijske potpore za studiranje, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna srednjoškolcima, studentima i mladim profesionalcima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz to, ovaj je događaj prilika da se sudionici dobro zabave i steknu motivaciju za daljnje obrazovanje, a izdvajamo glavne razloge zašto ga učenici i studenti ne smiju propustiti.

  • Mogu pronaći stipendiju!

Na Sajmu će sudjelovati više od 40 izlagača iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Velike Britanije, Danske, SAD-a, Kanade, Japana i drugih zemalja svijeta, koji će pružati informacije o više od 10 000 stipendija i studijskih programa. Izlagat će različite institucije i organizacije poput državnih institucija, jedinica regionalne i lokalne samouprave (županije, općine i gradovi), hrvatskih i inozemnih javnih i privatnih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, veleposlanstva i stranih kulturnih centra, privatnih tvrtki te nevladinih organizacija i zaklada.

  • Mogu saznati sve što ih zanima o državnim i STEM stipendijama i kako se za njih prijaviti!

Na Sajmu će se održati radionica na kojoj posjetitelji mogu saznati sve o prijavi na državne stipendije za studente/ice nižeg socio-ekonomskog statusa i nove STEM stipendije koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ministarstvo dodjeljuje 13 400 stipendija godišnje koje doprinose povećanju dostupnosti visokog obrazovanja, povećanju završnosti studiranja te uspješnijem prelasku na tržište rada.

  • Mogu posjetiti izlagače u tzv. Hrvatskom kutku koji nude stipendije za studij u Hrvatskoj!

Na Sajmu će izlagati 11 visokih učilišta i institucija iz Hrvatske koje će biti smještene u poseban, vizualno istaknut i centralno smješten izlagački dio Sajma na kojemu će posjetitelji imati priliku saznati sve o stipendijama koje dodjeljuju visoka učilišta iz Hrvatske. Cilj je ovog kutka povećati vidljivost i istaknuti izlagače koji dodjeljuju stipendije za studij u Hrvatskoj.

  • Mogu steći zanimljiva i korisna poznanstva te dobiti korisne savjete za prijavu na stipendije!

Posebnost je i tzv. Speed dating sa stipendistima. Program je zamišljen tako da svi zainteresirani posjetitelji imaju priliku razgovarati s hrvatskim stipendistima koji su pohađali studijske programe na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kroz iskustva studenata posjetitelji će dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u Hrvatskoj i različitim zemljama svijeta.

  • Mogu poslušati zanimljiva predavanja i sudjelovati u radionicama!

U sklopu programa Sajma obrazovni savjetnici i stručnjaci održat će besplatna predavanja o mogućnostima studiranja u inozemstvu. Učenici i studenti također će dobiti korisne savjete za pisanje eseja i preporuka, kao bitnih dijelova upisnog procesa na visoka učilišta.

  • Mogu naučiti nešto novo, a usput se i dobro zabaviti!

Vrlo je inspirativan i motivirajući dio programa Sajma panel naziva SAS Inspiracija: Od ideje do učinka na zajednicu. Mladi govornici i stručnjaci u svojem području prenijet će svoja iskustva u pokretanju projekata i inicijativa koji imaju pozitivan učinak za zajednicu. Dodatno, robotica Pepper, jedna od najmodernijih postignuća umjetne inteligencije, govorit će o zanimanjima budućnosti.

FOTO: IRO