Mobilne aplikacije koje su odnijele nagrade

Finale App Start Contesta 2014.

App Star Contest_dobitnici

App Start Contest, natjecanje u organizaciji eSTUDENT-a, održava se treću godinu za redom. Koje su aplikacije ove godine odnijele pobjedu i osvojile vrijedne nagrade, pročitajte u tekstu.

U utorak, 20. svibnja, na FER-u je održano veliko finale App Start Contesta, edukativnog studentskog natjecanja u izradi mobilnih aplikacija.

U finalnu fazu natjecanja ušlo je 10 najboljih timova koji su trominutnim prezentacijama predstavili svoje projekte partnerima natjecanja, stručnjacima iz IT struke te ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Najboljim timovima dodjeljene su vrijedne nagrade. Najbolje aplikacije ovogodišnjeg natjecanja posjetitelji su imali priliku isprobati na uređajima koje je ustupio glavni partner natjecanja, Vipnet. Nakon službene završnice ugodno druženje nastavilo se u klubu KSET uz promotivna pića i odličnu glazbu.

Natjecanje se održava treću godinu zaredom, a ove se godine za vrijedne nagrade borilo preko 50 timova. Timovi su uz komentare stručnog žirija, konzultacije i edukativna predavanja od strane IT stručnjaka partnerskih tvrtki 4 mjeseca razvijali svoje ideje i rješenja, a u veliko finale se plasiralo sljedećih 10 timova: Oculi, Stella Vitae, Sound my vision, Croatia Rescue, Jukebox, Color Maze, Colorswitch, Mobicon, Room 8 i Project-code.

Nagrađene aplikacije

Nagradni fond ovogodišnjeg natjecanja, koji su omogućili partneri projekta Vipnet,  Infobip,  Troido Android Consulting, Nanobit, Degordian, Pet minuta i Omega Software, iznosio je za prvo mjesto 20.000 kn, za drugo mjesto 13.000 kn, te treće mjesto 7.000 kn. Osim glavnog nagradnog fonda dodjeljen je i poseban nagradni fond u iznosu od 2.000 kn za najbolji dizajn i 1.000 kn za najbolju prezentaciju, dok će se bonus nagrada u iznosu od 10.000 kn dodjeliti na jesen timu koji će nastaviti unaprijeđivati svoju aplikaciju.

Ovogodišnji dobitnici prvog mjesta natjecanja App Start Contest, nagrade za najbolju prezentaciju i dizajn projekta, su Tomislav Tenodi i Petra Zorić s aplikacijom Oculi. Aplikacija Oculi omogućava jednostavno i potpuno korištenje pametnih uređaja slijepim i slabovidnim osobama. Onemogućena registracija preko pametnih uređaja svedena je na manje od 15 sekundi.

–Povezali smo se s Udrugom slijepih Zagreb i sa savezom s kojim ćemo dalje raditi na poboljšanju same aplikacije, a uskoro planiramo ići i prezentirati aplikaciju u Njemačku i Englesku. Aplikacija će biti potpuno besplatna. Pristupačnost i bogat sadržaj pametnih uređaja s Oculi aplikacijom omogućit će slijepim i slabovidnim osobama bolji život i veću konkurenciju na tržištu – rekao nam je Tomislav.

Drugo mjesto pripalo je aplikaciji Sound my vision,  zabavnoj i inspirativnoj aplikaciji koja omogućava umjetnicima da svojim mobilnim uređajem kontroliraju multimedijske izvedbe i instalacije. Aplikacija prikuplja i obrađuje podatke iz različitih senzora i kamere mobilnog uređaja, u stvarnom vremenu analizira video iz kamere, računa brojne značajke iz slike te precizno detektira i prati pokretni objekt. Kombinacijom pokreta i tehnologije stvara se dinamičan, nepredvidljiv i nov žanr multimedijskih izvedbi, a aplikacija Sound my vision upravo olakšava i omogućuje njihovu realizaciju pružajući umjetnicima nove poglede i nove načine za ostvarenje vlastitih ideja.

Treće mjesto osvojila je aplikacija Jukebox koja rješava problem lošeg odabira glazbe ili DJ-a na zabavi, u klubu, caffee baru ili na događaju, te zamjenjuje potrebu za skupljim klasičnim džuboksom, pa čak i DJ-em. Korisnici glasaju za pjesme koje se nalaze na računalu vlasnika ili organizatora, pjesme se potom poredaju po broju glasova i ona s najviše glasova se pušta sljedeća - baš poput klasičnog džuboksa.

Ono što je posebno je to što se aplikacija vizualno prilagođava mjestu gdje ste izašli. Ako ste izašli u vaš omiljeni klub, ne samo da ćete moći birati pjesme već će aplikacija poprimiti vizualni identitet i sadržaj vezan uz vaš klub, što odaje dojam da klub ima vlastitu aplikaciju.

U finalu natjecanju bile su tri aplikacije društveno odgovornog karaktera - Croatia Rescue, Oculi i Stella Vitae, kojima je ovogodišnji platinum partner natjecanja Vipnet dodijelio nagrade u iznosu od 3.000 kn. Vipnet potiče studentsku i startup zajednicu te je snažno povezan sa društveno odgovornim poslovanjem kroz suradnju s humanitarnim organizacijama, brojnim donacijama te osmišljavanjem proizvoda i usluga za potrebite, zato njihov potez nije iznenadio.

Sve predstavljene aplikacije oduševile su prisutne svojom inovativnošću i kvalitetom te smo uvjereni da će pronaći svoje mjesto na tržištu, a da će timovi nastaviti raditi na njihovom unapređenju. Imena pobjednika i detalji vezani uz natjecanje mogu se naći na Facebook stanici natjecanja.

Udruga eSTUDENT je i ove godine ovim natjecanjem pružila priliku ambicioznim i proaktivnim studentima da se razvijaju i usavršavaju te povežu sa najboljim IT tvrtkama i možda potencijalnim poslodavcima.

Komentari na članak

Vezani članci

novi sport

Novi sport

Bossaball - pokažite kreativnost u sportu

Glazba, akrobacije, ritam, lopta i zabava ujedinjeni su u novi sport - bossaball.

Internet

Olakšavanje studentske svakodnevice

Besplatne aplikacije za studente

Studentski život jako je dinamičan te se uz brojne društvene obaveze često zaboravlja na samo studiranje. Upravo je zato britanski Guardian iz mora mobilnih aplikacija i internetskih servisa izvukao nekolicinu onih koje će prosječnom studentu pomoći u organizaciji života, uštedi novca i održavanju tjelesne forme, kako bi se mogao lakše koncentrirati na učenje.

Savjet za Kolegu, Studentska udruga Pula

Koji je tvoj #SavjetZaKolegu?

Preporuči kolegama smještaj, dobru hranu, zabavu i fakultet u svom gradu

Svi studenti od sada mogu davati kolegama preporuke na jednom mjestu, u četiri najvažnije kategorije.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara vrata svog marketinškog odjela

Prijavite se za rad u marketingu Studentskog.hr!

Ako si zainteresiran za poslove u marketingu: voditelj odjela marketinga i komunikacija, CM tima, voditelj suradnje sa studentskim organizacijama, glasnogovornik ili asistent u odjelu marketinga, pošalji svoju molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

EU PROJEKTI – od ideje do realizacije

EU projekti

EU zastupnica Ivana Maletić uredila praktičan priručnik za pripremu i provedbu EU projekata

Sveoubuhvatno i praktično izdanje na 476 stranica donosi odgovore na brojna pitanja vezano uz EU fondove i svakako će vam pomoći ako planirate prijaviti projekt!