Mobilne aplikacije koje su odnijele nagrade

Finale App Start Contesta 2014.

App Star Contest_dobitnici

App Start Contest, natjecanje u organizaciji eSTUDENT-a, održava se treću godinu za redom. Koje su aplikacije ove godine odnijele pobjedu i osvojile vrijedne nagrade, pročitajte u tekstu.

U utorak, 20. svibnja, na FER-u je održano veliko finale App Start Contesta, edukativnog studentskog natjecanja u izradi mobilnih aplikacija.

U finalnu fazu natjecanja ušlo je 10 najboljih timova koji su trominutnim prezentacijama predstavili svoje projekte partnerima natjecanja, stručnjacima iz IT struke te ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Najboljim timovima dodjeljene su vrijedne nagrade. Najbolje aplikacije ovogodišnjeg natjecanja posjetitelji su imali priliku isprobati na uređajima koje je ustupio glavni partner natjecanja, Vipnet. Nakon službene završnice ugodno druženje nastavilo se u klubu KSET uz promotivna pića i odličnu glazbu.

Natjecanje se održava treću godinu zaredom, a ove se godine za vrijedne nagrade borilo preko 50 timova. Timovi su uz komentare stručnog žirija, konzultacije i edukativna predavanja od strane IT stručnjaka partnerskih tvrtki 4 mjeseca razvijali svoje ideje i rješenja, a u veliko finale se plasiralo sljedećih 10 timova: Oculi, Stella Vitae, Sound my vision, Croatia Rescue, Jukebox, Color Maze, Colorswitch, Mobicon, Room 8 i Project-code.

Nagrađene aplikacije

Nagradni fond ovogodišnjeg natjecanja, koji su omogućili partneri projekta Vipnet,  Infobip,  Troido Android Consulting, Nanobit, Degordian, Pet minuta i Omega Software, iznosio je za prvo mjesto 20.000 kn, za drugo mjesto 13.000 kn, te treće mjesto 7.000 kn. Osim glavnog nagradnog fonda dodjeljen je i poseban nagradni fond u iznosu od 2.000 kn za najbolji dizajn i 1.000 kn za najbolju prezentaciju, dok će se bonus nagrada u iznosu od 10.000 kn dodjeliti na jesen timu koji će nastaviti unaprijeđivati svoju aplikaciju.

Ovogodišnji dobitnici prvog mjesta natjecanja App Start Contest, nagrade za najbolju prezentaciju i dizajn projekta, su Tomislav Tenodi i Petra Zorić s aplikacijom Oculi. Aplikacija Oculi omogućava jednostavno i potpuno korištenje pametnih uređaja slijepim i slabovidnim osobama. Onemogućena registracija preko pametnih uređaja svedena je na manje od 15 sekundi.

–Povezali smo se s Udrugom slijepih Zagreb i sa savezom s kojim ćemo dalje raditi na poboljšanju same aplikacije, a uskoro planiramo ići i prezentirati aplikaciju u Njemačku i Englesku. Aplikacija će biti potpuno besplatna. Pristupačnost i bogat sadržaj pametnih uređaja s Oculi aplikacijom omogućit će slijepim i slabovidnim osobama bolji život i veću konkurenciju na tržištu – rekao nam je Tomislav.

Drugo mjesto pripalo je aplikaciji Sound my vision,  zabavnoj i inspirativnoj aplikaciji koja omogućava umjetnicima da svojim mobilnim uređajem kontroliraju multimedijske izvedbe i instalacije. Aplikacija prikuplja i obrađuje podatke iz različitih senzora i kamere mobilnog uređaja, u stvarnom vremenu analizira video iz kamere, računa brojne značajke iz slike te precizno detektira i prati pokretni objekt. Kombinacijom pokreta i tehnologije stvara se dinamičan, nepredvidljiv i nov žanr multimedijskih izvedbi, a aplikacija Sound my vision upravo olakšava i omogućuje njihovu realizaciju pružajući umjetnicima nove poglede i nove načine za ostvarenje vlastitih ideja.

Treće mjesto osvojila je aplikacija Jukebox koja rješava problem lošeg odabira glazbe ili DJ-a na zabavi, u klubu, caffee baru ili na događaju, te zamjenjuje potrebu za skupljim klasičnim džuboksom, pa čak i DJ-em. Korisnici glasaju za pjesme koje se nalaze na računalu vlasnika ili organizatora, pjesme se potom poredaju po broju glasova i ona s najviše glasova se pušta sljedeća - baš poput klasičnog džuboksa.

Ono što je posebno je to što se aplikacija vizualno prilagođava mjestu gdje ste izašli. Ako ste izašli u vaš omiljeni klub, ne samo da ćete moći birati pjesme već će aplikacija poprimiti vizualni identitet i sadržaj vezan uz vaš klub, što odaje dojam da klub ima vlastitu aplikaciju.

U finalu natjecanju bile su tri aplikacije društveno odgovornog karaktera - Croatia Rescue, Oculi i Stella Vitae, kojima je ovogodišnji platinum partner natjecanja Vipnet dodijelio nagrade u iznosu od 3.000 kn. Vipnet potiče studentsku i startup zajednicu te je snažno povezan sa društveno odgovornim poslovanjem kroz suradnju s humanitarnim organizacijama, brojnim donacijama te osmišljavanjem proizvoda i usluga za potrebite, zato njihov potez nije iznenadio.

Sve predstavljene aplikacije oduševile su prisutne svojom inovativnošću i kvalitetom te smo uvjereni da će pronaći svoje mjesto na tržištu, a da će timovi nastaviti raditi na njihovom unapređenju. Imena pobjednika i detalji vezani uz natjecanje mogu se naći na Facebook stanici natjecanja.

Udruga eSTUDENT je i ove godine ovim natjecanjem pružila priliku ambicioznim i proaktivnim studentima da se razvijaju i usavršavaju te povežu sa najboljim IT tvrtkama i možda potencijalnim poslodavcima.

Komentari na članak

Vezani članci

HSZ u Izraelu

Hrvatski studentski zbor u Izraelu

HSZ sudjelovao na međunarodnoj studentskoj konferenciji u Izraelu

Tema konferencije pod nazivom „Our roll as young leaders in global world” okupila je studentske predstavnike gotovo svih krovnih studentskih unija država iz Europe.

EU PROJEKTI – od ideje do realizacije

EU projekti

EU zastupnica Ivana Maletić uredila praktičan priručnik za pripremu i provedbu EU projekata

Sveoubuhvatno i praktično izdanje na 476 stranica donosi odgovore na brojna pitanja vezano uz EU fondove i svakako će vam pomoći ako planirate prijaviti projekt!

Zajedništvo

Uspješnost pregovaranja

Možemo li pregovarati učinkovitije?

Pregovaranja imaju zajedničke osnovne karakteristike ali se opet međusobno razlikuju jedno od drugog po strukturi, tijeku i dinamici, stoga je bitno odrediti specifičnu strategiju i taktike u cilju uspješnog vođenja pregovora.

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!

Institut za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja upozorava na nedostatke

Novo javno sveučilište u Slavonskom Brodu?

Jeste li čuli da se otvara sveučilište u Slavonskom Brodu? Je li nam to potrebno ili nije? Institut za razvoj obrazovanja poslao je priopćenje u kojem objašnjava stvarnu situaciju u hrvatskom obrazovanju.