Natjecanje u konzultacijskim vještinama

Farmaceuti u akciji: da ili ne kognitivnom dopingu?

Kasnonoćno učenje

Studenti, a sve češće i odrasli općenito, nerijetko dolaze u doticaj s lijekovima koji su poznati kao kognitivni doping ili kognitivno pojačavanje. Mladi farmaceuti pokreću raspravu o njima te pružaju priliku i ne-farmaceutima da razriješe svoje dileme.

Od 28. veljače do 2. ožujka uz pomoć ljekarni Vaše zdravlje i Oktal Pharma Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije  – CPSA organizira Natjecanje u konzultacijskim vještinama. Kroz predavanja i radionice otkrit će tko od budućih farmaceuta može bolje predstaviti zašto je kognitivni doping pozitivan, odnosno reći radi li se tu o svojevrsnoj zlouporabi lijekova.

Naime, vrijeme je ispitnih rokova, a stopostotna koncentracija ono je što svaki student želi, no pitanje je može li to zaista ostvariti. Mnoštvo obaveza u kombinaciji s deficitom vremena često nas dovodi do posezanja za različitim pomagalima iz područja sintetičkih pripravaka.

Studenti, a sve češće i odrasli općenito, nerijetko dolaze u doticaj s lijekovima koji su poznati kao kognitivni doping ili kognitivno pojačavanje, a zapravo su sredstva za poboljšanje kognitivnih funkcija, prije svega pamćenja, koncentracije i sl. Iako su ove karakteristike dosezljive i klasičnim mjerama, uzmimo za primjer dobrim snom ili kvalitetnim treningom, često posežemo za pripravcima, i to najčešće bezreceptnim kao što su energetska pića, kava ili pak tablete na bazi Ginkgoa. S druge strane, postoje oni koji su gotovo stopostotno uvjereni da su dotični pripravci placebo. Stoga su mladi farmaceuti odlučili suočiti obje strane. 

Uz navedeno se u današnjem društvu često može čuti kako je ljekarnik tek prodavač lijekova zbog nedostatka komunikacije farmaceuta i pacijenta. To je jedan od glavnih razloga zašto članovi CPSA-e mlade kolege studente žele educirati o važnosti konzultacije s pacijentom, pružanju informacija i ispravne terapije jer su navedene komponente srž ljekarničkog zvanja.

Na samom finalu, 2. ožujka, pridružiti se mogu i ne-farmaceuti kako bi riješili svoje dileme o kognitivnom dopingu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Zdrava hrana

Zdrava hrana za bolje pamćenje i koncentraciju

„Pametna“ hrana

Ne pišemo o čarobnoj, egzotičnoj i skupoj hrani. Dapače, radi se o hrani koja je dostupna gotovo uvijek i prihvatljiva za studentski budžet.

Spavanje

Poboljšajte kognitivne funkcije mozga

Popodnevni san čini nas produktivnijima

Ako popodne odspavate sat vremena, poboljšat ćete koncentraciju i bolje pamtiti nove informacije.

Financijski klub - Student Investitor 2017

Financijski klub

Problematika farmaceutske industrije u SAD-u na ovogodišnjem Student Investitoru

Konferencija Student Investitor održava se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Obradit će se problematika farmaceutske industrije u SAD-u, od makroekonomske perspektive do investicijskih potencijala.

Čitanje u 2018.

„Bezbolno“ čitanje

5 savjeta koji će vam pomoći da više čitate u 2018. godini

Ako ne čitate knjige ili ste dugogodišnji knjigoljubac, ali ste već neko vrijeme stavili čitanje na pauzu s obzirom na to da imate puno obveza na fakultetu ili ste se jednostavno ulijenili, mi vam nudimo rješenja kako da povratite izgubljenu motivaciju.

Studentice farmacije

Mladi umovi vrijedni divljenja

Hrvatski studenti farmacije proglašeni najboljima na svijetu

Blistava budućnost očekuje mlade genijalce iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatska.